Cancerul pulmonar - boala care îngrijorează Constanţa!
Sursa de Sănătate logo

Dantes Elena pneumolog (41)

Dantes Elena  pneumolog (41)
Boli şi afecţiuni

2808 vizite

04-08-2014

0 comentarii

Cancerul pulmonar - boala care îngrijorează Constanţa!

Articol publicat de Florentina BOZÎNTAN
„Cancerul pulmonar este o boală foarte gravă,  ce evoluează o bună perioadă de timp, fără simptome sau cu simptome care nu îi alarmează pe bolnavi, iar descoperirea ei are loc într-un stadiu avansat, incurabil
Situaţie îngrijorătoare: aproape că nu trece zi în care medicii pneumologi din Constanţa să nu pună un diagnostic crunt: cancer pulmonar. Din nefericire, majoritatea cazurilor sunt descoperite târziu, când tratamentul este limitat. Aşa se face că puţin peste 10% dintre cei diagnosticaţi cu cancer supravieţuiesc primului an. Soluţia, pentru a creşte şansele de supravieţuire, este ca boala să fie depistată cât încă este într-un stadiu incipient. Ceea ce înseamnă, a atras atenţia dr. Elena Danteş, medic primar pneumolog, ca persoanele care au peste 35 de ani şi sunt fumătoare să se prezinte periodic la un control pulmonar. „Cancerul pulmonar este o boală foarte gravă,  ce evoluează o bună perioadă de timp, fără simptome sau cu simptome care nu îi alarmează pe bolnavi, iar descoperirea ei are loc într-un stadiu avansat, incurabil. Doar în stadiul I, când depistarea este de obicei întâmplătoare, supravieţuiesc peste cinci ani aproximativ 70% dintre pacienţi. De obicei, decesul survine în mai puţin de un an de la diagnostic”, a subliniat medicul pneumolog. Simptomele cancerului pulmonar sunt: oboseala, scăderea în greutate, dureri toracice, tuse - uneori cu expectoraţie de sânge, răguşeală, respiraţie îngreunată. Pentru punerea diagnosticului este necesară o radiografie pulmonară - care costă câţiva zeci de lei, iar rezultatul se poate obţine în câteva minute, la Dispensarul Spitalului de Pneumoftiziologie, de pe B-dul Alexandru Lăpuşneanu, din municipiul Constanţa -, confirmarea fiind pusă, ulterior, cu ajutorul unei investigaţii CT. Boala apare în special la fumători - mai ales dacă au peste 45 de ani şi fumează de foarte mult timp, dar poate să apară şi la cei din preajma lor, consideraţi fumători pasivi. De asemenea, printre cei cu risc ridicat de a dezvolta afecţiunea se numără şi cei care trăiesc într-un mediu cu poluanţi iritanţi.  
Taguri articol: cancer pulmonar elena dantes pneumologie

Comentează aici

Articole recomandate

Cum scăpăm de durerea în gât Cum scăpăm de durerea în gât

259286 vizite | 105352 comentarii

Zece motive să te prezinţi la pneumolog Zece motive să te prezinţi la pneumolog

235569 vizite | 92519 comentarii

Te înţeapă inima? Iată care pot fi motivele Te înţeapă inima? Iată care pot fi motivele

420029 vizite | 48305 comentarii

Top 5 articole

Care sunt condiţiile pentru a deveni coasigurat la sănătate? Care sunt condiţiile pentru a deveni coasigurat la sănătate?

1401258 vizite

Noul sindrom care face ravagii printre copii. "Se manifestă foarte des la copiii cu vârste între 1 şi 12 ani" Noul sindrom care face ravagii printre copii. "Se manifestă foarte des la copiii cu vârste între 1 şi 12 ani"

981658 vizite

Căpşunile, o adevărată porţie de sănătate Căpşunile, o adevărată porţie de sănătate

659204 vizite

HYDRA Deluxe SPA - tratamentul must-have al verii 2016 HYDRA Deluxe SPA - tratamentul must-have al verii 2016

567515 vizite

Mâncarea sănătoasă adaugă ani buni vieţii Mâncarea sănătoasă adaugă ani buni vieţii

504765 vizite

înapoi sus Vezi varianta de desktop
Sfatul medicului, boli şi afecţiuni, terapii alternative, dietă şi nutriţie - Revista de sănătate Cuget Liber. Pentru o viaţă sănătoasă.