Cât de raţionali suntem când vine vorba de propria sănătate
Sursa de Sănătate logo
Boli şi afecţiuni

1412 vizite

06-01-2016

0 comentarii

Cât de raţionali suntem când vine vorba de propria sănătate

Articol publicat de Andreea Alexandra Zamfir

Majoritatea persoanelor nu se comportă raţional în ceea ce priveşte propria lor sănătate, a constatat un psiholog german, în urma experienţei sale profesionale.

„Comportamentul nostru cu privire la sănătate este in-fluenţat de raţiune numai relativ în mică măsură”, afirmă Julia Scharnhorst, şef al secţiei de psihologie din cadrul Asociaţiei Profesionale a Psihologilor din Germania.

Potrivit Agerpres, cei mai mulţi dintre noi suntem sceptici când auzim că un stil de viaţă sănătos ne promite creşterea calităţii vieţii. Fie că este vorba despre practicarea timpurie a sportului şi adoptarea unei alimentaţii sănătoase, fie că trebuie să ne lăsăm de fumat pentru prelungirea vieţii, „mesajul ajunge aproape întot-deauna la urechi surde”, precizează psihologul.Specialistul a arătat că majoritatea persoanelor nu fac modificări pentru a urma un stil de viaţă sănătos decât atunci când apropiaţii de vârsta lor încep să moară sau când ei înşişi se îmbolnăvesc.

„Avem tendinţa de a face ceva pentru sănătatea noastră numai atunci când veştile rele încep să lovească aproape de noi. Gândirea pe termen lung pur şi simplu nu face parte din structura noastră psihologică”, adaugă Julia Scharnhorst.

Totodată, sunt foarte puţini aceia care rămân consecvenţi după ce aleg să urmeze un stil de viaţă sănătos. Psihologul german arată că „este foarte dificil pentru majoritatea oa-menilor să renunţe la o recompensă imediată pentru un scop care se află în viitorul înde-părtat”.

În ceea ce priveşte dietele bazate pe grupele sanguine, stilul de viaţă vegan sau dietele macrobiotice, psihologul a observat că în comportamentul legat de sănătate există o dependenţă de cele mai recente tendinţe, iar alegerile în acest sens nu pot fi puse pe seama gândirii raţionale.

Taguri articol: boli şi afecţiuni stil de viaţă sănătos psihologie dietele bio

Comentează aici

Articole recomandate

Cum scăpăm de durerea în gât Cum scăpăm de durerea în gât

659077 vizite | 16072 comentarii

Cum ne pregătim sufleteşte pentru a avea un copil? Cum ne pregătim sufleteşte pentru a avea un copil?

7566 vizite | 647 comentarii

De foarte multe ori, pacienţii dermatologici suferă şi de depresie De foarte multe ori, pacienţii dermatologici suferă şi de depresie

8972 vizite | 541 comentarii

Top 5 articole

Care sunt condiţiile pentru a deveni coasigurat la sănătate? Care sunt condiţiile pentru a deveni coasigurat la sănătate?

1429114 vizite

Noul sindrom care face ravagii printre copii. "Se manifestă foarte des la copiii cu vârste între 1 şi 12 ani" Noul sindrom care face ravagii printre copii. "Se manifestă foarte des la copiii cu vârste între 1 şi 12 ani"

1000150 vizite

Căpşunile, o adevărată porţie de sănătate Căpşunile, o adevărată porţie de sănătate

671438 vizite

Cum scăpăm de durerea în gât Cum scăpăm de durerea în gât

659077 vizite

HYDRA Deluxe SPA - tratamentul must-have al verii 2016 HYDRA Deluxe SPA - tratamentul must-have al verii 2016

577340 vizite

înapoi sus Vezi varianta de desktop
Sfatul medicului, boli şi afecţiuni, terapii alternative, dietă şi nutriţie - Revista de sănătate Cuget Liber. Pentru o viaţă sănătoasă.