Carbohidrații, dușmanul din spatele plăcerii de a mânca
Sursa de Sănătate logo
Alimentație

66 vizite

27-08-2024

0 comentarii

Carbohidrații, dușmanul din spatele plăcerii de a mânca

Articol publicat de Mirabela ŞERBĂNESCU

Probabil ați auzit deseori că carbohidrații sunt dăunători sănătății. Potrivit specialiștilor, aceștia sunt unul dintre cei trei macronutrienți care se găsesc în mod natural în alimentele vegetale, inclusiv mazăre și fasole, nuci și semințe, cereale, lactate și produse lactate, fructe și legume. Ceilalți doi macronutrienți sunt lipidele și proteinele. Glucidele, în schimb, sunt considerate substanțe nutritive esențiale pentru ca organismul să funcționeze corect, rolul lor principal fiind de a furniza energie tuturor celulelor din corp. În absența aportului de carbohidrați, organismul va folosi o sursă alternativă de combustibil numită cetone.

Cuvântul „carbohidrați” este un termen general care descrie diferite tipuri de molecule care conțin zahăr prezente în alimente. De multe ori, carbohidrații au o reputație negativă din cauza asocierii consumului excesiv cu creșterea în greutate, obezitate, sindrom metabolic și diabet.

Acest fenomen, pe care unii cercetători îl numesc „carbotoxicitate”, promovează ideea potrivit căreia consumul excesiv al tuturor tipurilor de carbohidrați favorizează dezvoltarea bolilor cronice. Din acest motiv, multe diete cu conținut scăzut de carbohidrați au devenit populare în rândul persoanelor interesate să slăbească sau să controleze nivelul zahărului din sânge. Cu toate acestea, alte câteva studii au demonstrat că și calitatea sursei de carbohidrați pe care oamenii o consumă este la fel de importantă ca și cantitatea.

Exemple de alimentele care conțin carbohidrați sunt:

• Cereale: pâine, tăiței, paste, biscuiți, cereale pentru micul dejun și orez

• Fructe: mere, banane, fructe de pădure, mango, pepene si portocale

• Produse lactate: lapte și iaurt

• Leguminoase: fasole uscată, linte și mazăre

• Gustări și dulciuri: prăjituri, bomboane și alte deserturi

• Băuturi carbogazoase, suc de fructe, băuturi pentru sport și băuturi energizante care conțin zahăr adăugat

• Legume cu amidon: cartofi, porumb și mazăre

Alte alimente au un conținut redus de carbohidrați, cum sunt peștele, carnea de pasăre, unele tipuri de brânză, nucile și uleiurile.

Comentează aici

Articole recomandate

Cum scăpăm de durerea în gât Cum scăpăm de durerea în gât

661365 vizite | 57217 comentarii

Mătasea de porumb poate reduce glicemia și tensiunea arterială Mătasea de porumb poate reduce glicemia și tensiunea arterială

46472 vizite | 8609 comentarii

Cum ne pregătim sufleteşte pentru a avea un copil? Cum ne pregătim sufleteşte pentru a avea un copil?

17531 vizite | 1785 comentarii

Top 5 articole

Care sunt condiţiile pentru a deveni coasigurat la sănătate? Care sunt condiţiile pentru a deveni coasigurat la sănătate?

1431246 vizite

Noul sindrom care face ravagii printre copii. "Se manifestă foarte des la copiii cu vârste între 1 şi 12 ani" Noul sindrom care face ravagii printre copii. "Se manifestă foarte des la copiii cu vârste între 1 şi 12 ani"

1001429 vizite

Căpşunile, o adevărată porţie de sănătate Căpşunile, o adevărată porţie de sănătate

671632 vizite

Cum scăpăm de durerea în gât Cum scăpăm de durerea în gât

661365 vizite

HYDRA Deluxe SPA - tratamentul must-have al verii 2016 HYDRA Deluxe SPA - tratamentul must-have al verii 2016

577655 vizite

înapoi sus Vezi varianta de desktop
Sfatul medicului, boli şi afecţiuni, terapii alternative, dietă şi nutriţie - Revista de sănătate Cuget Liber. Pentru o viaţă sănătoasă.