Ce lapte este indicat copiilor şi când se poate începe diversificarea alimentaţiei
Sursa de Sănătate logo

2113 vizite

07-12-2017

0 comentarii

Ce lapte este indicat copiilor şi când se poate începe diversificarea alimentaţiei

De foarte multe ori, părinţii se întreabă ce tip de lapte să le dea celor mici, când pot începe diversificarea alimentaţiei sau când pot renunţa la alăptat sau la formulele de lapte din comerţ.

Potrivit dr. Ionica Ciortan, medic pediatru, se recomandă ca sugarii să fie hrăniţi la sân (exclusiv cu lapte matern, ori de câte ori este posibil) sau cu formule de lapte, în primul an de viaţă.

Apoi, de la 4-6 luni se poate încerca diversificarea regimului, prin introducerea în dietă a unor alimente solide sau semisolide, cum ar fi piureurile de fructe, dar trebuie evitate perele, prunele datorită riscului de diaree, precum şi zmeura, căpşunile, datorită potenţialului alergizant.

„Continuarea administrării unei formule de lapte praf adaptat şi corespunzător vârstei se face până la un an şi jumătate. Dacă cel mic nu a dezvoltat fenomene alergice, creşte şi se dezvoltă armonios, atunci, după această vârstă se poate introduce treptat în alimentaţie, laptele de vacă sau capră. Dacă au apărut fenomene alergice cutanate, digestive sau respiratorii, recomand continuarea alimentaţiei copilului până la vârsta de trei ani, cu un lapte formulă hipoalergenic, fără lactoză, hidrolizat sau vegetal, adaptat de la caz la caz. Eu nu încurajez şi nici nu recomand introducerea laptelui de vacă în dieta copiilor cu vârsta sub un an. Motivele pentru care laptele integral de vacă nu este agreat, se bazează pe faptul că laptele de vacă are un conţinut excesiv de ridicat în sodiu şi potasiu şi conţine de trei ori mai multe proteine decât laptele uman, ceea ce presupune o suprasolicitare a activităţi hepatice”, a subliniat specialistul.

De asemenea, a precizat dr. Ciortan, trebuie amintit de conţinutul insuficient de vitamina E, D, C, fier şi acizi graşi esenţiali, care caracterizează acest tip de lapte. Apoi, şi carbohidraţii sunt în cantitate mică, acest lucru impunând suplimentarea cu zahăr ori zahărul are efecte nedorite asupra metabolismului sugarului, stimulând activitatea adipocitelor, cu apariţia obezităţii. De asemenea, imunoglobulinele sunt şi ele în cantitate mică şi sunt distruse prin acţiunea enzimelor proteolitice în procesul de digestie.

Prin urmare, adulţii trebuie să ţină cont de faptul că sugarii a căror alimentaţie se bazează pe acest tip de lapte pot dezvolta probleme grave de sănătate, cum ar fi anemia cronică (prin conţinutul scăzut în fier şi prin absorbţia lui deficitară, datorată excesului de proteine). Ulterior, poate interveni şi suprasolicitarea funcţiei excretorii pentru un rinichi, care este încă imatur din punct de vedere al capacităţii de epurare a organismului de reziduuri metabolice, dar şi

sindromul pluricarenţial şi chiar al malnutriţei protein-calorice. Nu în ultimul rând, poate apărea riscul apariţiei anemiei feriprive, la sugarii hrăniţi încă de la şase luni cu acest aliment.

„Ori de câte ori situaţia o impune şi apar fenomene alergice sau deficite ponderale cu deficienţe minerale sau tulburări digestive, este recomandat să vă adresaţi medicului pediatru să vă corecteze şi adapteze alimentaţia cu produse lactate, după o riguroasă evaluare a stării de sănătate”, a explicat medicul.

Taguri articol: alimente vedere alergeni anemie carbohidraţi diversificare

Comentează aici

Articole recomandate

Cum scăpăm de durerea în gât Cum scăpăm de durerea în gât

634142 vizite | 849 comentarii

Ce semne îţi arată că ai un ficat bolnav Ce semne îţi arată că ai un ficat bolnav

57016 vizite | 58 comentarii

Cum ştii dacă ai probleme cu glanda tiroidă Cum ştii dacă ai probleme cu glanda tiroidă

43728 vizite | 41 comentarii

Top 5 articole

Care sunt condiţiile pentru a deveni coasigurat la sănătate? Care sunt condiţiile pentru a deveni coasigurat la sănătate?

1428757 vizite

Noul sindrom care face ravagii printre copii. "Se manifestă foarte des la copiii cu vârste între 1 şi 12 ani" Noul sindrom care face ravagii printre copii. "Se manifestă foarte des la copiii cu vârste între 1 şi 12 ani"

1000004 vizite

Căpşunile, o adevărată porţie de sănătate Căpşunile, o adevărată porţie de sănătate

671393 vizite

Cum scăpăm de durerea în gât Cum scăpăm de durerea în gât

634142 vizite

HYDRA Deluxe SPA - tratamentul must-have al verii 2016 HYDRA Deluxe SPA - tratamentul must-have al verii 2016

577316 vizite

înapoi sus Vezi varianta de desktop
Sfatul medicului, boli şi afecţiuni, terapii alternative, dietă şi nutriţie - Revista de sănătate Cuget Liber. Pentru o viaţă sănătoasă.