"Carnea de porc trebuie consumată în mod excepţional". Care sunt cele mai nocive alimente
Sursa de Sănătate logo
Nutriţie

3320 vizite

09-01-2017

0 comentarii

"Carnea de porc trebuie consumată în mod excepţional". Care sunt cele mai nocive alimente

Articol publicat de Vali PAPATANASIU

Alimentaţia sănătoasă înseamnă un consum echilibrat de alimente. Pentru un stil de viaţă sănătos, trebuie să ţinem cont de ceea ce mâncăm, de cum mâncăm şi de conţinutul alimentelor care compun mesele zilnice. De aceea, trebuie să existe un consum echilibrat de proteine, glucide, grăsimi, minerale şi vitamine.

Potrivit dr. Mirela Neamţu, medic specialist nutriţionist, în cadrul Diamed Clinic Research, alimentaţia trebuie să conţină atâtea calorii cât sunt necesare organismului, în funcţie de vârstă, de efortul fizic şi intelectual depus. „Recomand respectarea câtorva principii generale. Micul dejun este esenţial, deoarece, dacă ne alimentăm la primele ore ale zilei, putem să reglăm mai bine ritmul meselor şi cantitatea de alimente pe care le vom consuma, pe durata întregii zile”, spune medicul nutriţionist.
Este bine să avem trei mese principale şi două gustări mici, la nevoie. Baza alimentaţiei noastre ar trebui să fie alcătuită din alimente de origine vegetală. Potrivit dr. Neamţu, legumele reprezintă hrană sănătoasă, iar fructele ar trebui să completeze alimentaţia. Din categoria alimentelor de origine animală, ar trebui să nu lipsească lactatele (o sursă importantă de proteine, calciu), ouăle, peştele şi în mică măsură carnea.

Urmaţi regulile piramidei alimentare!


Atunci când alegem regimul alimentar, ar trebui să ţinem cont de piramida alimentară: „Baza piramidei alimentare o constituie cerealele integrale. Acestea includ preparate din grâu integral, ovăz, orz, secară, orez brun, hrişcă, quinoa. Sunt recomandate a se consuma zilnic 6-11 porţii de cereale. Trebuie evitat consumul de făină albă, zahăr rafinat, produse din făină albă”, mai spune specialistul.

De asemenea, este indicată consumarea zilnică a 4-5 porţii de legume, preferabil de sezon şi de la producătorii locali. Cu cât farfuria este mai colorată, cu atât este mai sănătos ceea ce mâncăm. Nu în ultimul rând, este recomandat a se consuma, zilnic, 2-3 porţii de fructe, în prima jumătate a zilei. „Se recomandă consumul zilnic a 2-3 porţii de lactate cu 1,5% grăsime. Peştele ar trebui consumat de cel puţin două ori pe săptămână. Somonul, sardinele şi macroul este bogat în acizi, precum omega 3, ceea ce duce la scăderea riscului de boală cardiovasculară. Acesta ar trebui gătit simplu, la cuptor sau la grătar. Este recomandat consumul de carne de curcan, pui, vită, preparată fără piele sau grăsimi, la cuptor sau la grătar. Carnea de porc, oaie, gâscă trebuie consumată în mod excepţional. Mezelurile şi produsele grase preparate din organe trebuie evitate”, precizează dr. Neamţu.

Oul reprezintă o sursă importantă de pro-teine. Se recomandă consumul moderat, 2-3 ouă pe săptămână. Un aport benefic de grăsimi bune pentru organism, îl aduce consumul de fructe oleaginoase (nuci, alune, migdale), neprăjite şi nesărate. Este preferat să se folosească uleiuri vegetale de măsline, in, palmier, rapiţă, în cantităţi moderate. În special pentru asezonarea salatelor şi a mâncărurilor, nu pentru prăjit.

„Trebuie evitate produsele de tip fast-food, produsele care conţin cantităţi mari de grăsimi, dulciurile, băuturile care conţin mult zahăr. Alimentele procesate trebuie consumate cât mai rar şi trebui acordată atenţie menţiunilor de pe etichetele alimentelor”, mai spune specialistul.

Alimentaţia în grabă creează dependenţă

Se recomandă un consum moderat şi ocazional de alcool, deoarece acesta aduce un aport caloric mare şi neadecvat organismului şi stimulează senzaţia de foame. De asemenea, este indicat un consum moderat de sare. „O alimentaţie sănătoasă, alături de o activitate fizică regulată, însemnă un stil de viaţă sănătos. Alimentaţia în grabă, nesănătoasă, predispune la dependenţă, la suprapondere şi obezitate. Obezitatea este o afecţiune extrem de gravă, în afara problemelor estetice, aceasta putând duce la complicaţii cronice, cum ar fi: boli cardiovasculare, diabet zaharat, modificarea profilului lipidic, afecţiuni hepatice, endocrinologice, dermatologice, cancere, bronşită cronică şi emfizem pulmonar, tulburări psihice”, menţionează nutriţionistul Mirela Neamţu.


Pentru detalii, programări şi consiliere, apelaţi numerele de telefon ale Clinicii „Diamed Clinic Research”: 0721.285.696, 0341.452.499

Taguri articol: nutritie stil de viaţă sănătos alcool alimente boli cardiovasculare diabet zaharat piele probleme legume medic obezitate program vitamine zahar organe bronşită cronică dermatolog stil de viaţă calorii cereale minerale grăsime grăsimi migdale pui carne mere peşte gene

Comentează aici

Articole recomandate

Cum scăpăm de durerea în gât Cum scăpăm de durerea în gât

259178 vizite | 105347 comentarii

Zece motive să te prezinţi la pneumolog Zece motive să te prezinţi la pneumolog

235522 vizite | 92519 comentarii

Te înţeapă inima? Iată care pot fi motivele Te înţeapă inima? Iată care pot fi motivele

419942 vizite | 48305 comentarii

Top 5 articole

Care sunt condiţiile pentru a deveni coasigurat la sănătate? Care sunt condiţiile pentru a deveni coasigurat la sănătate?

1401243 vizite

Noul sindrom care face ravagii printre copii. "Se manifestă foarte des la copiii cu vârste între 1 şi 12 ani" Noul sindrom care face ravagii printre copii. "Se manifestă foarte des la copiii cu vârste între 1 şi 12 ani"

981614 vizite

Căpşunile, o adevărată porţie de sănătate Căpşunile, o adevărată porţie de sănătate

659202 vizite

HYDRA Deluxe SPA - tratamentul must-have al verii 2016 HYDRA Deluxe SPA - tratamentul must-have al verii 2016

567513 vizite

Mâncarea sănătoasă adaugă ani buni vieţii Mâncarea sănătoasă adaugă ani buni vieţii

504760 vizite

înapoi sus Vezi varianta de desktop
Sfatul medicului, boli şi afecţiuni, terapii alternative, dietă şi nutriţie - Revista de sănătate Cuget Liber. Pentru o viaţă sănătoasă.