Când trebuie să devină sforăitul o îngrijorare
Sursa de Sănătate logo
Sfatul medicului

1196 vizite

14-09-2017

0 comentarii

Când trebuie să devină sforăitul o îngrijorare

Sforăitul este caracterizat de zgomote în timpul somnului şi este mai degrabă specific bărbaţilor decât femeilor, după cum explică chiar medicii specialişti. Aceştia afirmă că există două tipuri de sforăit, primar şi habitual, în primul caz, starea de sănătate nu este afectată în niciun fel, dar în a doua situaţie, scade procentul de oxigen din sânge, este afectată funcţia circulatorie. Sforăitul primar este asociat cu oboseala excesivă din timpul zilei sau cu anumite tulburări de somn.

Roncopatia, cum este denumit sforăitul în termeni medicali, afectează odihna persoanei care sforăie, dar şi a partenerului.

Sforăitul cauzat de oboseală nu influenţează starea de sănătate în niciun fel, aşadar nu are nevoie de tratament.

Pe de altă parte, sforăitul poate fi un simptom al sindromului de apnee în somn sau al deviaţiei de sept.

„Persoanele care sforăie ar trebui să ia anumite măsuri, precum scăderea în greutate, renunţarea la fumat, limitarea consumului de alcool etc., iar cele care suferă de diferite afecţiuni pot opta pentru tratamentul chirurgical. Dacă pacientul suferă de apnee în somn, acesta se trezeşte dimineaţa foarte obosit, chiar dacă a dormit multe ore. El trebuie să facă nişte investigaţii specifice acestei afecţiuni”, explică dr. Carmen Mocanu, medic ORL-ist.

Factorii de risc includ: indice corporal mare, sexul masculin, fumatul, somniferele, afecţiuni respiratorii, vârsta înaintată etc.

Printre cele mai cunoscute simptome ale sforăitului se numără zgomotele deranjante, uscăciunea gurii, durerile de cap, tulburările de memorie şi oboseală în timpul zilei.

Dacă sforăiţi frecvent, iar acest lucru vă afectează activităţile zilnice, puteţi apela la un consult de specialitate, efectuat de un medic ORL-ist sau pneumolog, pentru a exclude afecţiunile serioase, precum apneea în somn.

Comentează aici

Articole recomandate

Cum scăpăm de durerea în gât Cum scăpăm de durerea în gât

661363 vizite | 57217 comentarii

Mătasea de porumb poate reduce glicemia și tensiunea arterială Mătasea de porumb poate reduce glicemia și tensiunea arterială

46059 vizite | 8531 comentarii

Cum ne pregătim sufleteşte pentru a avea un copil? Cum ne pregătim sufleteşte pentru a avea un copil?

17529 vizite | 1785 comentarii

Top 5 articole

Care sunt condiţiile pentru a deveni coasigurat la sănătate? Care sunt condiţiile pentru a deveni coasigurat la sănătate?

1431238 vizite

Noul sindrom care face ravagii printre copii. "Se manifestă foarte des la copiii cu vârste între 1 şi 12 ani" Noul sindrom care face ravagii printre copii. "Se manifestă foarte des la copiii cu vârste între 1 şi 12 ani"

1001425 vizite

Căpşunile, o adevărată porţie de sănătate Căpşunile, o adevărată porţie de sănătate

671632 vizite

Cum scăpăm de durerea în gât Cum scăpăm de durerea în gât

661363 vizite

HYDRA Deluxe SPA - tratamentul must-have al verii 2016 HYDRA Deluxe SPA - tratamentul must-have al verii 2016

577655 vizite

înapoi sus Vezi varianta de desktop
Sfatul medicului, boli şi afecţiuni, terapii alternative, dietă şi nutriţie - Revista de sănătate Cuget Liber. Pentru o viaţă sănătoasă.