Calvarul copiilor cu diabet. Cu insulina la purtător, pentru toată viaţa
Sursa de Sănătate logo
Copilul

5300 vizite

20-11-2016

0 comentarii

Calvarul copiilor cu diabet. Cu insulina la purtător, pentru toată viaţa

Tratamentul unui copil cu diabet este foarte important şi trebuie urmat cu grijă, la indicaţiile medicului curant, aşa că orice abatere sau greşeală a părintelui poate dezechilibra grav organismul celui mic.

Maria, o fetiţă de 5 ani, care a avut multiple hipoglicemii, a ajuns din nou la medic cu hipoglicemie şi diaree. „Ceva e în neregulă acasă, probabil nu sunt corecte dozele de insulină administrate”, explică dr. Cristina Maria Mihai, specialist pediatrie, diabet, nutriţie şi boli metabolice.

Fetiţa a fost diagnosticată cu diabet, în urmă cu doi ani. „Maria a fost diagnosticată la 3 ani cu diabet. Era iritată în zona genitală şi am dus-o la spital. Acolo a făcut glicemia şi s-a descoperit boala, după care i s-a dat tratament”, a explicat mama Mariei.

Nerespectarea tratamentului provoacă tot felul de reacţii în organismul fragil al copilului. De exemplu, o administrare incorectă a tratamentului cu insulină, însoţită de alte afecţiuni, cum ar fi enteroviroza, poate determina hipo-glicemii.

„În acest caz, fetiţa prezintă diaree, probabil are un enterovirus. Diareea face ca intestinul să nu mai absoarbă tot ce mănâncă, elimină foarte repede şi de aceea glicemia a scăzut foarte mult. Până se reface, durează câteva zile, de aceea trebuie micşorată doza de insulină”, mai spune specialistul.

Principalele simptome cu care s-a confruntat fetiţa sunt ameţeala, lipsa poftei de mâncare şi diareea.

„Copilul cu diabet trebuie monitorizat permanent. Acesta trebuie să fie informat, să ştie detalii despre boala sa. De asemenea, dieta copilului cu diabet trebuie să fie absolut normală. Pentru copii, cei mai buni carbohidraţi sunt pâinea, cartofii, pastele, cei cu absorbţie lentă, pentru că le menţine nivelul de glicemie corect. Nu este de dorit la niciun copil să mănânce dulciuri în fiecare zi, fie că are diabet, fie că nu are”, mai spune specialistul.

Viaţa copiilor cu diabet nu este deloc uşoară, dar nici a părinţilor. Glicemia trebuie testată des, de trei ori pe zi în cazul Mariei, iar insulină, de patru ori pe zi. Mama fetei stă cu ea la grădiniţă, la program scurt, ca să îi facă injecţiile, pentru că aşa preferă educatoarele, deoarece le este frică de faptul că fetiţa s-ar putea să nu accepte tratamentul. Acest tratament îl va urma toată viaţa.


„O să se descurce, aşa cum fac şi alţi copii. Când va creşte, îşi va face singură injecţiile”, spune încrezătoare mama fetei.

Taguri articol: copilul diabet diabet zaharat diabet si boli de nutritie glicemie simptome cristina maria mihai

Comentează aici

Articole recomandate

Cum scăpăm de durerea în gât Cum scăpăm de durerea în gât

660452 vizite | 23522 comentarii

Cum ne pregătim sufleteşte pentru a avea un copil? Cum ne pregătim sufleteşte pentru a avea un copil?

7969 vizite | 896 comentarii

De foarte multe ori, pacienţii dermatologici suferă şi de depresie De foarte multe ori, pacienţii dermatologici suferă şi de depresie

9404 vizite | 777 comentarii

Top 5 articole

Care sunt condiţiile pentru a deveni coasigurat la sănătate? Care sunt condiţiile pentru a deveni coasigurat la sănătate?

1429234 vizite

Noul sindrom care face ravagii printre copii. "Se manifestă foarte des la copiii cu vârste între 1 şi 12 ani" Noul sindrom care face ravagii printre copii. "Se manifestă foarte des la copiii cu vârste între 1 şi 12 ani"

1000186 vizite

Căpşunile, o adevărată porţie de sănătate Căpşunile, o adevărată porţie de sănătate

671450 vizite

Cum scăpăm de durerea în gât Cum scăpăm de durerea în gât

660452 vizite

HYDRA Deluxe SPA - tratamentul must-have al verii 2016 HYDRA Deluxe SPA - tratamentul must-have al verii 2016

577343 vizite

înapoi sus Vezi varianta de desktop
Sfatul medicului, boli şi afecţiuni, terapii alternative, dietă şi nutriţie - Revista de sănătate Cuget Liber. Pentru o viaţă sănătoasă.