Cancerul ovarian poate fi vindecat, dacă este descoperit timpuriu
Sursa de Sănătate logo
Boli şi afecţiuni

1944 vizite

09-05-2017

0 comentarii

Cancerul ovarian poate fi vindecat, dacă este descoperit timpuriu

Cancerul ovarian este unul dintre cele mai crunte tipuri de cancer, având cea mai mică rată de supravieţuire dintre toate cancerele feminine. Anual, 250.000 de femei din întreaga lume sunt diagnosticate cu cancer ovarian şi, în plus, 140.000 de femei din întreaga lume mor anual din cauza acestei boli.

Din păcate, acest tip de cancer este diagnosticat în faze avansate, din cauză că simptomele pot fi înşelătoate, dar şi din cauză că femeile amână consultul ginecologic.

Statisticile arată că doar 45% dintre femeile cu cancer ovarian trăiesc mai mult de cinci ani de la diagnosticare, în timp ce 89%, un procent aproape dublu, de paciente cu cancer mamar trăiesc aceeaşi perioadă după diagnosticare. Cea mai mare problemă asociată cu cancerul ovarian este aceea că foarte multe femei sunt diagnosticate în stadii avansate ale bolii, când deja devine mult mai dificil de tratat. De cele mai multe ori, cancerul nu este diagnosticat din cauză că simptomele sunt asociate cu alte afecţiuni, mai puţin grave, cum ar fi problemele gastrointestinale.

În plus, femeile evită consultaţiile periodice din mai multe motive: nu ştiu ce presupun acestea şi se tem că nu se vor simţi confortabil. Iată ce trebuie să ştie femeile atunci când merg la control:

„Pacienta va fi rugată să se dezbrace de la mijloc în jos, se va aşeza pe masa ginecologică cu faţa în sus şi cu fundul cât mai aproape de marginea mesei. Este foarte important să fie relaxată. Medicul va examina iniţial zona externă, astfel încât să se asigure că nu există iritaţii, secreţii sau malformaţii de niciun fel. Această procedură nu doare. În continuare, medicul va inspecta pereţii vaginali şi colul uterin cu ajutorul unor valve vaginale. Nici această procedură nu doare, dar se poate ca pacienta să resimtă disconfort. Aceste două etape ale consultului ginecologic sunt esenţiale, dar nu suficiente pentru a identifica posibilele probleme cu care ar putea să se confrunte pacienta. În continuare, medicul specialist recomandă eventualele teste suplimentare, ţinând cont şi de anamneză”, a declarat dr. Dana-Lucia Stănculeanu, specialist oncolog.

Care sunt factorii de risc pentru cancerul ovarian

Cancerul ovarian, mai mult decât oricare altul, poate afecta orice femeie. Iată care sunt doar câţiva dintre factorii de risc: antecedentele familiale (studiile relevă că dintre femeile cu cancer ovarian, între 10- 20% au o rudă de grad apropiat care a fost diagnosticată cu cancer mamar sau cancer ovarian); vârsta înaintată (cancerul ovarian apare mai frecvent la femeile cu vârsta de peste 50 ani, aflate la menopauză); nuliparitatea (absenţa naşterilor); debutul precoce al ciclului menstrual (sub 12 ani) şi instalarea tardivă a menopauzei (cu cât femeia are mai multe cicluri menstruale, cu atât creşte riscul); infertilitatea (femeile active sexual, care nu folosesc metode contraceptive şi care nu rămân însărcinate au un risc crescut de a fi diagnosticate cu cancer ovarian); administrarea terapiei hormonale de substituţie sau a estrogenilor (s-a demonstrat că femeile aflate sub tratament de substituţie hormonală au un risc crescut de cancer ovarian).

Taguri articol: boli şi afecţiuni cancer cancer ovarian diagnostic fertilitate infertilitate medic simptome terapie consultaţii secreţii hormonal femei uterin col

Comentează aici

Articole recomandate

Cum scăpăm de durerea în gât Cum scăpăm de durerea în gât

660499 vizite | 26615 comentarii

Cum ne pregătim sufleteşte pentru a avea un copil? Cum ne pregătim sufleteşte pentru a avea un copil?

8172 vizite | 1037 comentarii

De foarte multe ori, pacienţii dermatologici suferă şi de depresie De foarte multe ori, pacienţii dermatologici suferă şi de depresie

9613 vizite | 926 comentarii

Top 5 articole

Care sunt condiţiile pentru a deveni coasigurat la sănătate? Care sunt condiţiile pentru a deveni coasigurat la sănătate?

1429258 vizite

Noul sindrom care face ravagii printre copii. "Se manifestă foarte des la copiii cu vârste între 1 şi 12 ani" Noul sindrom care face ravagii printre copii. "Se manifestă foarte des la copiii cu vârste între 1 şi 12 ani"

1000200 vizite

Căpşunile, o adevărată porţie de sănătate Căpşunile, o adevărată porţie de sănătate

671451 vizite

Cum scăpăm de durerea în gât Cum scăpăm de durerea în gât

660499 vizite

HYDRA Deluxe SPA - tratamentul must-have al verii 2016 HYDRA Deluxe SPA - tratamentul must-have al verii 2016

577345 vizite

înapoi sus Vezi varianta de desktop
Sfatul medicului, boli şi afecţiuni, terapii alternative, dietă şi nutriţie - Revista de sănătate Cuget Liber. Pentru o viaţă sănătoasă.