Cancerul esofagian, fatal pentru că este depistat tardiv
Sursa de Sănătate logo
Boli şi afecţiuni

876 vizite

01-04-2021

0 comentarii

Cancerul esofagian, fatal pentru că este depistat tardiv

Articol publicat de Mirabela ŞERBĂNESCU

Cancerul esofagian este, în general, mai des întâlnit la persoanele vârstnice, fiind o boală în care celulele maligne se formează în ţesutul esofagian. În general, acest tip de cancer este frecvent în rândul persoanelor fumătoare şi are o rată mare de mortalitate, întrucât este descoperit în stadiu avansat. Din nefericire, dacă tumoarea este operată în stadiu incipient, supravieţuirea la cinci ani este de 25%.

Potrivit dr. Coralia Pătraşcu, acest tip de cancer are o evoluţie rapidă, iar prognosticul este adesea nefavorabil. De precizat că există mai multe tipuri de cancer esofagian, cele mai frecvente fiind carcinomul scuamos, care este localizat la nivelul celulelor care căptuşesc esofagul şi adenocarcinomul. Acesta se formează în ţesutul implicat în producerea mucusului necesar înghiţirii.

Din păcate, fumatul şi consumul de alcool sunt principalii factori responsabili de apariţia cancerului de esofag. De fapt, aceste două vicii sunt responsabile de aproximativ 90% din cazurile de cancer esofagian. Efectele negative ale ţigărilor sunt date de unele substanţe dovedit cancerigene, precum nitrosaminele rezultate din combustia tutunului. Alcoolul şi tutunul sunt asociaţi cel mai frecvent cu carcinomul scuamos. De asemenea, în cazul adenocarcinomului, sunt implicaţi factori precum esofagul Barrett. Acest lucru presupune modificarea celulelor mucoasei esofagului, favorizată de expunerea la acidul din stomac, obezitate şi refluxul gastroesofagian. În acelaşi timp, şi consumul frecvent de lichide fierbinţi, carenţa de vitamine şi de proteine, excesul de sare şi de calciu pot favoriza apariţia bolii.

Comentează aici

Articole recomandate

Cum scăpăm de durerea în gât Cum scăpăm de durerea în gât

661365 vizite | 57217 comentarii

Mătasea de porumb poate reduce glicemia și tensiunea arterială Mătasea de porumb poate reduce glicemia și tensiunea arterială

46423 vizite | 8596 comentarii

Cum ne pregătim sufleteşte pentru a avea un copil? Cum ne pregătim sufleteşte pentru a avea un copil?

17531 vizite | 1785 comentarii

Top 5 articole

Care sunt condiţiile pentru a deveni coasigurat la sănătate? Care sunt condiţiile pentru a deveni coasigurat la sănătate?

1431246 vizite

Noul sindrom care face ravagii printre copii. "Se manifestă foarte des la copiii cu vârste între 1 şi 12 ani" Noul sindrom care face ravagii printre copii. "Se manifestă foarte des la copiii cu vârste între 1 şi 12 ani"

1001427 vizite

Căpşunile, o adevărată porţie de sănătate Căpşunile, o adevărată porţie de sănătate

671632 vizite

Cum scăpăm de durerea în gât Cum scăpăm de durerea în gât

661365 vizite

HYDRA Deluxe SPA - tratamentul must-have al verii 2016 HYDRA Deluxe SPA - tratamentul must-have al verii 2016

577655 vizite

înapoi sus Vezi varianta de desktop
Sfatul medicului, boli şi afecţiuni, terapii alternative, dietă şi nutriţie - Revista de sănătate Cuget Liber. Pentru o viaţă sănătoasă.