Ce factori agravează starea pacienţilor cu astm
Sursa de Sănătate logo
Sfatul medicului

1741 vizite

21-02-2016

0 comentarii

Ce factori agravează starea pacienţilor cu astm

Articol publicat de Andreea Năstase

Astmul bronşic este definit ca fiind o boală inflamatorie cronică a căilor aeriene caracterizată prin episoade recurente de wheezing, dispnee, constricţie toracică şi tuse, în special noaptea sau dimineaţa devreme.
„Majoritatea pacienţilor cu astm au istoric de rinită, iar 30-70% din pacienţii cu rinită dezvoltă astm bronşic. Sinuzita acută sau cronică reprezintă un factor de agravare a astmului la fel ca şi polipoza nazală. Infecţiile respiratorii, în special virale, dar şi bacteriene sunt printre factorii care agravează această afecţiune. Nu în ultimul rând, refluxul gastroesofagian este de trei ori mai frecvent întâlnit la pacienţii cu astm bronşic. Simptomatologia poate orienta către diagnosticul de astm bronşic, pacientul relatând episoade recurente de wheezing, dispnee, tuse seacă/mucoasă, senzaţie de constricţie toracică, cu o anumită periodicitate, repetându-se fără terapie la anumite intervale (zile, săptămâni), ulterior devenind continue, atât ziua, cât şi noaptea.
Simptomele sunt variabile în cursul aceleiaşi zile sau de la o zi la alta sau de la un sezon la altul şi intermitente, pacientul fiind normal între manifestări, cu agravare nocturnă sau dimineaţa devreme. Simptomele pot apare şi din cauza unor factori declanşatori specifici, adică alergeni sau nespecifici - fum, mirosuri puternice, aer rece, efort fizic, beta-blocante sistemice sau locale.
Simptomele se ameliorează sau dispar după tratament antiastmatic.
Diagnosticul de astm bronşic este confirmat de spirometrie - metodă recomandată pentru măsurarea limitării fluxului aerian (obstrucţia bronşică) şi a reversibilităţii acesteia după administra-rea de bronhodilatator cu durata scurtă de acţiune”, a precizat dr. Elena Danteş, medic primar pneumolog.

Taguri articol: sfatul medicului astm diagnostic pneumolog spirometrie gastroesofagian wheezing alergeni elena dantes

Comentează aici

Articole recomandate

Zece motive să te prezinţi la pneumolog Zece motive să te prezinţi la pneumolog

201824 vizite | 92517 comentarii

Te înţeapă inima? Iată care pot fi motivele Te înţeapă inima? Iată care pot fi motivele

387526 vizite | 48305 comentarii

Cum scăpăm de durerea în gât Cum scăpăm de durerea în gât

59014 vizite | 47229 comentarii

Top 5 articole

Care sunt condiţiile pentru a deveni coasigurat la sănătate? Care sunt condiţiile pentru a deveni coasigurat la sănătate?

1381457 vizite

Noul sindrom care face ravagii printre copii. "Se manifestă foarte des la copiii cu vârste între 1 şi 12 ani" Noul sindrom care face ravagii printre copii. "Se manifestă foarte des la copiii cu vârste între 1 şi 12 ani"

972357 vizite

Căpşunile, o adevărată porţie de sănătate Căpşunile, o adevărată porţie de sănătate

647501 vizite

HYDRA Deluxe SPA - tratamentul must-have al verii 2016 HYDRA Deluxe SPA - tratamentul must-have al verii 2016

560541 vizite

Mâncarea sănătoasă adaugă ani buni vieţii Mâncarea sănătoasă adaugă ani buni vieţii

498559 vizite

înapoi sus Vezi varianta de desktop
Sfatul medicului, boli şi afecţiuni, terapii alternative, dietă şi nutriţie - Revista de sănătate Cuget Liber. Pentru o viaţă sănătoasă.