Cât de dăunător este fumatul. Cancerul pulmonar pândeşte după fiecare ţigară
Sursa de Sănătate logo
Sfatul medicului

1763 vizite

19-11-2015

0 comentarii

Cât de dăunător este fumatul. Cancerul pulmonar pândeşte după fiecare ţigară

Articol publicat de Andreea PERHAIŢĂ

În fiecare an, în a treia zi de joi a lunii decembrie, celebrăm Ziua Naţională fără Tutun, al cărei scop este încurajarea renunţării la fumat. Iniţiativa este menită a atrage atenţia asupra impactului pe care îl are fumatul asupra sănătăţii oamenilor.

Peste cinci milioane de pachete de ţigări se fumează, zilnic, în ţara noastră. Potrivit Societăţii Române de Pneumologie, 85 la sută din pacienţii cu cancer bronhopulmonar sunt fumători. Anual, fumatul produce peste şase milioane de victime, din care mai mult de cinci milioane sunt utilizatori şi ex-utilizatori, iar peste 600.000 sunt nefumători expuşi fumatului pasiv. Se estimează că, până în anul 2020, numărul deceselor ar pu-tea creşte la 7,5 milioane pe an.

„La marii fumători, capacitatea de transport a oxigenului este redusă cu 15 la sută. Oasele fumătorilor devin mai fragile şi riscul de osteoporoză şi fracturi este mai mare. Efectele pe termen lung la fumători înseamnă: boli respiratorii, cardiovasculare, ulcere, avort spontan, afectarea calităţii spermei, can-grenă şi amputarea membrelor inferioare. Sunt mai predispuşi la boala de piele numită psoriazis. Fumatul provoacă o îmbătrânire prematură a pielii, prin distrugerea proteinelor care conferă elasticitate pielii, micşorarea aportului de vitamina A şi scăderea circulaţiei sangvine. De asemenea, fumătorii au un risc de 20 de ori mai mare decât nefumătorii de a face o formă de cancer”, explică dr. Loti Popescu, master european pentru Promovarea Sănătăţii şi Educaţiei pentru Sănătate şi coordonator în cadrul Direcţiei de Sănătate Publică Judeţeană Constanţa.

Efecte devastatoare!

Din păcate, efectele negative ale fu-matului nu se limitează la fumător, ele răsfrângându-se dramatic şi asupra celor aflaţi în apropierea sa. Fumatul pasiv este tot mai frecvent recunoscut ca factor de risc la locul de muncă şi ca o ameninţare la adresa sănătăţii publice. Numeroase studii arată că fumatul pasiv este o cauză a bolilor cardiace şi a cancerului pulmonar, la adulţii expuşi. „Fumătorii pasivi, atunci când expunerea este zilnică, timp de opt ore, pot dezvolta aceleaşi boli ca şi fumătorii. De asemenea, femeile care fumează îşi îmbolnăvesc tot corpul, pot pierde sarcina, iar copiii născuţi din mame fumătoare vor avea multe probleme de sănătate, cu infecţii respiratorii mult mai frecvente în primii doi ani de la naştere, cu afecţiuni respiratorii, afecţiuni cardiovasculare sau ale pielii”, mai spune dr. Loti Popescu.

Activităţi de informare în licee şi şcoli

Centrul de Prevenire, Evaluare şi Consiliere Antidrog Constanţa va derula, astăzi, mai multe activităţi de informare, sensibilizare şi conştientizare în şcoli şi licee din judeţ, asupra pericolului fumatului. Reprezentanţii Antidrog vor discuta cu elevii de la Şcoala Gimnazială nr. 18 „Jean Bart”, Şcoala Gimnazială nr. 37, Colegiul Naţio-nal „Mircea cel Bătrân”, Colegiul Naţional „Mihai Eminescu”, Liceul „Lucian Blaga”, Liceul Internaţional de Informatică, precum şi cu cei de la Liceul „Lazăr Edeleanu” din Năvodari, Şcoala Gimnazială nr.1 din comuna Valul lui Traian, Liceul Teoretic „Ion Cotovu” şi Colegiul Tehnic „Carsium” din oraşul Hârşova. De asemenea, vor fi organizate activităţi de tip Safe Party în zona adiacentă cluburilor şi locurilor de agrement din municipiul Constanţa.

Taguri articol: sfatul medicului boli şi afecţiuni cancer

Comentează aici

Articole recomandate

Cum scăpăm de durerea în gât Cum scăpăm de durerea în gât

661363 vizite | 57217 comentarii

Mătasea de porumb poate reduce glicemia și tensiunea arterială Mătasea de porumb poate reduce glicemia și tensiunea arterială

46077 vizite | 8534 comentarii

Cum ne pregătim sufleteşte pentru a avea un copil? Cum ne pregătim sufleteşte pentru a avea un copil?

17529 vizite | 1785 comentarii

Top 5 articole

Care sunt condiţiile pentru a deveni coasigurat la sănătate? Care sunt condiţiile pentru a deveni coasigurat la sănătate?

1431238 vizite

Noul sindrom care face ravagii printre copii. "Se manifestă foarte des la copiii cu vârste între 1 şi 12 ani" Noul sindrom care face ravagii printre copii. "Se manifestă foarte des la copiii cu vârste între 1 şi 12 ani"

1001425 vizite

Căpşunile, o adevărată porţie de sănătate Căpşunile, o adevărată porţie de sănătate

671632 vizite

Cum scăpăm de durerea în gât Cum scăpăm de durerea în gât

661363 vizite

HYDRA Deluxe SPA - tratamentul must-have al verii 2016 HYDRA Deluxe SPA - tratamentul must-have al verii 2016

577655 vizite

înapoi sus Vezi varianta de desktop
Sfatul medicului, boli şi afecţiuni, terapii alternative, dietă şi nutriţie - Revista de sănătate Cuget Liber. Pentru o viaţă sănătoasă.