Ce greşeli fac mamele când copilul are febră
Sursa de Sănătate logo
Sfatul medicului

8498 vizite

10-10-2016

0 comentarii

Ce greşeli fac mamele când copilul are febră

Articol publicat de Vali PAPATANASIU

Deşi majoritatea mămicilor se alarmează atunci când copilului îi creşte temperatura, medicii spun că febra este un lucru bun, un indicativ că organismul luptă împotriva unei probleme de sănătate. De obicei, când se confruntă copilul cu un episod de febră, majoritatea mamelor preferă să îl trateze la domiciliu şi puţine sunt cele care apelează la medicul pediatru încă de la debutul febrei.

Cele mai folosite metode în comba-terea febrei la copil sunt antitermicele, împachetările, compresele cu alcool medicinal şi oţet şi, pentru că la noi în ţară antibioticele sunt eliberate fără reţetă, unele mame preferă să îi administreze copilului un antibiotic cu spectru larg, pentru a „rezolva” problema mai repede.

„Metoda compreselor cu alcool medicinal şi oţet nu este tocmai recomandată. Dacă acestea nu sunt diluate cu apă suficient, alcoolul poate fi absorbit de către copil, la nivelul pielii, mai ales dacă cel mic are o vârstă fragedă, sub un an. De asemenea, frecţia cu spirt sau cu oţet poate provoca arsuri, poate irita pielea sensibilă a copiilor. Cel mai bine ar fi ca aceste metode să fie folosite la copiii care au vârsta peste 5 ani. Când copilul are febră mare, singura acţiune pe care trebuie să o facă părintele este să îi administreze un antitermic, doza recomandată vârstei, şi să meargă la medicul de familie sau pediatru, cât mai repede, pentru a depista care este problema cu care se confruntă cel mic. Este contraindicat să i se dea copilului antibiotice fără prescripţie medicală, deoarece trebuie efectuate analize pentru a depista cauza bolii, virală sau bacteriană. Dacă este virală, antibioticele nu au loc în această ecuaţie. Părinţii nu trebuie să apeleze la acest tratament cu atâta uşurinţă, ca şi cum ar da copiilor bomboane. Este periculos! Antibioticele pot destabiliza organismul copilului, mai ales dacă este foarte mic”, explică dr. Victorie Sava, medic pediatru.

De asemenea, specialiştii afirmă că, în cazul episoadelor de febră, copilul nu trebuie forţat să se alimenteze şi nici nu trebuie îmbrăcat foarte gros. Dacă febra este însoţită de vomă sau diaree, chiar şi o singură dată, este obligatorie prezenţa la medic. Totodată, dacă febra survine la copiii foarte mici, 0-3 luni, este necesară prezenţa la medic.

Taguri articol: sfatul medicului alcool alimente analize antibiotice boli copii medic probleme tratament temperatura familie febra diaree arsuri

Comentează aici

Articole recomandate

Cum scăpăm de durerea în gât Cum scăpăm de durerea în gât

655959 vizite | 13546 comentarii

Cum ne pregătim sufleteşte pentru a avea un copil? Cum ne pregătim sufleteşte pentru a avea un copil?

7448 vizite | 558 comentarii

De foarte multe ori, pacienţii dermatologici suferă şi de depresie De foarte multe ori, pacienţii dermatologici suferă şi de depresie

8854 vizite | 464 comentarii

Top 5 articole

Care sunt condiţiile pentru a deveni coasigurat la sănătate? Care sunt condiţiile pentru a deveni coasigurat la sănătate?

1429039 vizite

Noul sindrom care face ravagii printre copii. "Se manifestă foarte des la copiii cu vârste între 1 şi 12 ani" Noul sindrom care face ravagii printre copii. "Se manifestă foarte des la copiii cu vârste între 1 şi 12 ani"

1000140 vizite

Căpşunile, o adevărată porţie de sănătate Căpşunile, o adevărată porţie de sănătate

671432 vizite

Cum scăpăm de durerea în gât Cum scăpăm de durerea în gât

655959 vizite

HYDRA Deluxe SPA - tratamentul must-have al verii 2016 HYDRA Deluxe SPA - tratamentul must-have al verii 2016

577338 vizite

înapoi sus Vezi varianta de desktop
Sfatul medicului, boli şi afecţiuni, terapii alternative, dietă şi nutriţie - Revista de sănătate Cuget Liber. Pentru o viaţă sănătoasă.