Care sunt consecinţele inflamării trompelor uterine
Sursa de Sănătate logo
Boli şi afecţiuni

2723 vizite

02-11-2017

0 comentarii

Care sunt consecinţele inflamării trompelor uterine

Articol publicat de Vali PAPATANASIU

Trompele uterine sau oviductele, cum se mai numesc în termeni medicali, se pot inflama, înfunda sau dilata. Inflamarea acestora, însoţită de durere, poate duce la o afecţiune denumită salpingită. Deşi de multe ori această boală este neglijată, nu ar trebui să fie aşa, deoarece, netratată, ea poate duce la infertilitate.

Atunci când ovarul eliberează un ovul, acesta parcurge drumul spre uter, prin trompa uterină. În momentul în care aceasta este inflamată, ovulul nu mai poate lua contact cu sperma, făcând imposibilă instalarea unei sarcini, de aceea, diagnosticarea şi tratarea precoce sunt necesare.

„Toate femeile trebuie să aibă grijă de sănătatea aparatului genital, mai ales că cea mai comună cauză a salpingitei este infecţia bacteriană. Această boală este mai des întâlnită la femeile tinere, cu vârsta cuprinsă între 15 şi 25 de ani. De cele mai mute ori, apare din cauza infecţiilor cu transmitere sexuală. Este foarte important ca raporturile sexuale să se facă în siguranţă, ca femeile să se protejeze, pentru că se poate ajunge la astfel de afecţiuni, care, mai departe, să ducă la alte complicaţii marcante, cum este infertilitatea. Salpingita poate fi prevenită, printr-o igienă genitală corectă, prin protejarea cu prezervativ în timpul actului sexual, dar şi prin controale regulate la medicul ginecolog”, a explicat dr. Mihaela Dobre, specialist obstetrică şi ginecologie.

Cum se recunoaşte salpingita

Salpingita poate fi recunoscută după simptomele pe care le manifestă, dar poate fi şi uşor confundată cu alte afecţiuni. Printre cele mai comune simptome se numără durerea în timpul contactului sexual, dar şi dureri spontane, fără un motiv aparent; sângerări între ciclurile menstruale; secreţii vaginale neobişnuite etc. Totuşi, aceste simptome se întâlnesc şi în cazul altor afecţiuni, de aceea, la primele semne de boală, este indicat să consultaţi un medic specialist, pentru a vă diagnostica corect.

Pe lângă simptomele mai sus menţionate, pot apărea dureri mari în timpul menstruaţiei şi ovulaţiei, dureri abdominale şi urinări frecvente. Pentru o bună vindecare, tratamentul trebuie efectuat cât mai repede.

„Orice afecţiune ginecologică trebuie investigată, pentru a evita complicaţiile severe, care ar putea să marcheze o femeie pentru toată viaţa. În momentul în care aceasta păşeşte în cabinetul medicului ginecolog, ea poate să facă o ecografie ovariană, care să excludă prezenţa altor afecţiuni, cum este sindromul de ovar polichistic, de exemplu. O ecografie tansvaginală poate contribui la diagnosticarea acestei afecţiuni. Medicul, prin examinare clinică, prin palpare, poate evidenţia dacă pacienta are un abdomen inferior dureros”, mai spune medicul.

Tratamentul este pe bază de antibiotice

Dacă medicul specialist pune diagnosticul de salpingită, acesta trebuie să afle şi care este bacteria incriminată în dezvoltarea afecţiunii, iar tratamentul impus se face pe bază de antibiotice, după ce aceste lucruri au fost stabilite. Şi partenerul de cuplu trebuie să urmeze un tratament cu antibiotic. În cazuri grave, se poate apela la laparoscopie, laparotomie sau histerectomie şi ovarectomie. În aceste cazuri, obţinerea unei sarcini nu mai poate fi pusă în discuţie.

„Inflamaţia este destul de greu de depistat şi se poate transforma în infecţie, ce se poate extinde şi la alte organe, crescând riscul de abces ovarian sau de sarcină extrauterină. Cu cât salpingita este descoperită mai devreme, cu atât mai bine, deoarece complicaţiile, precum infertilitatea, pot fi evitate. Pentru ca acest lucru să se întâmple, controalele medicale de rutină sunt extrem de folositoare. În timpul tratamentului şi până ce medicul confirmă că afecţiunea s-a vindecat, sunt interzise raporturile sexuale”, mai spune specialistul.

Comentează aici

Articole recomandate

Cum scăpăm de durerea în gât Cum scăpăm de durerea în gât

659984 vizite | 16845 comentarii

Cum ne pregătim sufleteşte pentru a avea un copil? Cum ne pregătim sufleteşte pentru a avea un copil?

7591 vizite | 669 comentarii

De foarte multe ori, pacienţii dermatologici suferă şi de depresie De foarte multe ori, pacienţii dermatologici suferă şi de depresie

9019 vizite | 566 comentarii

Top 5 articole

Care sunt condiţiile pentru a deveni coasigurat la sănătate? Care sunt condiţiile pentru a deveni coasigurat la sănătate?

1429144 vizite

Noul sindrom care face ravagii printre copii. "Se manifestă foarte des la copiii cu vârste între 1 şi 12 ani" Noul sindrom care face ravagii printre copii. "Se manifestă foarte des la copiii cu vârste între 1 şi 12 ani"

1000153 vizite

Căpşunile, o adevărată porţie de sănătate Căpşunile, o adevărată porţie de sănătate

671438 vizite

Cum scăpăm de durerea în gât Cum scăpăm de durerea în gât

659984 vizite

HYDRA Deluxe SPA - tratamentul must-have al verii 2016 HYDRA Deluxe SPA - tratamentul must-have al verii 2016

577340 vizite

înapoi sus Vezi varianta de desktop
Sfatul medicului, boli şi afecţiuni, terapii alternative, dietă şi nutriţie - Revista de sănătate Cuget Liber. Pentru o viaţă sănătoasă.