Carnea, recomandată de specialiștii nutriționiști
Sursa de Sănătate logo
Nutriţie

814 vizite

28-07-2019

0 comentarii

Carnea, recomandată de specialiștii nutriționiști

Carnea, indiferent de tip, este cea mai importantă sursă de proteine cu valoare biologică înaltă. Spre deosebire de proteinele vegetale, cele din produse animale conțin toți cei nouă aminoacizi esențiali pe care organismul uman nu-i poate produce şi trebuie asigurați din alimentație. Acești aminoacizi joacă un rol foarte important pentru sinteza anumitor substanțe din organism, cum ar fi hormonii tiroidieni, serotonina. Proteinele vegetale sunt considerate a fi „incomplete”, pentru că din ele lipsesc unul sau mai mulți aminoacizi esențiali. Din acest motiv, vegetarienii trebuie să fie atenți să-şi asigure un aport optim de aminoacizi de acest tip, specifică doc.ro.

Există două categorii principale de carne, albă şi roșie. Din prima fac parte carnea de pui, de curcan, peştele şi fructele de mare. Principalul atu al acestui tip de carne este conținutul mai mic în grăsimi, comparativ cu cea roșie. Carnea de curcan conține mai multe proteine decât cea de pui. 100 g de piept de curcan conțin 25 g de proteine, aceeași cantitate de piept de pui, 20 g de proteine. Un alt motiv pentru care ar trebui să preferam carnea de curcan celei de pui este aportul mai mic de calorii, 110 la 100 g, faţă de 140 la aceeași cantitate de carne de pui.

Carnea de peşte este cea mai ușor de digerat dintre toate tipurile de carne şi este o sursă bogată în fosfor, potasiu, iod şi fluor. Pe lângă acestea, peştele gras conține o cantitate importantă de acizi grași esențiali Omega 3, despre care se știe cu certitudine astăzi că sunt importanți în prevenția bolilor cardiovasculare prin efectul de reducere al nivelului colesterolului „rău” pe care îl au.

Vita, porcul şi mielul au carne roșie, care este bogată în grăsimi saturate. Consumate în exces, acestea cresc riscul apariției bolilor de inimă. Carnea roșie a fost asociată şi cu cancerul, în special de colon, pancreas, stomac şi esofag. Cel mai recent studiu în acest sens, publicat în luna martie de cercetătorii Universității Harvard, susține că „un consum mai crescut de carne roșie crește semnificativ riscul de boli cardiovasculare şi mortalitatea prin cancer”. Potrivit recomandărilor internaționale, ar trebui să consumăm cel mult 70 g de carne roșie pe zi sau 500 g pe săptămână pentru a evita îmbolnăvirile. Nutriționiștii ne sfătuiesc, de asemenea, să optam pentru carnea slabă de porc şi de vită.

Madlena CĂLUGĂREANU

Comentează aici

Articole recomandate

Cum scăpăm de durerea în gât Cum scăpăm de durerea în gât

661547 vizite | 57221 comentarii

Mătasea de porumb poate reduce glicemia și tensiunea arterială Mătasea de porumb poate reduce glicemia și tensiunea arterială

67705 vizite | 11684 comentarii

Cum ne pregătim sufleteşte pentru a avea un copil? Cum ne pregătim sufleteşte pentru a avea un copil?

17779 vizite | 1803 comentarii

Top 5 articole

Care sunt condiţiile pentru a deveni coasigurat la sănătate? Care sunt condiţiile pentru a deveni coasigurat la sănătate?

1431834 vizite

Noul sindrom care face ravagii printre copii. "Se manifestă foarte des la copiii cu vârste între 1 şi 12 ani" Noul sindrom care face ravagii printre copii. "Se manifestă foarte des la copiii cu vârste între 1 şi 12 ani"

1001774 vizite

Căpşunile, o adevărată porţie de sănătate Căpşunile, o adevărată porţie de sănătate

671682 vizite

Cum scăpăm de durerea în gât Cum scăpăm de durerea în gât

661547 vizite

HYDRA Deluxe SPA - tratamentul must-have al verii 2016 HYDRA Deluxe SPA - tratamentul must-have al verii 2016

578154 vizite

înapoi sus Vezi varianta de desktop
Sfatul medicului, boli şi afecţiuni, terapii alternative, dietă şi nutriţie - Revista de sănătate Cuget Liber. Pentru o viaţă sănătoasă.