63 vizite
25-04-2025
0 comentarii
Trecerea alimentelor prin întregul tract digestiv poate dura între câteva ore și câteva zile, în funcție de tipul de alimente consumate, dar și de alți câțiva factori. Digestia este un proces complex a cărui importanță mulți oameni o conștientizează abia atunci când se confruntă cu diverse tulburări digestive. Acest proces include mai multe etape și implică diferite organe și substanțe precum enzimele sau bila secretată de ficat. Împreună, ele descompun alimentele ingerate în molecule mai mici, ca să poată fi absorbite și utilizate pentru a furniza energie și nutrienți corpului. Practic, susțin specialiștii, digestia începe din momentul în care mâncarea ajunge în gură, continuă pe toată lungimea tractului gastrointestinal și se încheie cu eliminarea reziduurilor.
De la ingestie și până la eliminare, alimentele parcurg un traseu lung de aproximativ nouă metri. Potrivit medicilor, cu cât alimentul este mai dens, adică are un conținut mai mare de proteine sau grăsimi, cu atât digestia durează mai mult. Apa, în schimb, se digeră cel mai rapid în stomac, trecând în intestinul subțire în doar 10-20 de minute. Ceaiurile, sucurile de fructe și alte sucuri stau în stomac timp de 20-40 de minute, iar băuturile complexe, cum sunt smoothie-urile și shake-urile proteice, se digeră în stomac în 40-60 de minute. Cei mai importanți factori care influențează timpul de digestie a alimentelor sunt vârsta și bolile. De exemplu, persoanele care suferă de boli digestive, cum ar fi boala inflamatorie intestinală sau gastropareza, pot avea o digestie mai lentă.