Cât de importante sunt jocurile în dezvoltarea copiilor
Sursa de Sănătate logo
Familie

1184 vizite

14-09-2015

0 comentarii

Cât de importante sunt jocurile în dezvoltarea copiilor

Articol publicat de Andreea Năstase

Jocul este principala activitate a copilului mic. Este activitatea prin care copilul primeşte informaţii despre tot ce îl înconjoară. Prin joc, copiii îşi dezvoltă competenţele emoţionale - ei reuşesc să se exprime mai bine prin joc decât prin cuvinte, pot să înveţe cum să îşi regleze emoţiile, să afle cum se pot rezolva conflictele, să înveţe să negocieze.

Prin folosirea simbolică a obiectelor şi jucăriilor, copiii îşi dezvoltă imaginaţia şi creativitatea. De asemenea, este stimulată şi dezvoltarea limbajului - mai ales prin conversaţia cu adulţii care participă la joc, dar şi cu ceilalţi copii.

Jocul ajută copilul şi în dobândirea unei bune dexterităţi manuale şi o bună coordonare ochi-mână ce vor fi importante atunci când copilul va învăţa să scrie.

„Pentru a stimula jocul, trebuie să oferiţi copilului obiecte cât mai variate - cuburi, obiecte casnice nepericuloase. Lăsaţi-i posibilitatea de a se juca cât mai variat, în casă şi în aer liber, în centre de distracţie, la prieteni. Jocurile în aer liber pot contribui la ameliorarea stărilor de agitaţie şi a emoţiilor negative.

Copiii au nevoie mai degrabă să se joace cu alţi copii şi nu singuri. Jocul împreună cu părinţii are valoare pentru că favorizează o bună relaţie părinte-copil, copilul simţindu-se apreciat atunci când părintele îi acordă timp, atenţie şi încurajări.

Mai ales în timpul jocului, părintele va evita să fie critic şi să impună propria viziune. De asemenea, jocul trebuie să fie o plăcere. Lăsaţi copilul să conducă jocul, nu intraţi în competiţie cu copilul”, a explicat psiholog Adrian Gemănaru.

Taguri articol: jocuri limbaj psiholog copii familie copilul ingrijirea copilului

Comentează aici

Articole recomandate

Cum scăpăm de durerea în gât Cum scăpăm de durerea în gât

661361 vizite | 57216 comentarii

Mătasea de porumb poate reduce glicemia și tensiunea arterială Mătasea de porumb poate reduce glicemia și tensiunea arterială

45957 vizite | 8513 comentarii

Cum ne pregătim sufleteşte pentru a avea un copil? Cum ne pregătim sufleteşte pentru a avea un copil?

17527 vizite | 1785 comentarii

Top 5 articole

Care sunt condiţiile pentru a deveni coasigurat la sănătate? Care sunt condiţiile pentru a deveni coasigurat la sănătate?

1431232 vizite

Noul sindrom care face ravagii printre copii. "Se manifestă foarte des la copiii cu vârste între 1 şi 12 ani" Noul sindrom care face ravagii printre copii. "Se manifestă foarte des la copiii cu vârste între 1 şi 12 ani"

1001425 vizite

Căpşunile, o adevărată porţie de sănătate Căpşunile, o adevărată porţie de sănătate

671632 vizite

Cum scăpăm de durerea în gât Cum scăpăm de durerea în gât

661361 vizite

HYDRA Deluxe SPA - tratamentul must-have al verii 2016 HYDRA Deluxe SPA - tratamentul must-have al verii 2016

577655 vizite

înapoi sus Vezi varianta de desktop
Sfatul medicului, boli şi afecţiuni, terapii alternative, dietă şi nutriţie - Revista de sănătate Cuget Liber. Pentru o viaţă sănătoasă.