Bronşită sau pneumonie? Cum facem deosebirea dintre cele două afecţiuni
Sursa de Sănătate logo
Sfatul medicului

1926 vizite

30-03-2018

0 comentarii

Bronşită sau pneumonie? Cum facem deosebirea dintre cele două afecţiuni

Articol publicat de Mirabela ŞERBĂNESCU

În momentul în care apare o simplă răceală, ştim cu toţii la ce simptome ne putem aştepta, dar ce vă faceţi când vine vorba de bronşită sau pneumonie? Potrivit specialiştilor MEDSTAR General Hospital din Constanța, bronşita este confirmată atunci când tuburile bronşice care transportă aerul în plămâni se infectează şi se umflă.

Afecţiunea poate fi acută sau cronică.

„Bronşita acută durează câteva săptămâni şi de obicei dispare de la sine. Bronşita cronică este mai gravă, iar fumatul poate favoriza apariţia. Pneumonia este o altă infecţie la plămâni, dar nu se manifestă la nivelul tuburilor bronşice, precum la bronşită, ci la nivelul alveolelor, mici săculeţi de aer din plămâni. De obicei, nu este o afecţiune gravă, dar în cazul persoanelor peste 65 de ani sau a celor cu sisteme imunitare slabe, poate deveni serioasă”, au precizat medicii.

Atât bronşita, cât şi pneumonia implică o inflamaţie la nivelul pieptului. Ambele provoacă tuse care duce la eliminarea flegmei şi, prin intermediul ei, a germenilor şi a puroiului. De asemenea, ambele pot provoca dificultăţi în respiraţie şi hârâială în piept.

Dacă bronşita este însoţită şi de febră, aceasta este de obicei moderată (sub 38,3 grade). În cazuri mai grave, s-ar putea să resimţiţi dureri în piept, probleme de respiraţie sau şuierături când inspiraţi.

Pneumonia, pe de altă parte, este de obicei asociată cu febră, uneori chiar foarte puternică. Şi problemele de respiraţie, durerile în piept sau alte simptome tind să devină mai severe la cei cu pneumonie. Dacă aveţi febră şi frisoane, probleme de respiraţie sau tuse cu expectoraţii, mai ales dacă flegma are nuanţe verzui sau gălbui, trebuie să mergeţi neapărat la doctor.

Oricare dintre boli ar fi, în primul rând trebuie să vă odihniţi şi să beţi multe lichide. Dacă sunteţi diagnosticat cu bronşită, probabil medicul nu vă va prescrie antibiotice (sunt adesea inutile împotriva virusurilor care cauzează boala). Dacă aveţi probleme de respiraţie, va trebui să luaţi medicamente care descongestionează căile aeriene. Tusea ar putea dura între 10 şi 20 de zile.

În cazul pneumoniei, recuperarea ar putea dura între una şi patru săptămâni. Unele persoane pot necesita internare în spital.

Simptome şi recomandări

Dintre simptomele bronşitei acute, amintim problemele cu respiraţia, cum ar fi congestie în piept, tuse productivă, dificultăţi de respiraţie sau respiraţia cu şuierături.

De asemenea, puteţi prezenta unele dintre simptomele răcelii sau gripei, cum ar fi durerile de corp, frisoane, febra scăzută, nas înfundat, durere de gât.

Simptomele pneumoniei sunt tuse, febră, dificultăţi în respiraţie (pentru unii, acest lucru se întâmplă numai atunci când urcă scările, de exemplu).

De asemenea, puteţi avea dureri toracice (s-ar putea să resimţiţi o durere ascuţită, care este mai gravă atunci când tuşiţi sau respiraţi profund), confuzie (mai frecventă la adulţii cu vârsta peste 65 de ani). În acelaşi timp, este posibil să aveţi un sentiment de slăbire, durere de cap, transpiraţii grele şi piele umedă.

În concluzie, iată câteva lucruri pe care le puteţi face pentru a vă uşura simptomele: beţi multă apă, dormiţi mai mult şi mai ales folosiţi un umidificator sau încercaţi o inhalaţie de aburi pentru a reduce cantitatea de mucus sau faceţi un duş fierbinte, ce poate fi benefic pentru organism.

XXX

Petru detalii, programări, consultaţii şi consiliere, apelaţi numerele de telefon ale MEDSTAR, 0241.638.251, 0722.574.250 şi 0241.940.

Comentează aici

Articole recomandate

Cum scăpăm de durerea în gât Cum scăpăm de durerea în gât

660493 vizite | 26146 comentarii

Cum ne pregătim sufleteşte pentru a avea un copil? Cum ne pregătim sufleteşte pentru a avea un copil?

8134 vizite | 1006 comentarii

De foarte multe ori, pacienţii dermatologici suferă şi de depresie De foarte multe ori, pacienţii dermatologici suferă şi de depresie

9585 vizite | 903 comentarii

Top 5 articole

Care sunt condiţiile pentru a deveni coasigurat la sănătate? Care sunt condiţiile pentru a deveni coasigurat la sănătate?

1429254 vizite

Noul sindrom care face ravagii printre copii. "Se manifestă foarte des la copiii cu vârste între 1 şi 12 ani" Noul sindrom care face ravagii printre copii. "Se manifestă foarte des la copiii cu vârste între 1 şi 12 ani"

1000195 vizite

Căpşunile, o adevărată porţie de sănătate Căpşunile, o adevărată porţie de sănătate

671451 vizite

Cum scăpăm de durerea în gât Cum scăpăm de durerea în gât

660493 vizite

HYDRA Deluxe SPA - tratamentul must-have al verii 2016 HYDRA Deluxe SPA - tratamentul must-have al verii 2016

577344 vizite

înapoi sus Vezi varianta de desktop
Sfatul medicului, boli şi afecţiuni, terapii alternative, dietă şi nutriţie - Revista de sănătate Cuget Liber. Pentru o viaţă sănătoasă.