Când ar trebui să vă sperie febra celor mici
Sursa de Sănătate logo
Sfatul medicului

726 vizite

13-05-2018

0 comentarii

Când ar trebui să vă sperie febra celor mici

Articol publicat de Mirabela ŞERBĂNESCU

Chiar dacă cel mic are febră şi nu se simte bine, nu vă speriaţi! Ceea ce probabil mulţi nu ştiu este că, în esenţă, febra nu este un lucru rău, ci mai degrabă este un semn că organismul copilului luptă cu viruşii sau bacteriile care i-au atacat organismul.

Astfel, aceştia agresează sistemul imunitar al micuţului, iar ca un răspuns la atacul survenit, sistemul imunitar eliberează substanţe chimice care combat infecţia, dar care cresc temperatura corpului. Potrivit specialiştilor, mulţi microbi au nevoie de o temperatură a corpului ceva mai ridicată (situată între 38.5-39 de grade) pentru a fi eliminaţi. Din acest motiv, medicii nu recomandă administrarea antitermicelor înainte de a atinge aceste temperaturi şi înainte de a trece o zi de la declanşarea ei.

Totuşi, mare atenţie! Este adevărat că organismul are nevoie de ceva timp pentru a acţiona împotriva bolii, dar dacă situaţia persistă mai mult de trei zile şi temperatura creşte prea mult, trebuie luate măsuri pentru a o reduce.

„Febra de peste 38,9 grade Celsius sau una de peste 37,8 grade Celsius, care durează trei zile sau mai mult ar trebui să fie evaluate de către un medic. Atunci când starea de sănătate a micuţului se deteriorează, devine apatic, astenic, inapetent, agitat sau letargic, tuşeşte, este nevoie de un consult medical”, a declarat dr. Ionica Ciortan, medic specialist pediatru.

Dar, înainte de a vă panica, este important să ştiţi cum să măsuraţi corect febra la copii, pentru că nu toate termometrele sunt de încredere. Spre exemplu, este mai indicat să folosiţi un termometru intrarectal sau să măsuraţi temperatura în axilă decât să verificaţi fruntea, mâinile sau urechile.

În plus, dacă micuţul nu are doar febră, ci şi dureri şi o stare apatică, atunci puteţi administra antitermice. De reţinut, nu le daţi copiilor un antitermic dacă are doar o febră uşoară, dar el este vesel şi comunicativ. Mai mult decât atât, atunci când folosiţi un antitermic, alegeţi unul mai slab, pentru a nu solicita degeaba organismul celui mic.

Comentează aici

Articole recomandate

Cum scăpăm de durerea în gât Cum scăpăm de durerea în gât

660297 vizite | 17096 comentarii

Cum ne pregătim sufleteşte pentru a avea un copil? Cum ne pregătim sufleteşte pentru a avea un copil?

7598 vizite | 674 comentarii

De foarte multe ori, pacienţii dermatologici suferă şi de depresie De foarte multe ori, pacienţii dermatologici suferă şi de depresie

9037 vizite | 577 comentarii

Top 5 articole

Care sunt condiţiile pentru a deveni coasigurat la sănătate? Care sunt condiţiile pentru a deveni coasigurat la sănătate?

1429148 vizite

Noul sindrom care face ravagii printre copii. "Se manifestă foarte des la copiii cu vârste între 1 şi 12 ani" Noul sindrom care face ravagii printre copii. "Se manifestă foarte des la copiii cu vârste între 1 şi 12 ani"

1000153 vizite

Căpşunile, o adevărată porţie de sănătate Căpşunile, o adevărată porţie de sănătate

671438 vizite

Cum scăpăm de durerea în gât Cum scăpăm de durerea în gât

660297 vizite

HYDRA Deluxe SPA - tratamentul must-have al verii 2016 HYDRA Deluxe SPA - tratamentul must-have al verii 2016

577340 vizite

înapoi sus Vezi varianta de desktop
Sfatul medicului, boli şi afecţiuni, terapii alternative, dietă şi nutriţie - Revista de sănătate Cuget Liber. Pentru o viaţă sănătoasă.