Care sunt cele mai frecvente afecţiuni ale bărbaţilor
Sursa de Sănătate logo
Sfatul medicului

810 vizite

22-11-2018

0 comentarii

Care sunt cele mai frecvente afecţiuni ale bărbaţilor

Articol publicat de Mirabela ŞERBĂNESCU

Sănătatea bărbatului este mai precară decât cea a femeii, peste tot în lume. Studiile arată o morbiditate şi o mortalitate mai crescută la bărbaţi. În ziua de azi, a fi bărbat este considerat chiar un factor de risc pentru multe maladii, în special cardiovasculare, dar nu numai.

Cauzele, a precizat prof. univ. dr. Viorel Tode, medic specialist urolog, sunt multiple, de la cele medicale, genetice, la cele sociale sau psihologice.

Acesta a precizat că, chiar dacă morbiditatea generală este crescută la sexul masculin, o mare parte din bolile cu care se confruntă bărbatul pot fi tratate, dacă ar fi identificate la timp.

„Din păcate, reprezentanţii sexului tare se prezintă de cele mai multe ori târziu la medic. O treime dintre pacienţi prezintă pe parcursul vieţii simptome cauzate de boli ale prostatei, dintre care cea mai frecventă este hipeplazia benignă sau adenomul de prostată. Frecvenţa afecţiunilor prostatice creşte, însă, odată cu înaintarea în vârstă, ajungând la 90% în cazul bărbaţilor cu vârsta de peste 80 de ani. Din păcate, afecţiunile urinare sunt considerate ruşinoase, şi adesea trecute sub tăcere de bărbaţi, care se adresează medicului doar după ce simptomele se agravează şi nu mai pot fi ignorate”, a declarat dr. Tode. Simptomele ce pot trăda o afecţiune a prostatei sunt multe, iar una dintre acestea este disuria. Aceasta este senzaţia de dificultate la urinare, de micţiune cu efort, care apare atunci când există un obstacol în calea evacuării urinei. Astfel, presiunea jetului urinar scade, micţiunea este lentă în mai mulţi timpi.

Polakiuria, în schimb, defineşte creşterea frecvenţei micţiunilor, peste cinci urinări în 24 de ore. Pacientul are, de obicei, o senzaţie de micţiune iminentă, dar elimină o cantitate mică de urină. De multe ori, apare senzaţia de usturime în timpul micţiunii.

Nu ignoraţi simptomele!

Apoi, nicturia desemnează situaţia în care cantitatea de urină eliminată este mai mare în cursul nopţii decât în timpul zilei, din cauza somnului fragmentat bolnavul putându-se confrunta cu o oboseală cronică.

„În astfel de situaţii, senzaţia de micţiune incompletă apare atunci când obstrucţia împiedică golirea completă a vezicii urinare. În cazul obstrucţiilor grave, care nu permit evacuarea urinei prin micţiune, vezica urinară se umple, iar urina se prelinge permanent, situaţie ce se numeşte incontinenţă prin prea plin. La rândul său, hematuria defineşte prezenţa sângelui în urină, care capătă o culoare roz sau roşie. În unele cazuri, hematuria este decelabilă doar prin metode de laborator. Bărbaţii trebuie să fie atenţi şi la priurie, adică prezenţa puroiului în urină, ce se caracterizează printr-un aspect tulbure, dar trebuie confirmat tot prin examen microscopic, care, evidenţiază prezenţa leucocitelor”, a completat medicul.

Nu trebuie omisă nici hemospermia, care reprezintă prezenţa sângelui în spermă, care capătă o culoare roz. Tot ca urmare a afectării prostatice se poate constata scăderea volumului spermatic ejaculat sau apariţia disfuncţiei erectile. În plus, poate apărea o durere cu caracter de înţepătură, senzaţie de corp străin care este localizat în perineu. În cazul apariţiei uneia sau a mai multor simptome, pacientul, obligatoriu, trebuie să se prezinte la medicul de familie, care îl va îndrepta către un medic specialist urolog.

„Recomand acest control urologic tuturor bărbaţilor trecuţi de 50 de ani, pentru că omul sănătos este un bolnav incomplet investigat, care, depistat, poate beneficia de vindecarea completă a afecţiunii”, a încheiat specialistul.

Comentează aici

Articole recomandate

Cum scăpăm de durerea în gât Cum scăpăm de durerea în gât

660137 vizite | 16966 comentarii

Cum ne pregătim sufleteşte pentru a avea un copil? Cum ne pregătim sufleteşte pentru a avea un copil?

7597 vizite | 673 comentarii

De foarte multe ori, pacienţii dermatologici suferă şi de depresie De foarte multe ori, pacienţii dermatologici suferă şi de depresie

9033 vizite | 573 comentarii

Top 5 articole

Care sunt condiţiile pentru a deveni coasigurat la sănătate? Care sunt condiţiile pentru a deveni coasigurat la sănătate?

1429145 vizite

Noul sindrom care face ravagii printre copii. "Se manifestă foarte des la copiii cu vârste între 1 şi 12 ani" Noul sindrom care face ravagii printre copii. "Se manifestă foarte des la copiii cu vârste între 1 şi 12 ani"

1000153 vizite

Căpşunile, o adevărată porţie de sănătate Căpşunile, o adevărată porţie de sănătate

671438 vizite

Cum scăpăm de durerea în gât Cum scăpăm de durerea în gât

660137 vizite

HYDRA Deluxe SPA - tratamentul must-have al verii 2016 HYDRA Deluxe SPA - tratamentul must-have al verii 2016

577340 vizite

înapoi sus Vezi varianta de desktop
Sfatul medicului, boli şi afecţiuni, terapii alternative, dietă şi nutriţie - Revista de sănătate Cuget Liber. Pentru o viaţă sănătoasă.