Cauzele care produc tulburări ale menstruației
Sursa de Sănătate logo
Sfatul medicului

28 vizite

09-03-2024

0 comentarii

Cauzele care produc tulburări ale menstruației

La ora actuală, tulburările menstruației reprezintă una dintre problemele ginecologice cel mai frecvent întâlnite la femei. Fie că este vorba despre absența menstruației, ciclu menstrual neregulat (la intervale prea lungi sau prea scurte de timp), sângerare menstruală abundentă sau durere la menstruație, toate aceste simptome ascund o problemă medicală care necesită intervenția doctorului specialist.

Menstruația sau sângerările menstruale normale se referă la acea perioadă a ciclului menstrual ce apare o dată la aproximativ 28 de zile și care presupune diverse modificări la nivelul ovarelor, uterului, vaginului și sânilor. În general, susțin medicii, durează în medie cini-șapte zile, dar poate varia de la femeie la femeie. În prezent, susține dr. Andreea Tudor, există mai multe categorii de tulburări menstruale, dar cel mai des întâlnite sunt sângerările menstruale anormale, sângerări abundente (menoragie sau hipermenoree) şi sângerările absente (amenoree). De exemplu, menoragia reprezintă sângerări menstruale abundente cu o durată de peste șapte zile în timpul ciclului menstrual.

„Interferând cu stilul de viață normal al unei femei, menoragia determină anemie prin pierderile abundente de sânge. Prin urmare, persoanele cu această patologie vor experimenta deseori stări de oboseală, epuizare, extenuare și dispnee. În unele cazuri, se poate constata și un deficit de fier cauzat de anemie și dureri severe. Cert este că în jumătate dintre cazuri nu se poate identifica o cauză subiacentă a menoragiei. Totuși, există anumite afecțiuni care îi pot influența apariția: tulburări hormonale; disfuncții ovariene; fibrom uterin; polipi uterini; pierderea unei sarcini;

sarcină ectopică (extrauterină); cancer uterin; cancer cervical etc. Deși ciclul menstrual are un caracter regulat, în timpul menstruației se observă un flux menstrual abundent și care durează mai mult de o săptămână. Cantitatea normală de sânge pierdută o dată cu menstra este de 30-40 ml, dar femeile cu hipermenoree pierd 60-80 ml sau chiar peste 80 ml. De aceea, pacienta poate fi nevoită să schimbe absorbantele din oră în oră pe parcursul unei zile sau chiar în timpul nopții. De asemenea, se pot observa cheaguri de sânge de dimensiuni semnificative în fluxul menstrual, iar femeia poate prezenta semne și simptome de anemie (oboseală, paloare, dispnee) și durere abdominală și pelvină constantă”, a explicat medicul.

Durerea pelvină poate avea drept cauză o infecție, caz în care pot apărea simptome precum febră, friguri și secreții vaginale abundente.

În cazul în care menoragia este consecința unei tulburări hormonale determinate de sindromul ovarian polichistic, atunci poate apărea hirsutism (păr în exces pe față) și acnee. Amenoreea, în schimb, se referă la absența menstruației pe o perioadă temporară sau permanentă de timp. Este normală în perioada de prepubertate, la femeile însărcinate sau la menopauză. Amenoreea primară este de cele mai multe ori consecința unor tulburări genetice sau anatomice. Din punct de vedere genetic, există posibilitatea ca organele interne ale unei femei să se dezvolte anormal în timpul vieții fetale sau să funcționeze necorespunzător. Alte cauze de amenoree secundară sunt hipotiroidismul, nivelurile ridicate de androgeni sau prolactină (din cauza unor tumori hipofizare), insuficiența ovariană, sindromul ovarelor polichistice și nu numai.

Taguri articol: sfatul medicului menstruatie anemie fibrom uterin

Comentează aici

Articole recomandate

Cum scăpăm de durerea în gât Cum scăpăm de durerea în gât

660454 vizite | 23730 comentarii

Cum ne pregătim sufleteşte pentru a avea un copil? Cum ne pregătim sufleteşte pentru a avea un copil?

7971 vizite | 898 comentarii

De foarte multe ori, pacienţii dermatologici suferă şi de depresie De foarte multe ori, pacienţii dermatologici suferă şi de depresie

9436 vizite | 792 comentarii

Top 5 articole

Care sunt condiţiile pentru a deveni coasigurat la sănătate? Care sunt condiţiile pentru a deveni coasigurat la sănătate?

1429239 vizite

Noul sindrom care face ravagii printre copii. "Se manifestă foarte des la copiii cu vârste între 1 şi 12 ani" Noul sindrom care face ravagii printre copii. "Se manifestă foarte des la copiii cu vârste între 1 şi 12 ani"

1000188 vizite

Căpşunile, o adevărată porţie de sănătate Căpşunile, o adevărată porţie de sănătate

671450 vizite

Cum scăpăm de durerea în gât Cum scăpăm de durerea în gât

660454 vizite

HYDRA Deluxe SPA - tratamentul must-have al verii 2016 HYDRA Deluxe SPA - tratamentul must-have al verii 2016

577343 vizite

înapoi sus Vezi varianta de desktop
Sfatul medicului, boli şi afecţiuni, terapii alternative, dietă şi nutriţie - Revista de sănătate Cuget Liber. Pentru o viaţă sănătoasă.