Care sunt cauzele secreției oculare la bebeluși
Sursa de Sănătate logo
Sfatul medicului

2472 vizite

29-05-2018

0 comentarii

Care sunt cauzele secreției oculare la bebeluși

Articol publicat de Mirabela ŞERBĂNESCU

În timp ce vă admiraţi puiul, aţi observat că acesta are o secreţie oculară abundentă, persistentă, iar ochii lui sunt roşii, iritabili şi umflaţi? În aceste condiţii, dragi părinţi, mergeţi, neapărat, la un control oftalmologic, pentru că cel mic ar putea suferi de conjunctivită. În general, afecţiunea apare la aproximativ 15-20% din nou-născuţi.

Specialiştii de la Spitalul de Obstetrică şi Ginecologie spun că această conjunctivită poate fi determinată de bacterii cu transmitere sexuală (luate din vaginul matern, în timpul naşterii spontane), de flora bacteriană normală, care colonizează pielea şi nazofaringele, în primele zile după naştere, de substanţe chimice aplicate în ochiul nou-născutului.

Potrivit dr. Elena Rotaru, medic specialist neonatolog, secreţia oculară poate fi determinată de obstrucţia canalului nazolacrimal, mai mult decât conjunctivita în sine. Cauzele conjunctivitei neonatale pot fi bacteriale, virale, chimice.

„Cea mai gravă infecţie oculară este aceea cu Neisseria gonorree, care determină gonoreea maternă, fiind o boală cu transmitere sexuală. Pentru a preveni acest tip sever de conjunctivită, se practică aplicarea, în sacul conjunctival, de unguente cu antibiotic sau soluţii cu nitrat de argint nou-născuţilor care se nasc pe cale vaginală. În cazul suspicionării unei conjunctivite care se manifestă prin secreţie oculară purulentă, este necesară cultura din secreţie, înainte de începerea unui tratament antibiotic local”, a explicat medicul.

Reţineţi, însă! Nu orice secreţie oculară poate fi considerată conjunctivită. Spre exemplu, o secreţie oculară care curge continuu pe obrazul nou-născutului poate reprezenta, de fapt, un canal nazolacrimal înfundat. O altă cauză de ochi roşu şi secreţie oculară abundentă poate fi glaucomul congenital, care este o urgenţă oftalmologică.

De aceea, controlul oftalmologic este necesar în orice situaţie în care nou-născutul prezintă o secreţie oculară abundentă, persistentă, care se asociază cu aspectul de ochi roşu, iritabil şi umflat. Tocmai de aceea, igiena oculară la nou-născut se face cu ser fiziologic şi comprese sterile, ochiul ştergându-se din exterior către interior, de două ori pe zi sau oricând la nevoie, dar în mod special atunci când copilaşul adună secreţii.

Comentează aici

Articole recomandate

Cum scăpăm de durerea în gât Cum scăpăm de durerea în gât

661409 vizite | 57219 comentarii

Mătasea de porumb poate reduce glicemia și tensiunea arterială Mătasea de porumb poate reduce glicemia și tensiunea arterială

49954 vizite | 9152 comentarii

Cum ne pregătim sufleteşte pentru a avea un copil? Cum ne pregătim sufleteşte pentru a avea un copil?

17552 vizite | 1787 comentarii

Top 5 articole

Care sunt condiţiile pentru a deveni coasigurat la sănătate? Care sunt condiţiile pentru a deveni coasigurat la sănătate?

1431365 vizite

Noul sindrom care face ravagii printre copii. "Se manifestă foarte des la copiii cu vârste între 1 şi 12 ani" Noul sindrom care face ravagii printre copii. "Se manifestă foarte des la copiii cu vârste între 1 şi 12 ani"

1001505 vizite

Căpşunile, o adevărată porţie de sănătate Căpşunile, o adevărată porţie de sănătate

671643 vizite

Cum scăpăm de durerea în gât Cum scăpăm de durerea în gât

661409 vizite

HYDRA Deluxe SPA - tratamentul must-have al verii 2016 HYDRA Deluxe SPA - tratamentul must-have al verii 2016

577698 vizite

înapoi sus Vezi varianta de desktop
Sfatul medicului, boli şi afecţiuni, terapii alternative, dietă şi nutriţie - Revista de sănătate Cuget Liber. Pentru o viaţă sănătoasă.