Bruxismul (scrâşnirea dinţilor) la copii
Sursa de Sănătate logo

30martiemedicul-1333118814

30martiemedicul-1333118814
Pediatrie

1426 vizite

31-03-2012

0 comentarii

Bruxismul (scrâşnirea dinţilor) la copii

Articol publicat de Dr. Anca Sima

„Copilul meu are nouă ani şi de la un timp scrâşneşte mereu din dinţi. La început numai ziua, în ultimul timp, văd că dinţii îi scrâşnesc rău şi noaptea. Sunt îngrijorată, ce-i de făcut?” (Elena Suciu). * * * După cum ne-a explicat medicul primar pediatru Anca Sima, din cadrul Clinicii Homeomed, scrâşnirea dinţilor la copii (bru-xismul) nu se manifestă doar ziua, ci şi în timpul nopţii, când copilul doarme. De această tulburare suferă circa 20 la sută dintre copiii cu vârsta până în 11 ani, în realitate, numărul putând fi chiar mai mare, căci există părinţi care ignoră aceste manifestări. Cauzele sunt multiple De regulă, bruxismul apare în intervalele de vârstă trei-şase ani şi 10-12 ani. Un episod poate dura patru secunde şi se petrece de circa şase ori într-o oră. De cele mai multe ori, tulburarea dispare odată cu erupţia dinţilor permanenţi, de aceea medicii cred că nu se impune tratarea scrâşnirii dinţişorilor de lapte. Asta nu înseamnă că tulburarea nu poate fi semnul unor boli ascunse, care trebuie neapărat descoperite. Cât priveşte cauzele, acestea pot fi de la disconfortul provocat de creşterea dentiţiei şi până la dezechilibrul sistemului nervos. De departe, în majoritatea cazurilor, senzaţia neplăcută datorată schimbării dinţilor de lapte cu cea permanentă este cauza cea mai întâlnită a bruxismului. În somn, scrâşnirea survine mai ales la copiii care obişnuiesc să respire pe gură, au amigdalele inflamate, alte probleme respiratorii sau probleme psihice. De aceea, tulburările de comportament, hiperactivitatea, dezechilibrele nervoase pot fi asociate de multe ori cu bruxismul la copii, ceea ce înseamnă că emoţiile de la şcoală sau de acasă, oboseala şi un program dezordonat îi pot face să scrâşnească din dinţi. Referitor la tratament, după un simplu consult stomatologic se poate afla dacă tulburarea va dispărea odată cu înlocuirea dinţilor temporari sau e vorba de alte cauze, care trebuie tratate. De obicei, tratamentul constă în folosirea unei gutiere din cauciuc moale, ca o barieră între dinţii de jos şi cei de sus. Dacă obiceiul are cauze psihologice, pentru ca micuţul să-şi redobândească liniştea, va fi nevoie de consilierea unui specialist.

Taguri articol: familie pediatrie ingrijirea copilului

Comentează aici

Articole recomandate

Cum scăpăm de durerea în gât Cum scăpăm de durerea în gât

658029 vizite | 15256 comentarii

Cum ne pregătim sufleteşte pentru a avea un copil? Cum ne pregătim sufleteşte pentru a avea un copil?

7515 vizite | 615 comentarii

De foarte multe ori, pacienţii dermatologici suferă şi de depresie De foarte multe ori, pacienţii dermatologici suferă şi de depresie

8936 vizite | 522 comentarii

Top 5 articole

Care sunt condiţiile pentru a deveni coasigurat la sănătate? Care sunt condiţiile pentru a deveni coasigurat la sănătate?

1429095 vizite

Noul sindrom care face ravagii printre copii. "Se manifestă foarte des la copiii cu vârste între 1 şi 12 ani" Noul sindrom care face ravagii printre copii. "Se manifestă foarte des la copiii cu vârste între 1 şi 12 ani"

1000148 vizite

Căpşunile, o adevărată porţie de sănătate Căpşunile, o adevărată porţie de sănătate

671436 vizite

Cum scăpăm de durerea în gât Cum scăpăm de durerea în gât

658029 vizite

HYDRA Deluxe SPA - tratamentul must-have al verii 2016 HYDRA Deluxe SPA - tratamentul must-have al verii 2016

577338 vizite

înapoi sus Vezi varianta de desktop
Sfatul medicului, boli şi afecţiuni, terapii alternative, dietă şi nutriţie - Revista de sănătate Cuget Liber. Pentru o viaţă sănătoasă.