"Când copilul nu vrea să mănânce, nu-l forţaţi! Îi dezvoltaţi repulsia faţă de mâncare"
Sursa de Sănătate logo
Alimentație și diversificare

10385 vizite

13-12-2016

0 comentarii

"Când copilul nu vrea să mănânce, nu-l forţaţi! Îi dezvoltaţi repulsia faţă de mâncare"

Articol publicat de Vali PAPATANASIU

Copiii, în intervalul de vârstă 1-3 ani, sunt foarte dificili când vine vorba de alimentaţie, spune medicul pediatru Ionica Ciortan, doctor în ştiinţe medicale, deoarece încep să îşi manifeste personalitatea în privinţa preferinţelor alimentare. De multe ori, spre disperarea părinţilor, aceştia scuipă mâncarea, pentru că devin prea selectivi.

„Vă rog să nu îi forţaţi, deoarece, forţând un copil cu anumite alimente sau să mănânce anumite cantităţi, îi dezvolţi anorexia, repulsia faţă de alimente. Şi nouă dacă ne-ar da cineva mâncare, fără să ne fie foame, am refuza. Este un reflex de apărare. Referitor la stilul de viaţă şi de alimentaţie al copilului, între 1 şi 3 ani, părinţii trebuie să respecte programul de minim 4 mese pe zi: masa de dimineaţă, prânz, gustarea şi masa de seară. După ce copilul devine şcolar sau preşcolar, mai ia şi la ora 10 un aperitiv”, explică dr. Ionica Ciortan.

Medicul pediatru a subliniat faptul că cei mici trebuie învăţaţi unde se serveşte masa. Aşadar, masa nu se serveşte nici pe balcon, nici în sufragerie, nici în pat şi nici la televizor, ci la masă, în bucătărie.

„Folosiţi jocul culorilor pentru a le da legume şi fructe. Încercaţi să intraţi într-un joc, să folosiţi exemple, decât să fie forţaţi şi să se strige la ei, pentru că s-ar putea să aibă intoleranţe şi să elimine anumite alimente din această cauză sau să aibă paraziţi, aciditate sau dureri abdominale şi să ceară foarte mult dulce şi să nu mai poată consuma alimentele”, explică specialistul din cadrul Centrului medical Iowemed.

Inapetenţa poate fi simptomul unei boli

Când un copilaş nu mai are poftă de mâncare, un doctor trebuie să îi asigure pe părinţi că nu are anemie, paraziţi, intoleranţe, abdomen inflamat sau boli acute, apoi pot fi folosite diferite metode de a-l alimenta.

„Uitaţi-vă în farfuria copilului, dar nu foarte atent cât să îl stresaţi. Trebuie să îi puneţi o cantitate moderată de alimente, nici mult, nici puţin şi să vă vedeţi de treabă. Să nu îl urmăriţi, doar trageţi cu ochiul. Cu cât îl lăsaţi în pace, cu atât va mânca mai bine. Ştiu cât suferă o mamă al cărui copil nu mănâncă. Aceşti copii trebuie ignoraţi! Cu cât mamele se vor «topi» mai tare, cu atât nu vor mânca. A venit ora 12.00, îi aşezaţi la masă şi le puneţi porţia în faţă. Nu vor să mănânce? Afară, la joacă! Repetăm la ora 16.00. Nu vrea să mănânce? Afară din bucătărie! Nu mai primeşte nimic în perioada aceasta, trebuie să fiţi foarte duri şi veţi vedea că seara şi a doua zi va mânca foarte bine”, spune dr. Ciortan.

Totodată, specialistul meţionează că unui copil mai mare de 6 luni nu trebuie să i se mai dea mâncare noaptea, deoarece toţi copiii care beau lapte pe timpul nopţii, după 6 luni, fac reflux gastroesofagian, alergii şi intoleranţe: „Stomacul trebuie să se odihnească pe timpul nopţii, nu să digere, să macine, decât până la 6 luni”.

Pentru a evita consumul alimentelor „interzise” de către copii, părinţii trebuie să limiteze tentaţiile culinare ale copilului. Este foarte important ca aceştia să nu fie luaţi la cumpărături, mai ales în zonele în care apar tentaţii (prăjituri, bomboane etc.).

„Cu copilul se merge la alergat, la joacă, cu bicicleta, cu săniuţa, în parcuri. Daţi-i copilului exemple pozitive, tot timpul când vedeţi alţi copii care se alimentează corect. Copilul trebuie condiţionat, nu trebuie să i se pună interdicţii, pentru că «armata jos din pod» nu rezolvă nimic”, conchide dr. Ionica Ciortan.

Taguri articol: copilul alimentatie pediatrie

Comentează aici

Articole recomandate

Cum scăpăm de durerea în gât Cum scăpăm de durerea în gât

653152 vizite | 11232 comentarii

Cum ne pregătim sufleteşte pentru a avea un copil? Cum ne pregătim sufleteşte pentru a avea un copil?

7320 vizite | 468 comentarii

De foarte multe ori, pacienţii dermatologici suferă şi de depresie De foarte multe ori, pacienţii dermatologici suferă şi de depresie

8712 vizite | 380 comentarii

Top 5 articole

Care sunt condiţiile pentru a deveni coasigurat la sănătate? Care sunt condiţiile pentru a deveni coasigurat la sănătate?

1428966 vizite

Noul sindrom care face ravagii printre copii. "Se manifestă foarte des la copiii cu vârste între 1 şi 12 ani" Noul sindrom care face ravagii printre copii. "Se manifestă foarte des la copiii cu vârste între 1 şi 12 ani"

1000123 vizite

Căpşunile, o adevărată porţie de sănătate Căpşunile, o adevărată porţie de sănătate

671428 vizite

Cum scăpăm de durerea în gât Cum scăpăm de durerea în gât

653152 vizite

HYDRA Deluxe SPA - tratamentul must-have al verii 2016 HYDRA Deluxe SPA - tratamentul must-have al verii 2016

577336 vizite

înapoi sus Vezi varianta de desktop
Sfatul medicului, boli şi afecţiuni, terapii alternative, dietă şi nutriţie - Revista de sănătate Cuget Liber. Pentru o viaţă sănătoasă.