Bolnavii de cancer din Constanţa vor beneficia de radioterapie la "Sfântul Aşteaptă"
Sursa de Sănătate logo
Ştiri medicale

2001 vizite

29-01-2017

1 comentariu

Bolnavii de cancer din Constanţa vor beneficia de radioterapie la "Sfântul Aşteaptă"

Articol publicat de Vali PAPATANASIU

Activitatea Radioterapiei din cadrul Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă „Sfântul Apostol Andrei” Constanţa (SCJU) a fost suspendată în primăvara anului trecut, după ce aparatului cu cobalt i-a expirat avizul de funcţionare. Astfel, toţi pacienţii din Constaţa care au nevoie de acest serviciu sunt nevoiţi, de luni bune, să se deplaseze la Bucureşti, la Institutul Oncologic, pentru a beneficia de acest tip de tratament.

Cu puţin timp în urmă, autorităţile constănţene declarau că Banca Mondială şi-a luat deja angajamentul pentru a organiza licitaţia, pentru ca măcar un accelerator de particule, cu ajutorul căruia se face tratamentul prin radioterapie, să fie adus la SCJU Constanţa, chiar la sfârşitul acestui an.

Se pare însă că această situaţie nu se află printre priorităţile noului ministru al Sănătăţii, Florian Bodog: „Am anunţat deblocarea Programului de finanţare cu Banca Mondială în valoare de 250 de milioane euro, pentru dotarea cu aparatură performantă a spitalelor din România. Prima componentă activată este cealegată de radioterapie. În perioada imediat următoare, Institutul Oncologic şi Spitalul Elias, ambele din Bucureşti, precum şi Centrul Oncologic din Oradea vor beneficia de aparatură medicală de ultimă generaţie (accelerator liniar de particule). În anii următori, programul se va extinde, astfel încât şi alte centre şi spitale din ţară vor fi dotate cu aparatură, atât de necesară în tratamentul bolnavilor de cancer şi nu numai”, a declarat ministrul Sănătăţii.

Totodată, acesta a mai precizat că 34 de spitale judeţene vor primi 240 de aparate de anestezie performante. Alte categorii de dotări care vor fi asigurate de Ministerul Sănătăţii sunt ventilatoarele, instrumente obligatorii pentru menţinerea în viaţă a pacienţilor aflaţi în stare critică. De asemenea, spitalele judeţene care încă nu au computere tomograf, se pare că vor fi dotate cu astfel de aparate tot din linia de finanţare cu Banca Mondială.

Taguri articol: stiri medicale terapie radioterapie

Comentează aici

1 comentariu

24 februarie 2017 utoptrot
roeuuott

Hello! , , , , ,

Articole recomandate

Te înţeapă inima? Iată care pot fi motivele Te înţeapă inima? Iată care pot fi motivele

323600 vizite | 48305 comentarii

Zece motive să te prezinţi la pneumolog Zece motive să te prezinţi la pneumolog

29748 vizite | 12607 comentarii

„Vaccinarea, act de prevenţie obligatoriu sau recomandat?” „Vaccinarea, act de prevenţie obligatoriu sau recomandat?”

324725 vizite | 3486 comentarii

Top 5 articole

Care sunt condiţiile pentru a deveni coasigurat la sănătate? Care sunt condiţiile pentru a deveni coasigurat la sănătate?

1343859 vizite

Noul sindrom care face ravagii printre copii. "Se manifestă foarte des la copiii cu vârste între 1 şi 12 ani" Noul sindrom care face ravagii printre copii. "Se manifestă foarte des la copiii cu vârste între 1 şi 12 ani"

954020 vizite

Căpşunile, o adevărată porţie de sănătate Căpşunile, o adevărată porţie de sănătate

625705 vizite

HYDRA Deluxe SPA - tratamentul must-have al verii 2016 HYDRA Deluxe SPA - tratamentul must-have al verii 2016

550100 vizite

Mâncarea sănătoasă adaugă ani buni vieţii Mâncarea sănătoasă adaugă ani buni vieţii

488718 vizite

înapoi sus Vezi varianta de desktop
Sfatul medicului, boli şi afecţiuni, terapii alternative, dietă şi nutriţie - Revista de sănătate Cuget Liber. Pentru o viaţă sănătoasă.