Cauzele care determină ”gâtul de lup” și cum poate fi ameliorată suferința
Sursa de Sănătate logo
Sfatul medicului

355 vizite

29-06-2022

0 comentarii

Cauzele care determină ”gâtul de lup” și cum poate fi ameliorată suferința

Articol publicat de Mirabela ŞERBĂNESCU

Torticolisul sau „gâtul de lup” reprezintă o afecțiune musculară des întâlnită în cabinetele medicale. Acest „gât de lup” sau gât strâmb se manifestă, în special, în rândul adulților și se referă la o afecțiune în care mușchii gâtului intră într-un spasm sau contractură musculară prelungită, ce poate cauza adesea răsuciri ale gâtului, mișcări repetitive incontrolabile sau o postură anormală a gâtului.

Potrivit dr. Elena Ganea, în funcție de gravitate, această situație poate fi dureroasă și poate produce un disconfort destul de mare pentru persoana afectată. Chiar dacă poate părea ciudat, această stare se poate instala inclusiv după un somn prea bun, adică după ce ați dormit în aceeași poziție toată noaptea, spre exemplu, pe burtă cu capul într-o parte.

Același lucru li se întâmplă și conducătorilor auto care obișnuiesc să fumeze iarna în mașină. Deoarece doar geamul de pe partea stângă este deschis, pe partea aceasta temperatura va fi întotdeauna mult mai scăzută decât în partea dreaptă a șoferului, acest aspect ducând la o contracție musculară involuntară pe partea stângă.

„În general, oamenii se confruntă cu forma de torticolis idiopatică (fără cauză bine definită). Pe loc secund se află torticolisul congenital, întâlnit la cei mici, după care urmează torticolisul cronic (neraportat la timp) sau formele secundare de boală, respectiv cele traumatice (de asemenea, neraportate la timp)”, a explicat medicul.

De obicei, simptomele apar progresiv şi se pot agrava în timp. Pentru că torticolisul este o contracţie anormală a muşchiului, într-o parte a gâtului, oamenii vor apărea cu capul întors într-o parte. Printre cele mai frecvente simptome se numără: incapacitatea de a mişca natural capul, dureri de gât sau rigiditate, durere de cap, umflarea muşchilor gâtului, o înclinare a bărbiei într-o parte.

Dintre cele mai des întâlnite complicaţii ale afecţiunii amintim: umflarea muşchilor gâtului, simptome neurologice de la nervii comprimaţi, durere cronică. Acestora li se adaugă dificultăţile în îndeplinirea sarcinilor de rutină, incapacitatea de a conduce, depresie etc.

Pentru a ameliora aceste stări, puteţi apela la şedinţele de kinetoterapie, masaj și fizioterapie. De exemplu, aplicarea de căldură, combinată cu masajul și exercițiile de întindere (stretching), dă rezultate foarte bune, în astfel de situaţii neplăcute. Problema este că, netratată, această afecțiune poate cauza durere și limitare de mișcare timp de mai multe zile. Mare atenţie! Spasmele musculare persistente ale gâtului pot necesita trimiterea la un neurolog sau chirurg. Pe de altă parte, simptomele afecţiunii pot fi ameliorate prin aplicarea unor remedii la domiciliu, precum: căldura locală (sticlele de apă caldă pe gât pot ajuta la slăbirea muşchilor strâmţi), tehnici de reducere a stresului, masaj şi chiar orteze.

Taguri articol: sfatul medicului confort simptome musculare dureri masaj medic terapie

Comentează aici

Articole recomandate

Cum scăpăm de durerea în gât Cum scăpăm de durerea în gât

660452 vizite | 23524 comentarii

Cum ne pregătim sufleteşte pentru a avea un copil? Cum ne pregătim sufleteşte pentru a avea un copil?

7971 vizite | 898 comentarii

De foarte multe ori, pacienţii dermatologici suferă şi de depresie De foarte multe ori, pacienţii dermatologici suferă şi de depresie

9412 vizite | 777 comentarii

Top 5 articole

Care sunt condiţiile pentru a deveni coasigurat la sănătate? Care sunt condiţiile pentru a deveni coasigurat la sănătate?

1429234 vizite

Noul sindrom care face ravagii printre copii. "Se manifestă foarte des la copiii cu vârste între 1 şi 12 ani" Noul sindrom care face ravagii printre copii. "Se manifestă foarte des la copiii cu vârste între 1 şi 12 ani"

1000186 vizite

Căpşunile, o adevărată porţie de sănătate Căpşunile, o adevărată porţie de sănătate

671450 vizite

Cum scăpăm de durerea în gât Cum scăpăm de durerea în gât

660452 vizite

HYDRA Deluxe SPA - tratamentul must-have al verii 2016 HYDRA Deluxe SPA - tratamentul must-have al verii 2016

577343 vizite

înapoi sus Vezi varianta de desktop
Sfatul medicului, boli şi afecţiuni, terapii alternative, dietă şi nutriţie - Revista de sănătate Cuget Liber. Pentru o viaţă sănătoasă.