Ce nu se știe despre virus și pandemie. Sindromul pandemic Covid-19, boala stresului acut
Sursa de Sănătate logo

Sursa: 10 Magazine Korea

Sursa: 10 Magazine Korea
Boli şi afecţiuni

641 vizite

01-04-2020

0 comentarii

Ce nu se știe despre virus și pandemie. Sindromul pandemic Covid-19, boala stresului acut

S-a mediatizat intens modalitatea în care virusul Covid-19 atacă organismul și care sunt vulnerabilitățile specifice unde reușește să devină fatal. Simptomatologia infectării cu Covid-19 presupune tulburări respiratorii, cardiace, digestive și imunitare. El intră în corp și „se folosește” de punctele vulnerabile ale fiecărui organism, provocând la luptă pentru supraviețuire.

Ceea ce nu s-a precizat, însă, este faptul că virusul Covid-19 se „hrănește” cu efectele fizice ale stresului cronic și burn-out!

Stresul este boala secolului, iar efectele fizice pe termen lung ale supunerii la stres sunt: tulburări cardio-vasculare - hipertensiune, aritmii, infarct miocardic; tulburări ale țesutului muscular - dureri de mușchi, hipercontractilitate musculară; tulburări ale țesutului conjunctiv - artrite, boli inflamatorii; tulburări ale sistemului respirator; tulburări ale sistemului imunitar - imunosupresie sau deficiență imunitară; tulburări ale sistemului gastrointestinal - diaree, greață, vomitare, colite abdominale, gastrite, ulcer, colon iritabil; tulburări ale sistemului endocrin - diabet, amenoree; tulburări ale sistemului nervos central - oboseală, letargie, insomnie, depresie.

La o privire atentă, dincolo de sentimentele de panică și neputință în fața luptei cu virusul, se poate foarte simplu observa, cu certitudine, care este motivul pentru care oamenii nu sunt imunorezistenţi la acest virus: simptomatologia reactivă la stres este exact vulnerabilitatea de care are nevoie Covid-19 ca să devină fatal.

De-a lungul timpului, ne-am „îmbolnăvit” gradual cu un nivel ridicat de trai, iar ca să păstrăm impresia unui nivel „de dorit” social, am ridicat nivelul de stres. Stresul înseamnă presiune, tensiune, constrângere, hiperacțiune, hipervigilență. Psihicul se încordează și rămâne încordat pentru a se menține într-un cerc vicios care susține anxietatea de pierdere.

Pe termen lung, se instalează epuizarea și organismul se vulnerabilizează: scade imunitatea și devine sensibil - dezvoltă boli sau contactează virusuri, cum este situația actuală. Cu cât suntem mai stresați, cu atât suntem mai vulnerabili în fața infectării și a luptei pentru supraviețuire.

XXX

Pandemia de Covid-19 ne confirmă globalizarea nivelului de stres, care nu ține de vârstă, cultură sau nivel de educație, ci strict de sănătatea și capacitatea organismului de a se echilibra și de a lupta eficient.

Psihoterapeut Elena HARBUR

Comentează aici

Articole recomandate

Cum scăpăm de durerea în gât Cum scăpăm de durerea în gât

659465 vizite | 16408 comentarii

Cum ne pregătim sufleteşte pentru a avea un copil? Cum ne pregătim sufleteşte pentru a avea un copil?

7571 vizite | 651 comentarii

De foarte multe ori, pacienţii dermatologici suferă şi de depresie De foarte multe ori, pacienţii dermatologici suferă şi de depresie

8997 vizite | 554 comentarii

Top 5 articole

Care sunt condiţiile pentru a deveni coasigurat la sănătate? Care sunt condiţiile pentru a deveni coasigurat la sănătate?

1429128 vizite

Noul sindrom care face ravagii printre copii. "Se manifestă foarte des la copiii cu vârste între 1 şi 12 ani" Noul sindrom care face ravagii printre copii. "Se manifestă foarte des la copiii cu vârste între 1 şi 12 ani"

1000150 vizite

Căpşunile, o adevărată porţie de sănătate Căpşunile, o adevărată porţie de sănătate

671438 vizite

Cum scăpăm de durerea în gât Cum scăpăm de durerea în gât

659465 vizite

HYDRA Deluxe SPA - tratamentul must-have al verii 2016 HYDRA Deluxe SPA - tratamentul must-have al verii 2016

577340 vizite

înapoi sus Vezi varianta de desktop
Sfatul medicului, boli şi afecţiuni, terapii alternative, dietă şi nutriţie - Revista de sănătate Cuget Liber. Pentru o viaţă sănătoasă.