Cancerul de sân, boala cu cele mai multe victime în rândul femeilor
Sursa de Sănătate logo
Stil de viață

1749 vizite

24-10-2015

0 comentarii

Cancerul de sân, boala cu cele mai multe victime în rândul femeilor

Articol publicat de Andreea Năstase

În România, la nivel naţional, nu există metode de screening activ promovate, iar cazurile de cancer de sân sunt descoperite de cele mai multe ori oportunistic. În nomenclatorul examinărilor medicale nu există termenul de „examen de depistare precoce a cancerului la femeie”, care teoretic ar presupune: un examen clinic amănunţit, examinarea pielii, examen ginecologic, recoltare Papanicolau, tuşeu rectal după 50 de ani, examinarea clinică a sânilor după 30 de ani şi mamografie, eventual ultrasonografie de sân după 45 - 50 de ani.

Una dintre procedurile esenţiale după depistarea nodulilor la sân este puncţia pre-operatorie, care este puţin practicată în România, unii medici diseminând în mod fals mitul conform căruia această procedură ar „împrăştia cancerul în sânge”, afirmaţie total lipsită de fundamente medicale.

Puncţia pre-operatorie este o intervenţie minoră de prelevare de probe în vederea stabilirii diagnosticului pozitiv înaintea terapiei concrete. Până la examinarea anatomo-patologică a acestor probe medicul nu are voie, teoretic, să opereze sânul, pentru că aşa-zisele tumori pot fi fibro-adenoame sau chisturi, care, de cele mai multe ori, nu necesită intervenţie chirurgicală.

Lipsa diagnosticului de certitudine înaintea operaţiei, mitul că dacă faci mastectomie şi operezi cât mai radical creşte şansa femeii de a supravieţui este complet FALS, spun specialiştii.

Conform datelor emise de Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) pentru anul 2014, în România au murit de cancer 20.200 de femei, din care 17% de cancer de sân, 12,9% de cancer de colon, 10,4% cancer pulmonar, 10,1% cancer col uterin, 6,2% cancer de stomac, 43,2% - alte forme de cancer.

Anul trecut au fost diagnosticate în ţara noastră 8981 de cazuri de cancer de sân, 4496 de cazuri de cancer de colon, 4343 cu cancer de col uterin, 2327 cazuri de cancer pulmonar şi 1850 de cazuri de cancer de ovare.

Aproximativ 8% din cancerele de sân au o componentă genetică, iar jumătate dintre acestea apar în contextul unui risc genetic crescut şi pentru alte tumori - uter, colon, pancreas etc.. În rândul acestui grup de femei, screeningul trebuie să înceapă la vârsta de 30-35 de ani. Acest risc se poate identifica prin teste genetice.

Taguri articol: stiri medicale stil de viaţă cancer san

Comentează aici

Articole recomandate

Cum scăpăm de durerea în gât Cum scăpăm de durerea în gât

661369 vizite | 57217 comentarii

Mătasea de porumb poate reduce glicemia și tensiunea arterială Mătasea de porumb poate reduce glicemia și tensiunea arterială

47107 vizite | 8724 comentarii

Cum ne pregătim sufleteşte pentru a avea un copil? Cum ne pregătim sufleteşte pentru a avea un copil?

17532 vizite | 1785 comentarii

Top 5 articole

Care sunt condiţiile pentru a deveni coasigurat la sănătate? Care sunt condiţiile pentru a deveni coasigurat la sănătate?

1431261 vizite

Noul sindrom care face ravagii printre copii. "Se manifestă foarte des la copiii cu vârste între 1 şi 12 ani" Noul sindrom care face ravagii printre copii. "Se manifestă foarte des la copiii cu vârste între 1 şi 12 ani"

1001444 vizite

Căpşunile, o adevărată porţie de sănătate Căpşunile, o adevărată porţie de sănătate

671636 vizite

Cum scăpăm de durerea în gât Cum scăpăm de durerea în gât

661369 vizite

HYDRA Deluxe SPA - tratamentul must-have al verii 2016 HYDRA Deluxe SPA - tratamentul must-have al verii 2016

577656 vizite

înapoi sus Vezi varianta de desktop
Sfatul medicului, boli şi afecţiuni, terapii alternative, dietă şi nutriţie - Revista de sănătate Cuget Liber. Pentru o viaţă sănătoasă.