Bulimia afectează dramatic sănătatea. "Stima de sine a copiilor este influenţată de părinţi"
Sursa de Sănătate logo
Sfatul medicului

3726 vizite

19-01-2017

0 comentarii

Bulimia afectează dramatic sănătatea. "Stima de sine a copiilor este influenţată de părinţi"

Articol publicat de Vali PAPATANASIU

Odată cu instalarea pubertăţii, în jur de 12 -13 ani, adolescenţii devin conştienţi de calităţile şi defectele lor fizice, iar acest lucru poate duce la apariţia unei afecţiuni, numită bulimie. Atunci când adolescenţilor li se pare că au o greutate corporală mai mare decât ar trebui şi sunt nemulţumiţi de imaginea fizică, unii dintre aceştia recurg la tot felul de metode pentru a slăbi, cu acordul părinţilor sau nu.

Această tulburare alimentară, bulimia, este mai frecventă la fete decât la băieţi şi afectează adolescenţii fizic şi psihic într-un mod dramatic. De obicei, aceşti copii se ascund de părinţi, de aceea sunt greu de descoperit, însă cu cât afecţiunea este descoperită mai devreme, cu atât copilul are şanse să se recupereze mai rapid.

„Tinerii care suferă de bulimie se alimentează excesiv, după care îşi provoacă vomă, intenţionat, pentru a nu asimila elementele nutritive din alimente, ca să nu se îngraşe. Aceşti copii au o stimă de sine căzută, au probleme nerezolvate, suferă, sunt neînţeleşi de către părinţii lor sau sunt marginalizaţi de către colegi. Ei trebuie ajutaţi de părinţi să depăşească această situaţie şi trebuie cerut ajutorul unui medic specialist, pentru a fi verificată starea de sănătate”, explică dr. Doina Catrinoiu, medic specialist diabet şi nutriţie.

Adolescenţii cu această tulburare alimentară se simt vinovaţi, ruşinaţi şi le este frică. Aceştia ajung să consume laxative, diuretice, să îşi suprasolicite corpul prin sport excesiv şi să acumuleze o serie de afecţiuni care le pot pune viaţa în pericol. Orice părinte care suspectează că unul dintre copii are o astfel de problemă, trebuie să se prezinte cu el, iniţial, la medicul de familie, pentru îndrumare către un psiholog, psihiatru, nutriţionist sau specialist în boli metabolice şi nutriţie. Cauzele care stau la baza acestei afecţiuni sunt psihologice. Copiii predispuşi la astfel de tulburări alimentare sunt cei cu traume emoţionale sau la care bulimia se găseşte în istoricul familial.

Cum se manifestă un copil cu bulimieSimptomele severe ale afecţiunii apar abia atunci când boala este într-un stadiu foarte avansat. „Câteva dintre semnele bulimiei sunt: greutate foarte scăzută, în ciuda faptului că adolescentul mănâncă, uneori, cantităţi mari de alimente, crampe abdominale, vărsături frecvente (provocate), ciclu menstrual neregulat sau absenţa menstruaţiei; stimă de sine scăzută; privitul obsesiv în oglindă, retenţie urinară; depresie; tulburări de alimentaţie (refuză anumite alimente) etc. În urma prezentării la medic, copilului i se va face o serie de analize, pentru a determina daunele produse organismului”, mai spune specialistul.

Bulimia se poate trata, dar trebuie să se intervină cât mai repede, iar copilul să coopereze. De regulă se face terapie, împreună cu familia şi individuală, precum şi o reabilitare nutriţională, însă fiecare caz este diferit, aşa că se tratează diferit.

Părinţii pot influenţa foarte mult percepţia copilului asupra imaginii de sine, aşa că aceştia trebuie să fie foarte atenţi cum li se adresează copiilor, pentru a le crea o atitudine pozitivă şi o stimă de sine ridicată. Starea de sănătate, fizică şi psihică, a copiilor este consolidată prin insuflarea unui stil de viaţă sănătos, a unei alimentaţii echilibrate, precum şi a unei vieţi active (practicarea unui sport).

Taguri articol: sfatul medicului nutritie copilul adolescent copii depresie psiholog reabilitare stil de viaţă sănătos doina catrinoiu bulimie

Comentează aici

Articole recomandate

Cum scăpăm de durerea în gât Cum scăpăm de durerea în gât

658633 vizite | 15715 comentarii

Cum ne pregătim sufleteşte pentru a avea un copil? Cum ne pregătim sufleteşte pentru a avea un copil?

7536 vizite | 626 comentarii

De foarte multe ori, pacienţii dermatologici suferă şi de depresie De foarte multe ori, pacienţii dermatologici suferă şi de depresie

8959 vizite | 534 comentarii

Top 5 articole

Care sunt condiţiile pentru a deveni coasigurat la sănătate? Care sunt condiţiile pentru a deveni coasigurat la sănătate?

1429101 vizite

Noul sindrom care face ravagii printre copii. "Se manifestă foarte des la copiii cu vârste între 1 şi 12 ani" Noul sindrom care face ravagii printre copii. "Se manifestă foarte des la copiii cu vârste între 1 şi 12 ani"

1000149 vizite

Căpşunile, o adevărată porţie de sănătate Căpşunile, o adevărată porţie de sănătate

671437 vizite

Cum scăpăm de durerea în gât Cum scăpăm de durerea în gât

658633 vizite

HYDRA Deluxe SPA - tratamentul must-have al verii 2016 HYDRA Deluxe SPA - tratamentul must-have al verii 2016

577339 vizite

înapoi sus Vezi varianta de desktop
Sfatul medicului, boli şi afecţiuni, terapii alternative, dietă şi nutriţie - Revista de sănătate Cuget Liber. Pentru o viaţă sănătoasă.