Ce factori duc la obezitate, în cazul copiilor
Sursa de Sănătate logo

Foto: Familist.ro

Foto: Familist.ro
Copilul

540 vizite

30-07-2020

0 comentarii

Ce factori duc la obezitate, în cazul copiilor

Articol publicat de Mirabela ŞERBĂNESCU

În foarte multe familii există copii graşi. De ce? Este evident: alimentaţia defectuoasă, lipsa activităţii fizice, somnul deficitar, mâncatul la televizor şi cu mişcări de masticaţie reduse. Acestea sunt doar câteva dintre motivele obezităţii la copii. Pe de altă parte, susţin specialiştii, de foarte multe ori, copiii ai căror părinţi sunt prea ocupaţi şi nu le acordă atenţie suficientă au tendinţa de a mânca necontrolat.

Un studiu realizat de Organizaţia Mondială a Sănătăţii relevă faptul că băieţii sunt de două ori mai predispuşi la obezitate sau supraponderalitate decât fetele de aceeaşi vârstă, precizează site-ul

Smart happy child.

Specialiştii în domeniu arată că aceste tulburări ce ţin atât de alimentaţie, cât mai ales cele ce ţin de greutatea corporală, pot apărea încă din perioada intrauterină, când se formează o legătură între mamă şi copil, dar un factor extrem de important în sănătatea copilului este strâns legat de contactul emoţional dintre cei doi. „În această perioadă, fătul trăieşte şi se dezvoltă în simbioză cu mama: doarme, respiră, se hrăneşte, creşte în corpul mamei. Actul hrănirii are legătură directă cu mama. Tot ceea ce trăieşte mama, este preluat de către făt. După naştere, prin alăptare, legătura celor doi continuă”, este de părere psihoterapeutul Maria Verdi.

Studiile făcute au arătat că nu alăptatul în sine este important, ci contactul dintre cei doi. Pe scurt, o mamă anxioasă, grăbită, depresivă, transmite bebeluşului starea de nesiguranţă. El plânge, iar mama suplimentează hrana, dar în realitate, lui îi lipseşte siguranţa, afecţiunea. În creier se află centrul de comandă pentru sete, foame, etc. Prin hrănire fără foame, creierul este setat ca la emoţii, să apeleze la hrană. În acest fel, „preparăm” adolescentul şi adultul care se hrăneşte la orice emoţie negestionată, a explicat specialistul.

Comentează aici

Articole recomandate

Cum scăpăm de durerea în gât Cum scăpăm de durerea în gât

661546 vizite | 57221 comentarii

Mătasea de porumb poate reduce glicemia și tensiunea arterială Mătasea de porumb poate reduce glicemia și tensiunea arterială

67597 vizite | 11660 comentarii

Cum ne pregătim sufleteşte pentru a avea un copil? Cum ne pregătim sufleteşte pentru a avea un copil?

17778 vizite | 1803 comentarii

Top 5 articole

Care sunt condiţiile pentru a deveni coasigurat la sănătate? Care sunt condiţiile pentru a deveni coasigurat la sănătate?

1431831 vizite

Noul sindrom care face ravagii printre copii. "Se manifestă foarte des la copiii cu vârste între 1 şi 12 ani" Noul sindrom care face ravagii printre copii. "Se manifestă foarte des la copiii cu vârste între 1 şi 12 ani"

1001772 vizite

Căpşunile, o adevărată porţie de sănătate Căpşunile, o adevărată porţie de sănătate

671682 vizite

Cum scăpăm de durerea în gât Cum scăpăm de durerea în gât

661546 vizite

HYDRA Deluxe SPA - tratamentul must-have al verii 2016 HYDRA Deluxe SPA - tratamentul must-have al verii 2016

578152 vizite

înapoi sus Vezi varianta de desktop
Sfatul medicului, boli şi afecţiuni, terapii alternative, dietă şi nutriţie - Revista de sănătate Cuget Liber. Pentru o viaţă sănătoasă.