Care este cea mai frecventă cauză a bolilor gastrice şi cum putem evita complicaţiile
Sursa de Sănătate logo
Boli şi afecţiuni

1582 vizite

22-06-2017

0 comentarii

Care este cea mai frecventă cauză a bolilor gastrice şi cum putem evita complicaţiile

Articol publicat de Vali PAPATANASIU

Există situaţii în care avem o stare generală de sănătate alterată şi oricât de multe investigaţii am face, nu găsim nimic greşit cu organismul nostru. Acest lucru se întâmplă pentru că nu facem analizele potrivite. De multe ori, responsabilă pentru starea de rău este o bacterie care se localizează în mucoasa gastrică şi care se numeşte Helicobacter Pylori.

Această bacterie, ce colonizează mucoasa stomacului, are o frecvenţă destul de ridicată în rândul populaţiei, mai ales în ţările mediu şi slab dezvoltate, unde ajunge până la 80%, în cazul pacienţilor peste 50 ani.

Potrivit dr. Elena Petrovici, medic specialist medicină internă şi gastroenterologie, modalitatea de transmitere se realizează prin intermediul apei contaminate sau a mâinilor murdare (transmitere fecal-orală) şi prin salivă (transmitere oral-orală).

„Manifestările cliniceale acestei boli sunt rare, majoritatea persoanelor fiind asimptomatice, iar descoperirea infecţiei este întâmplătoare. Alteori sunt prezente simptomele date de boala ulceroasă sau gastrită, ca de exemplu: dureri epigastrice, greaţă, vărsături alimentare. Cea mai frecventă afecţiune gastrică dată de infecţia cu Helicobacter Pylori este reprezentată de ulcerul duodenal, ce apare în 90% din cazuri, urmată de ulcerul gastric, în 70% din cazuri, şi doar într-un procentaj foarte mic poate apărea cancerul gastric”, menţionează specialistul gastroenterolog.

Cum se diagnostichează această infecţie

În prezent, există mai multe posibilităţi de diagnostic pentru infecţia cu Helicobacter Pylori.

Potrivit dr. Elena Petrovici, una dintre cele mai utilizate şi cu mare specificitate investigaţii este determinarea antigenului HP din materii fecale. Această analiză are o specificitate şi o sensibilitate de peste 90%. Un alt test, şi mai specific decât analiza anterior menţionată, este testul rapid la urează. Acesta utilizează un fragment de mucoasă gastrică, prelevat prin biopsie, în timpul endoscopiei digestive. Are o specificitate şi o sensibilitate aproape de 100%. Alt beneficiu este reprezentat de aflarea rezultatului într-un timp foarte scurt, câteva minute, rareori o oră.

Frecvent este folosită, ca metodă de diagnostic, detectarea anticorpilor HP din sânge. Însă, în acest caz, specialistul menţionează că trebuie totuşi ţinut cont de faptul ca anticorpii pot persista chiar dacă boala a fost eradicată şi deci nu poate fi folosită ca metodă de diagnostic cert al infecţiei.

Alte teste ce mai pot fi folosite sunt testul respirator cu uree marcată şi culturile bacteriene.

În ce condiţii tratează infecţia cu Helicobacter Pylori

Tratarea infecţiei este obligatorie la pacienţii cu ulcer gastric/duodenal, gastrită atrofică, limfom MALT, după operaţia de cancer gastric.

„Simpla descoperire a colonizării mucoasei gastrice cu Helicobacter Pylori, dar fără leziuni, nu justifică tratamentul. Tratamentul trebuie recomandat de medic, deoarece această infecţie se eradichează greu şi recidivează adeseori. Cel mai frecvent este folosită tripla terapie (asocierea a două antibiotice, timp de 10-14 zile, cu un antisecretor gastric, timp de o luna). Testarea eradicării infecţiei se face la o lună de la încheierea terapiei”, explică medicul specialist.

Xxx

Dr. Elena Petrovici este medic specialist, medicină internă, specialist gastroenterologie, în cadrulMEDSTAR 2000 Clinic.

Petru detalii despre această afecţiune, dar şi alte afecţiuni, programări, consultaţii şi consiliere, apelaţi numerele de telefon 0241.638.251, 0722.574.250 şi 0241.940.

Taguri articol: boli şi afecţiuni endoscopie endoscop gastroenterologie ulcer gastric cancer gastric helicobacter pylori medstar gastroenterolog

Comentează aici

Articole recomandate

Cum scăpăm de durerea în gât Cum scăpăm de durerea în gât

660362 vizite | 19212 comentarii

Cum ne pregătim sufleteşte pentru a avea un copil? Cum ne pregătim sufleteşte pentru a avea un copil?

7721 vizite | 768 comentarii

De foarte multe ori, pacienţii dermatologici suferă şi de depresie De foarte multe ori, pacienţii dermatologici suferă şi de depresie

9155 vizite | 663 comentarii

Top 5 articole

Care sunt condiţiile pentru a deveni coasigurat la sănătate? Care sunt condiţiile pentru a deveni coasigurat la sănătate?

1429177 vizite

Noul sindrom care face ravagii printre copii. "Se manifestă foarte des la copiii cu vârste între 1 şi 12 ani" Noul sindrom care face ravagii printre copii. "Se manifestă foarte des la copiii cu vârste între 1 şi 12 ani"

1000167 vizite

Căpşunile, o adevărată porţie de sănătate Căpşunile, o adevărată porţie de sănătate

671440 vizite

Cum scăpăm de durerea în gât Cum scăpăm de durerea în gât

660362 vizite

HYDRA Deluxe SPA - tratamentul must-have al verii 2016 HYDRA Deluxe SPA - tratamentul must-have al verii 2016

577342 vizite

înapoi sus Vezi varianta de desktop
Sfatul medicului, boli şi afecţiuni, terapii alternative, dietă şi nutriţie - Revista de sănătate Cuget Liber. Pentru o viaţă sănătoasă.