Cât de indicat este să le dăm copiilor suzetă. „Atenţie, aceasta este sursa multor îmbolnăviri”
Sursa de Sănătate logo
Bebe

6433 vizite

09-08-2017

0 comentarii

Cât de indicat este să le dăm copiilor suzetă. „Atenţie, aceasta este sursa multor îmbolnăviri”

Articol publicat de Vali PAPATANASIU

Există foarte mulţi copii care refuză suzeta şi biberonul, mai ales cei alimentaţi exclusiv la sân, dar sunt şi copii care nu au linişte şi nici somn fără aceste obiecte „magice”. De multe ori, suzeta este o salvare pentru părinţi, deoarece, odată ce a fost acceptată, copilul nu mai plânge şi adoarme mai uşor. Pe de altă parte, medicii specialişti spun că, în ciuda beneficiilor care i se atribuie suzetei, ar fi bine ca acest obiect să fie ocolit de către părinţi, deoarece poate fi o sursă de boli pentru copil, mai ales dacă nu se respectă regulile stricte de igienă şi cu toţii ştim că, de cele mai multe ori, nu se respectă. Suzeta cade pe jos, iar unii părinţi nu numai că nu o sterilizează, ci nici măcar nu o spală, „ca să aibă copilul imunitate”.

Unii copii acceptă suzeta foarte uşor, însă problemele apar atunci când părintele vrea să îl dezveţe de ea. Cu toate acestea, medicii îi sfătuiesc pe părinţi ca atunci când încep să apară dinţii, aproximativ în jurul vârstei de un an, să facă tot posibilul să îl dezveţe pe copil de suzetă, chiar dacă acesta face crize şi nu mai conteneşte cu plânsul.

„Suzeta nu este periculoasă, dacă este sterilizată des şi nu i se dă copilului tot timpul, însă cel mai bine ar fi să nu i se dea deloc, deoarece poate crea dependenţă sau, copilul poate să renunţe la sân. Materialul din care este făcută suzeta poate atrage tot felul de bacterii, virusuri şi fungi, care sâ îl îmbolnăvească pe cel mic. Pentru că este scăpată pe jos foarte des, este uşor să capteze agenţi patogeni, care apoi se introduc în gura copilului. Plus că, atunci când copilul creşte mai mare, nu mai este supravegheat de părinţi secundă de secundă şi nu mai poate fi controlat nivelul de igienă al acestui obiect, atât de dorit de copiii mici”, explică dr. Victoria Sava, medic pediatru

Scade pofta de mâncare şi duce la înţărcare precoce

Se pare că suzetele cu formă anatomică sunt de preferat, iar cele obişnuite nu, deoarece, cele din urmă pot duce la deformarea boltei palatine. Dacă cei mici au tendinţa să ţină degetul în gură, specialiştii spun că este indicat să folosească o suzetă cu formă anatomică, pentru că suptul degetului afectează foarte tare dezvoltarea dinţilor şi cavităţii bucală.

Totodată, obiceiul de a înmuia suzeta în ceai, miere, suc, zahăr, etc., pentru a fi acceptată mai uşor de către copil, duce, inevitabil, la carierea dinţişorilor celui mic. „Copii care folosesc suzeta, timp îndelungat, pot renunţa la alăptarea la sân mult prea devreme, lucru care nu este de dorit, alăptarea fiind extrem de importantă, un proces care se vrea să dureze cât mai mult. De asemenea, pofta de mâncare scade, e mai distractiv pentru ei să roadă suzeta decât să sugă la sân, sau chiar să mestece alimente. Este bine să nu li se dea suzeta măcar în primele săptămâni de viaţă, pentru a-şi forma un program de masă. Este foarte important ca partea exterioară a suzetei să nu fie prea mică, ca să nu pătrundă în întregime în gura copilului, pentru că, astfel, acesta se poate sufoca. Totodată, noaptea trebuie să i se detaşeze şnurul specific, pentru a nu-l pune în jurul gâtului”, mai spune specialistul.

Dacă totuşi alegeţi să utilizaţi o suzetă, pentru a-l calma pe copil, sfatul specialiştilor este să fie sterilizată mereu.

Suzeta intră în contact cu mâinile murdare, cu hainele şi cu alte suprafeţe pline de agenţi patogeni. Potrivit specialiştilor, copiii care utilizează suzeta sunt predispuşi în a face micoze bucale şi infecţii respiratorii, iar la băieţi, există studii care atestă că, folosirea suzetei duce la nedezvoltare emoţională. Nu în ultimul rând, cei care încurajează alăptarea trebuie să renunţe la folosirea acestui obiect.

Folosirea intensă a suzetei poate duce la defecte de vorbire şi de pronunţare a unor sunete de cuvinte.

Dacă şi după ce aţi citi aceste rânduri veţi opta pentru folosirea suzetei, aveţi grijă să o sterilizaţi cât mai des şi să i-o daţi celui mic cât mai rar.

Taguri articol: bebe suzeta victoria sava imunitate beneficii infecţii bacterii

Comentează aici

Articole recomandate

Cum scăpăm de durerea în gât Cum scăpăm de durerea în gât

657982 vizite | 15212 comentarii

Cum ne pregătim sufleteşte pentru a avea un copil? Cum ne pregătim sufleteşte pentru a avea un copil?

7514 vizite | 614 comentarii

De foarte multe ori, pacienţii dermatologici suferă şi de depresie De foarte multe ori, pacienţii dermatologici suferă şi de depresie

8930 vizite | 519 comentarii

Top 5 articole

Care sunt condiţiile pentru a deveni coasigurat la sănătate? Care sunt condiţiile pentru a deveni coasigurat la sănătate?

1429093 vizite

Noul sindrom care face ravagii printre copii. "Se manifestă foarte des la copiii cu vârste între 1 şi 12 ani" Noul sindrom care face ravagii printre copii. "Se manifestă foarte des la copiii cu vârste între 1 şi 12 ani"

1000148 vizite

Căpşunile, o adevărată porţie de sănătate Căpşunile, o adevărată porţie de sănătate

671436 vizite

Cum scăpăm de durerea în gât Cum scăpăm de durerea în gât

657982 vizite

HYDRA Deluxe SPA - tratamentul must-have al verii 2016 HYDRA Deluxe SPA - tratamentul must-have al verii 2016

577338 vizite

înapoi sus Vezi varianta de desktop
Sfatul medicului, boli şi afecţiuni, terapii alternative, dietă şi nutriţie - Revista de sănătate Cuget Liber. Pentru o viaţă sănătoasă.