Ce afecţiuni pot ascunde umflăturile de la nivelul pleoapelor
Sursa de Sănătate logo
Boli şi afecţiuni

1351 vizite

14-09-2015

0 comentarii

Ce afecţiuni pot ascunde umflăturile de la nivelul pleoapelor

Articol publicat de Andreea Năstase

Apariţia unei umflături la nivelul pleoapei inferioare sau a celei superioare poate trăda o afecţiune oftalmologică destul de întâlnită, denumită Chalazion, cunoscută în popor drept „urcior”, o umflătură care produce disconfort şi este foarte dureroasă.

Ce este Chalazionul

Chalazionul se manifestă prin apariţia unei mici umflături, de culoare roşie, nedureroase, la nivelul pleoapei inferioare sau superioare. Chalazionul este de multe ori confundat cu orjeletul, cunoscut în popor ca „urcior”, care este însă o umflătură de natură infecţioasă şi care provoacă durere. Apariţia unei umflături la nivelul pleoapei trebuie să vă determine să mergeţi la medicul oftalmolog, deoarece acesta este singurul în măsură să vă ofere un diagnostic corect şi un tratament adecvat.

Care sunt cauzele şi riscurile de apariţie

Chalazionul este provocat de un blocaj la nivelul uneia dintre glandele sebacee Meibomius, prezente pe marginea pleoapelor. Aceste glande produc o substanţă uleioasă care intră în compoziţia lacrimilor şi care are rol de a lubrifia suprafaţa ochiului.

„Chalazionul nu este o infecţie, ci o inflamaţie. Tipic, această afecţiune se dezvoltă lent, pe parcursul a 2-3 săptămâni, evoluează în general fără durere oculară şi se dezvoltă mai profund în pleoapă decât urciorul. Chalazionul nu este o boală contagioasă, însă, lăsat netratat, chistul se poate extinde atât de mult încât poate afecta vederea.

Nu se cunoaşte o cauză exactă a apariţiei chalazionului, însă anumite persoane pot avea o predispoziţie mai pronunţată, mai ales dacă au mai suferit de chalazion în trecut sau îşi freacă ochii cu mâinile murdare”, a explicat dr. Hicham Mrini, medic specialist oftalmolog în cadrul Clinicii Private Mrini Eye Hospital din Constanţa.

Care sunt simptomele chalazionului

Cele mai întâlnite simptome ale chalazionului sunt:

- apariţia unei umflături pe pleoapă, de cele mai multe ori nedureroasă;

- lăcrimare;

- sensibilitate la lumină.

Cum se diagnostichează

În urma examenului oftalmologic se poate pune cu uşurinţă diagnosticul de chalazion. Medicul va examina cu atenţie formaţiunea chistică şi vă va pune între-bări despre simptomele pe care le aveţi pentru a vă pune un diagnostic corect.

Tratamentul pentru chalazion

Chalazioanele mici se pot vindeca de la sine în câteva zile. Medicul prescrie unguente cu antibiotice şi corticosteroizi (cu masarea uşoară a pleoapei de 2-3 ori, zilnic). Pot fi utile şi soluţiile cu antibiotice administrate în sacul conjunctival.

„Pe durata tratamentului nu se vor folosi cosmetice sau lentile de contact, se pot aplica comprese calde, umede. Acestea ar putea ajuta la deblocarea porilor glandelor pentru a se drena şi a începe să se vindece. Înainte de aplicare se vor spăla mâinile. Se utilizează o pânză moale sau tifon muiat în apă caldă, nu fierbinte. Se poate utiliza ser fiziologic.

Nu încercaţi să spargeţi umflătura apărută pe pleoapă, întrucât puteţi spori inflamaţia”, mai susţine medicul.

Dacă în urma tratamentului chalazionul nu se retrage sau în cazul chalazioanelor voluminoase, medicul recomandă îndepărtarea pe cale chirurgicală.

Operaţia de extirpare a chalazionului se realizează în Clinica privată de oftalmologie Mrini Eye Hospital şi este decontată integral de Casa de Asigurări de Sănătate. Acest lucru înseamnă că se realizează gratuit pe baza biletului de trimitere de la medicul de familie. Operaţia este una uşoară şi se realizează fără a fi nevoie de internare.

Intervenţia chirurgicală durează în medie 10 minute, iar recuperarea postoperatorie este rapidă. După operaţie, pacientul este monitorizat prin controale periodice, primul fiind programat chiar a doua zi de la intervenţie. Post-operator se folosesc unguente cu antibiotice şi corticosteroizi pentru a stimula vindecarea. După 7-10 zile de la operaţie sunt îndepărtate firele de sutură.

Pentru detalii despre operaţiile gratuite din cadrul clinicii private de oftalmologie Mrini Eye Hospital, apelaţi numărul de telefon 0241.69.01.04.

Taguri articol: mrini oftalmologie chalazion pleoapă

Comentează aici

Articole recomandate

Cum scăpăm de durerea în gât Cum scăpăm de durerea în gât

660450 vizite | 23275 comentarii

Cum ne pregătim sufleteşte pentru a avea un copil? Cum ne pregătim sufleteşte pentru a avea un copil?

7944 vizite | 877 comentarii

De foarte multe ori, pacienţii dermatologici suferă şi de depresie De foarte multe ori, pacienţii dermatologici suferă şi de depresie

9396 vizite | 772 comentarii

Top 5 articole

Care sunt condiţiile pentru a deveni coasigurat la sănătate? Care sunt condiţiile pentru a deveni coasigurat la sănătate?

1429232 vizite

Noul sindrom care face ravagii printre copii. "Se manifestă foarte des la copiii cu vârste între 1 şi 12 ani" Noul sindrom care face ravagii printre copii. "Se manifestă foarte des la copiii cu vârste între 1 şi 12 ani"

1000185 vizite

Căpşunile, o adevărată porţie de sănătate Căpşunile, o adevărată porţie de sănătate

671450 vizite

Cum scăpăm de durerea în gât Cum scăpăm de durerea în gât

660450 vizite

HYDRA Deluxe SPA - tratamentul must-have al verii 2016 HYDRA Deluxe SPA - tratamentul must-have al verii 2016

577343 vizite

înapoi sus Vezi varianta de desktop
Sfatul medicului, boli şi afecţiuni, terapii alternative, dietă şi nutriţie - Revista de sănătate Cuget Liber. Pentru o viaţă sănătoasă.