Cât de periculoasă este demența. Vă face să uitați până și cine sunteți
Sursa de Sănătate logo
Sfatul medicului

911 vizite

30-08-2019

0 comentarii

Cât de periculoasă este demența. Vă face să uitați până și cine sunteți

Articol publicat de Mirabela ŞERBĂNESCU

De cele mai multe ori, demența se instalează la pacienții mai în vârstă și include o mulțime de simptome, inclusiv pierderea memoriei, confuzia și dificultățile în gândire sau limbaj. Toate acestea sunt cauzate de leziunile creierului.

Din nefericire, dacă până acum afecțiunea era mai des întâlnită la persoanele cu vârsta de peste 65 de ani, în prezent, rata celor care prezintă aceste simptome a împins vârsta mult mai devreme, lucru îngrijorător pentru specialiști.

De-a lungul timpului, ei au încercat să găsească soluții pentru a vindeca bolnavii de demență, dar nu au putut face altceva decât să încetinească progresia bolii sau să amelioreze simptomele.

Potrivit dr. Angela Dobrea, medic neurolog, demența este considerată un sindrom clinic, şi nu o boală.

„De cele mai multe ori, aceasta se întâmplă în condițiile absenței altor tulburări cu un nivel normal de conștiență. Primul domeniu și cel mai afectat de demență este memoria, dar demența poate fi asociată, câteodată, cu tulburări de limbaj, cu tulburări de altă natură, de judecată, de orientare. Toate acestea fac parte dintr-un tablou complex, în funcție de etiologia demenței. Trebuie precizat, însă, că există demențe așa-zis primare, iar cea mai cunoscută este demența de tip Alzheimer, sau demențe secundare, în care există o altă condiție care duce la demență, cum este boala Parkinson, care se asociază cu demența. Desigur, există și demențe neevolutive, demența posttraumatică și demența ce apare după un stop cardiorespirator neresuscitat. În principiu, acestea ar fi cauzele cele mai frecvente. În afară de acestea, ar mai fi cauzele infecțioase, cum ar fi neurosifilisul, boala vacii nebune și chiar alcoolul, ca o cauză toxică a demenței”, a explicat medicul.

Boala își pune amprenta asupra bătrânilor

Cum poate fi tratată demența? Tratamentul demențelor se face în mod diferit, de la un pacient la altul. Spre exemplu, în demența Alzheimer, complicată uneori cu boala cerebrovasculară, se poate aplica un tratament demențial specific acestei boli, dar care nu este un tratament curativ, nu vindecă boala, ci doar încetinește progresia și evoluția ei.

În ziua de azi ne confruntăm cu o subdiagnosticare a demențelor, mai ales de tip degenerativ, cum este demența Alzheimer, aceasta în special din cauza îmbătrânirii populației.

Specialiștii spun că, în cazul acestui sindrom, vârsta este foarte importantă. Potrivit studiilor, unul din 15 pacienți cu vârsta peste 65 de ani prezintă risc de a face o formă de demență. Din păcate, drumul este greu și comportamentul pacientului este schimbat pe zi ce trece. Partea proastă este că boala evoluează mult timp până la diagnosticul clinic. Pe scurt, până când familia își dă seama că bătrânul se confruntă cu o problemă de sănătate și nu cu uitarea specifică vârstei, trece destul de mult timp. Mai grav este că, în multe cazuri, boala se află într-un stadiu avansat din punct de vedere anatomopatologic, așa că, dragi constănțeni, fiți atenți la manifestări! Acestea pot ascunde o mulțime de boli, pornind de la lucruri comune la boli foarte grave.

Comentează aici

Articole recomandate

Cum scăpăm de durerea în gât Cum scăpăm de durerea în gât

661549 vizite | 57221 comentarii

Mătasea de porumb poate reduce glicemia și tensiunea arterială Mătasea de porumb poate reduce glicemia și tensiunea arterială

68408 vizite | 11819 comentarii

Cum ne pregătim sufleteşte pentru a avea un copil? Cum ne pregătim sufleteşte pentru a avea un copil?

17791 vizite | 1805 comentarii

Top 5 articole

Care sunt condiţiile pentru a deveni coasigurat la sănătate? Care sunt condiţiile pentru a deveni coasigurat la sănătate?

1431910 vizite

Noul sindrom care face ravagii printre copii. "Se manifestă foarte des la copiii cu vârste între 1 şi 12 ani" Noul sindrom care face ravagii printre copii. "Se manifestă foarte des la copiii cu vârste între 1 şi 12 ani"

1001795 vizite

Căpşunile, o adevărată porţie de sănătate Căpşunile, o adevărată porţie de sănătate

671682 vizite

Cum scăpăm de durerea în gât Cum scăpăm de durerea în gât

661549 vizite

HYDRA Deluxe SPA - tratamentul must-have al verii 2016 HYDRA Deluxe SPA - tratamentul must-have al verii 2016

578183 vizite

înapoi sus Vezi varianta de desktop
Sfatul medicului, boli şi afecţiuni, terapii alternative, dietă şi nutriţie - Revista de sănătate Cuget Liber. Pentru o viaţă sănătoasă.