Cât de periculos este astmul bronşic
Sursa de Sănătate logo
Boli şi afecţiuni

1584 vizite

13-09-2015

0 comentarii

Cât de periculos este astmul bronşic

Articol publicat de Andreea PERHAIŢĂ

Aveţi câteodată respiraţie dificilă sau aveţi senzaţia că vă sufocaţi, vă strânge sau vă apasă pieptul, sau tuşiţi persistent? S-ar putea să suferiţi de astm bronşic. Cunoscut ca fiind o boală cu evoluţie lentă şi de lungă durată, astmul este periculos şi poate pune în pericol viaţa pacienţilor. Despre cât de gravă este această afecţiune, am vorbit cu dr. Doina Pîrîu, medic specialist în pneumologie în cadrul Clinicii MEDSTAR 2000 Constanţa.

- Cum se manifestă astmul bronşic? - Manifestările astmului bronşic apar din cauza îngustării căilor respiratorii, ceea ce nu permite aerului să intre şi să iasă din plămâni. Simptomele pot apărea mai des sau mai rar, de la câteva ori pe zi, la câteva ori pe săptămână sau de la un sezon la altul; uneori se pot agrava în timpul nopţii, pacientul trezindu-se cu lipsă intensă de aer sau la efortul fizic. Simptomele dispar sau se ameliorează spontan sau cu tratament. Nu toate persoanele reacţionează la fel, unii au simptome mai uşoare în timp ce alţii au simptome mai intense.

- Ce sunt crizele de astm?- Crizele de astm sunt acele episoade în care apare o creştere progresivă a dificultăţii de a respira, a tusei, respiraţiei şuierătoare, senzaţiei de apăsare toracică. Crizele de astm bronşic necesită tratament imediat! Trebuie să vă prezentaţi la medic dacă suferiţi o criză de astm bronşic! Nu trebuie să evitaţi gravitatea unei crize! Crizele grave de astm vă pot ameninţa viaţa!

- Care sunt factorii declanşatori ai manifestărilor astmului?- Este vorba despre iritanţi sau alergeni frecvent întâlniţi, cum ar fi alergene din părul animalelor, alergene ale acarienilor din praf, de casă, schimbările de temperatură, cel mai adesea este vorba despre trecerea de la cald la rece, substanţele chimice din aer sau alimente, efortul fizic, mucegaiurile, polenurile diverselor plante, infecţiile respiratorii, emoţiile puternice sau stresul, fumul (inclusiv cel de ţigară). La unii pacienţi, crizele pot fi provocate de aspirină sau alte medicamente. Multe persoane astmatice au moştenit genetic anumite tipuri de alergii, precum rinita alergică sau eczema alergică. Istoricul familial de alergie este un factor de risc bine cunoscut pentru astmul alergic. Cea mai puternică asociere este cu alergia mamei care reprezintă un factor de risc pentru debutul astmului, de asemenea wheezingul recurent în copilărie, adică acea respiraţie şuierătoare, reprezintă un factor de risc pentru debutul astmului. La alte persoane, astmul nu are componentă alergică. De asemenea, sunt persoane la care astmul debutează la vârstă înaintată, în special la femei, iar la alte persoane, astmul este asociat cu obezitatea.

- Cum poate fi diagnosticat astmul?- Diagnosticul se stabileşte urmărind manifestările clinice ale pacientului, istoricul sugestiv şi rezultatele oferite de către examenul de spirometrie (măsurarea capacităţii respiratorii). Spirometria este esenţială în stabilirea diagnosticului, dar şi pentru urmărirea evoluţiei bolii în timp. Diagnosticul este mult mai uşor de stabilit la pacienţii tineri, nefumători.

- Cum putem afla dacă suferim de astm bronşic?- Acest lucru se poate afla prin efectuarea unei măsurători a funcţiei pulmonare prin spirometrie. Astmul este o boală care nu se vindecă, dar puteţi avea o viaţă normală cu ajutorul unui tratament corect. Tratamentul trebuie administrat şi când boala nu prezintă manifestări evidente, deoarece astmul bronşic este o afecţiune inflama-torie cronică, inflamaţia persistând la nivelul căilor aeriene şi boala poate evolua.

- Care este tratamentul în astmul bronşic?- Medicamentele inhalatorii sunt cele mai eficiente în astmul bronşic şi nu dau dependenţă. Chiar dacă nu mai aveţi simptome, suferiţi în continuare de astm! Astmul bronşic este o afecţiune cronică, care nu se vindecă şi de aceea necesită administrarea zilnică a tratamentului! Nu folosiţi ca tratament pentru astmul bronşic doar medicaţia de criză (Ventolin), deşi efectul acesteia este imediat! Folosiţi medicaţia de criză numai la nevoie! Această medicaţie ameliorează manifestările bolii temporar, dar nu tratează cauza bolii - inflamaţia bronşică! Dacă manifestările bolii sunt sub control, pacienţii pot avea o viaţă similară în cea mai mare parte a timpului cu aceea a unei persoane fără astm. Acest lucru presupune ca pacienţii să-şi administreze medicaţia în mod regulat, aşa cum le-a fost prescris de medic.

Pentru informaţii suplimentare şi programări, puteţi suna la numerele de telefon 0241/638.251, 072-MEDSTAR, 0722/574.250 sau 0341/174.600, 0725/532.551.

Taguri articol: astm alergie

Comentează aici

Articole recomandate

Cum scăpăm de durerea în gât Cum scăpăm de durerea în gât

491225 vizite | 112783 comentarii

Zece motive să te prezinţi la pneumolog Zece motive să te prezinţi la pneumolog

257709 vizite | 92519 comentarii

Te înţeapă inima? Iată care pot fi motivele Te înţeapă inima? Iată care pot fi motivele

441001 vizite | 48305 comentarii

Top 5 articole

Care sunt condiţiile pentru a deveni coasigurat la sănătate? Care sunt condiţiile pentru a deveni coasigurat la sănătate?

1420005 vizite

Noul sindrom care face ravagii printre copii. "Se manifestă foarte des la copiii cu vârste între 1 şi 12 ani" Noul sindrom care face ravagii printre copii. "Se manifestă foarte des la copiii cu vârste între 1 şi 12 ani"

993904 vizite

Căpşunile, o adevărată porţie de sănătate Căpşunile, o adevărată porţie de sănătate

667972 vizite

HYDRA Deluxe SPA - tratamentul must-have al verii 2016 HYDRA Deluxe SPA - tratamentul must-have al verii 2016

575018 vizite

SARCINA PE SĂPTĂMÂNI - totul despre evoluţia copilului şi a gravidei SARCINA PE SĂPTĂMÂNI - totul despre evoluţia copilului şi a gravidei

507978 vizite

înapoi sus Vezi varianta de desktop
Sfatul medicului, boli şi afecţiuni, terapii alternative, dietă şi nutriţie - Revista de sănătate Cuget Liber. Pentru o viaţă sănătoasă.