Căderea părului, la femei. O problemă temporară sau o afecţiune gravă?
Sursa de Sănătate logo
Boli şi afecţiuni

3392 vizite

14-02-2016

0 comentarii

Căderea părului, la femei. O problemă temporară sau o afecţiune gravă?

Articol publicat de Andreea Alexandra Zamfir

Tot mai multe femei se confruntă cu problema căderii părului. Unele şampoane, vopsitul frecvent sau stresul pot sta la baza acestui fenomen. Căderea părului este naturală în anumite limite, având în vedere că pierdem în medie între 50 şi 100 de fire de păr pe zi, dar în unele situaţii, pierderile masive de păr pot deveni o problemă, mai ales dacă ascund afecţiuni mai grave.

De ce le cade părul femeilor
Dacă la bărbaţi căderea părului poate fi pusă uşor pe seama activităţii hormonale şi a moştenirii genetice, la femei problema este mai delicată. Pe lângă faptul că poate deveni inestetică, problema căderii părului la femei poate fi semnul unor boli sau suferinţe ale organismului.

„Sindromul de ovar polichistic, atât de des întâlnit la femei în ultimii ani, cauzează, prin dezechilibru hormonal, căderea părului
la nivelul scalpului, iar deseori, creşterea pilozităţii în alte zone ale corpului, pe faţă sau piept, zone specifice, de altfel, pilozităţii masculine"

- declară dr. Alexandra Popa, medic dermatolog.

De asemenea, femeile care alăptează se pot confrunta cu problema căderii părului. Cauza o reprezintă consumul energetic presupus de alăptare, dar şi nivelul crescut de hormoni din perioada postpartum.
Departe de a fi un mit, stresul provoacă într-adevăr căderea părului.

„Acesta accelerează trecerea firului de păr de la faza de creştere, la faza de repaus şi apoi la faza telogenă, de cădere. Femeile afectate observă căderea masivă a părului la şase săptămâni, până la trei luni după un eveniment stresant”, atenţionează medicul.

Curele de slăbire drastice, la care apelează multe femei pentru a pierde rapid kilogramele în plus, duc şi ele la căderea părului. Acestea afectează nutriţia firului de păr, care va rămâne cu pro-bleme multă vreme, chiar dacă se reia alimentaţia sănătoasă. „Din păcate, după perioadele de înfometare, la revenirea la un regim sănătos, îi ia părului până la şase luni să îşi revină din această traumă”, precizează specialistul.

Poate fi semnul unei boli grave
Atât la bărbaţi, cât şi la femei, căderea părului poate fi simptomul unor afecţiuni medicale serioase. Hipotiroidismul este una dintre ele. Potrivit dr. Alexandra Popa, tiroida guvernează multe dintre activităţile corpului, de la arderile metabolice, consumul de oxigen, până la rata de creştere a părului, unghiilor şi regenerarea pielii. „Scăderea nivelului de hormoni tiroidieni privează corpul de nutrienţi şi părul devine friabil şi cade”, spune medicul.
De asemenea, prin scăderea nivelului de oxigen care ajunge la rădăcina firului de păr, anemia poate determina căderea părului.

Printre afecţiunile dermatologice care pot duce la căderea părului, specialistul menţionează tinea capitis, „o micoză a scalpului care se hrăneşte cu keratina din unghii, păr şi piele, fiind tratabilă prin administrarea antimicoticelor”.
Părul poate să cadă şi din cauza unor agenţi chimici, medicamente, metale grele sau din cauza chimioterapiei din tratamentele tumorilor canceroase care afectează rădăcina firului de păr aflat în faza de creştere.
Dacă vă îngrijorează căderea părului, cel mai bine este să vă adresaţi unui medic dermatolog care va stabili cauzele certe ale acestei probleme. În funcţie de acestea, veţi primi şi tratamentul corespunzător.

O speranţă pentru combaterea căderii părului este tratamentul cu plasmă bogată în plachete sau trombocite (PRP). Această plasmă se prepară prin recoltarea unei mici cantităţi de sânge de la pacient, în mod similar cu prele-varea de sânge pentru analize. Lichidul obţinut este injectat în pielea scalpului, având efecte de revitalizare, hrănire intensă, precum şi de stimulare a fazei de creştere a foliculului pilos.

„În ultimii ani, terapia PRP a fost folosită cu succes în combaterea căderii părului. Pentru că se foloseşte plasma proprie, nu există pericolul reacţiilor adverse alergice, deci contraindicaţiile sunt minime. Puteţi găsi tratamentul cu PRP la Iowemed Alderma sub forma Terapiei Vampir. Rezultatele sunt excepţionale atât la bărbaţi, cât şi la femei, indiferent de vârstă”, declară dr. Alexandra Popa.

Taguri articol: pentru ea boli şi afecţiuni cadere par îngrijire hipotiroidism dermatolog

Comentează aici

Articole recomandate

Cum scăpăm de durerea în gât Cum scăpăm de durerea în gât

575987 vizite | 382 comentarii

Noul sindrom care face ravagii printre copii. "Se manifestă foarte des la copiii cu vârste între 1 şi 12 ani" Noul sindrom care face ravagii printre copii. "Se manifestă foarte des la copiii cu vârste între 1 şi 12 ani"

998820 vizite | 136 comentarii

Ce semne îţi arată că ai un ficat bolnav Ce semne îţi arată că ai un ficat bolnav

56495 vizite | 58 comentarii

Top 5 articole

Care sunt condiţiile pentru a deveni coasigurat la sănătate? Care sunt condiţiile pentru a deveni coasigurat la sănătate?

1428111 vizite

Noul sindrom care face ravagii printre copii. "Se manifestă foarte des la copiii cu vârste între 1 şi 12 ani" Noul sindrom care face ravagii printre copii. "Se manifestă foarte des la copiii cu vârste între 1 şi 12 ani"

998820 vizite

Căpşunile, o adevărată porţie de sănătate Căpşunile, o adevărată porţie de sănătate

671232 vizite

HYDRA Deluxe SPA - tratamentul must-have al verii 2016 HYDRA Deluxe SPA - tratamentul must-have al verii 2016

577265 vizite

Cum scăpăm de durerea în gât Cum scăpăm de durerea în gât

575987 vizite

înapoi sus Vezi varianta de desktop
Sfatul medicului, boli şi afecţiuni, terapii alternative, dietă şi nutriţie - Revista de sănătate Cuget Liber. Pentru o viaţă sănătoasă.