BPOC, boala care nu se vindecă. Care sunt primele semne ale afecţiunii
Sursa de Sănătate logo
Boli şi afecţiuni

1740 vizite

14-05-2017

0 comentarii

BPOC, boala care nu se vindecă. Care sunt primele semne ale afecţiunii

Articol publicat de Vali PAPATANASIU

Boala Pulmonară Obstructivă Cronică (BPOC) este o boală inflamatorie a căilor aeriene, cauzată, în principal, de fumat, dar şi de alte noxe respiratorii, care se manifestă prin dificultatea de a respira, tuse cronică cu eliminare de spută.

Conform statisticilor, BPOC este o cauză majoră de mortalitate, în creştere, în întreaga lume. În afară de fumat, alte cauze ale acestei boli sunt: praful industrial, substanţele chimice volatile, poluarea casnică şi deficitul genetic de Alfa1-antitripsină.

„Simptomele sau manifestările bolii nu sunt întotdeauna evidente sau uşor de înţeles de pacienţi, mai ales în stadiile de început ale bolii, de aceea boala trece, de multe ori, neobservată şi este descoperită în stadiile tardive. Mulţi oameni cred că tuşesc sau respiră mai greu pentru că fumează, pentru că îmbătrânesc sau pentru că s-au îngrăşat.

La pacienţii cu BPOC, plămânii sunt plini cu aerul care nu a putut fi expirat, iar căile aeriene sunt îngustate de inflamaţie şi prea mult mucus; efortul depus pentru a respira este foarte mare, astfel că respiraţia devine dificilă, mai întâi la efort, apoi şi în repaus, iar capacitatea de a efectua activităţile zilnice este afectată şi limitată”, explică dr. Doina Pîrîu, medic primar pneumolog, specialist alergologie şi imunologie.

Tusea şi expectoraţia fumătorului

Specialistul insistă asupra faptului că tusea şi expectoraţia fumătorului nu sunt fenomene normale! Aceste semne ar trebui să avertizeze că plămânii suferă şi se îmbolnăvesc progresiv. La fumători, tusea durează, de obicei, mai mult timp, iar aceştia o consideră o consecinţă „normală” a fumatului, lucru total greşit, „tusea fumătorului” fiind, de fapt, bronşită cronică, prima modificare care apare în evoluţia BPOC, din cauza fumatului. „Prin tuse, organismul încearcă să elimine mucusul în exces, care apare ca urmare a iritării cronice a căilor respiratorii de către fumul de ţigară sau de ceilalţi factori care duc la apariţia BPOC. De aceea trebuie verificată starea plămânilor, efectuând o spirometrie (investigaţie care măsoară capacitatea pulmonară). Oboseala şi respiraţia dificilă apar şi se accentuează în timpul efortului fizic. Pacienţii nu pot evacua complet aerul din plămâni, apărând incapacitatea de a mai inspira o cantitate suficientă de aer prospăt, îmbogăţit cu oxigen. Odată cu evoluţia bolii, respiraţia grea se transformă în senzaţia de lipsă de aer, pe care pacienţii o pot resimţi şi la eforturi minime, în timpul activităţilor zilnice de rutină, când se îmbracă, când se încalţă sau când îşi fac toaleta zilnică”, avertizează medicul pneumolog.

Respiraţia şuierătoare, un semnal de alarmă

Wheezingul sau respiraţia şuierătoare este zgomotul asemănător unui şuierat, care se produce la expiraţie, un sunet anormal, care semnifică o afectare a sănătăţii plămânilor şi, la fel, este cauzat de îngustarea căilor aeriene. Persoanele cu BPOC sunt mai expuse la intercurenţe respiratorii, acestea reprezentând acutizări ale simptomatologiei, exacerbări care scad toleranţa la efort, determină declinul funcţiei pulmonare şi mortalitatea prematură, reduc calitatea vieţii pacientului şi alterează starea de sănătate în diferite grade, crescând riscul de spitalizare şi de mortalitate şi implicând costuri economice şi sociale extrem de ridicate. „BPOC este o boală cronică: nu se vindecă, dar se tratează. Ţesutul pulmonar deteriorat nu se reface, dar evoluţia acestei deteriorări poate fi încetinită şi ţinută sub control. Cel mai bun lucru pe care îl poate face un fumător este să se lase de fumat. Trebuie, de asemenea, să evite infecţiile respiratorii. Tratamentul include dispozitive inhalatorii, ce conţin medicamente bronhodilatatoare, care relaxează şi deschid căile respiratorii, iar în perioadele de agravare, se adaugă medicamentele antiinflamatorii, cum ar fi corticosteroizi inhalatori, care pot scădea producţia de mucus, în stadiile avansate fiind necesară oxigenoterapia şi ventilaţia noninvazivă”, mai spune dr. Doina Pîrîu.

xxx

Pentru detalii, programări, consultaţii şi consiliere, apelaţi numerele de telefon ale Clinicii Diamed Clinic Research:0341.452.499, 0721.285.696.

Comentează aici

Articole recomandate

Cum scăpăm de durerea în gât Cum scăpăm de durerea în gât

658919 vizite | 15945 comentarii

Cum ne pregătim sufleteşte pentru a avea un copil? Cum ne pregătim sufleteşte pentru a avea un copil?

7548 vizite | 632 comentarii

De foarte multe ori, pacienţii dermatologici suferă şi de depresie De foarte multe ori, pacienţii dermatologici suferă şi de depresie

8969 vizite | 539 comentarii

Top 5 articole

Care sunt condiţiile pentru a deveni coasigurat la sănătate? Care sunt condiţiile pentru a deveni coasigurat la sănătate?

1429109 vizite

Noul sindrom care face ravagii printre copii. "Se manifestă foarte des la copiii cu vârste între 1 şi 12 ani" Noul sindrom care face ravagii printre copii. "Se manifestă foarte des la copiii cu vârste între 1 şi 12 ani"

1000150 vizite

Căpşunile, o adevărată porţie de sănătate Căpşunile, o adevărată porţie de sănătate

671438 vizite

Cum scăpăm de durerea în gât Cum scăpăm de durerea în gât

658919 vizite

HYDRA Deluxe SPA - tratamentul must-have al verii 2016 HYDRA Deluxe SPA - tratamentul must-have al verii 2016

577339 vizite

înapoi sus Vezi varianta de desktop
Sfatul medicului, boli şi afecţiuni, terapii alternative, dietă şi nutriţie - Revista de sănătate Cuget Liber. Pentru o viaţă sănătoasă.