Ce probleme pot apărea în alăptarea sugarului
Sursa de Sănătate logo
Boli şi afecţiuni

1735 vizite

13-09-2015

0 comentarii

Ce probleme pot apărea în alăptarea sugarului

Articol publicat de Andreea PERHAIŢĂ

În ciuda faptului că alăptarea la sân este cea mai sănătoasă metodă de alimentaţie pentru sugari, există şi situaţii în care medicii le recomandă proaspetelor mămici să evite alăptarea pentru a nu pune în pericol viaţa bebeluşului.

De obicei, este vorba despre probleme ale sânului, fie acele răni apărute în primele zile ale lactaţiei, fie de malformaţii ale mameloanelor (mameloane scurte sau ombilicate). Acestea sunt cele mai frecvente situaţii în care mamele întrerup alăptatul sau chiar îl opresc definitiv, dar pot apărea şi infecţii grave. Mastita şi galactoforita sunt destul de rare. Mastita puerperală este o infecţie produsă cel mai frecvent de stafilococul auriu. Se manifestă prin febră, frisoane, dureri şi eritem inflamator. Se recomandă tratament antiinfecţios şi evacuarea completă a laptelui pentru a preveni formarea abceselor.

Hipogalactia, adică lipsa laptelui, este în majoritatea cazurilor rezultatul greşelilor în iniţierea alăptării, erorilor de tehnică alimentară şi a diferitelor stări patologice ale mamei sau sugarului care duc la golirea incompletă a sânilor.

„În aceste situaţii, sugarul nu mai creşte în greutate, apare anxietatea mamei şi se ajunge la alimentaţia complementară. Simptomatologia variază, în funcţie de gradul hipogalactiei. Dacă deficitul de lapte este mic, sugarul este liniştit, dar creşte nesatisfăcător în greutate. La o hipogalactie moderată, sugarul plânge după ce a terminat suptul sau cu mult înainte de masa următoare. În hipogalactiile severe, greutatea copilului este deficitară, apar semne clinice de malnutriţie şi modificări ale scaunelor (scaune de foame: rare, verzi, mucoase). Pentru aprecierea hipogalactiei, se efectuează proba suptului prin cântărirea sugarului înainte şi după supt cu evaluarea cantităţii de lapte ingerată în decursul a 24 ore”, explică dr. Cristina Mihai, medic primar pediatru.

Taguri articol: alăptare

Comentează aici

Articole recomandate

Zece motive să te prezinţi la pneumolog Zece motive să te prezinţi la pneumolog

179940 vizite | 92513 comentarii

Te înţeapă inima? Iată care pot fi motivele Te înţeapă inima? Iată care pot fi motivele

367225 vizite | 48305 comentarii

Mihaela Bilic: SLĂNINA DE PORC ESTE SĂNĂTOASĂ. "Este mai aproape de uleiul de măsline şi de somon" Mihaela Bilic: SLĂNINA DE PORC ESTE SĂNĂTOASĂ. "Este mai aproape de uleiul de măsline şi de somon"

265221 vizite | 9668 comentarii

Top 5 articole

Care sunt condiţiile pentru a deveni coasigurat la sănătate? Care sunt condiţiile pentru a deveni coasigurat la sănătate?

1371182 vizite

Noul sindrom care face ravagii printre copii. "Se manifestă foarte des la copiii cu vârste între 1 şi 12 ani" Noul sindrom care face ravagii printre copii. "Se manifestă foarte des la copiii cu vârste între 1 şi 12 ani"

965908 vizite

Căpşunile, o adevărată porţie de sănătate Căpşunile, o adevărată porţie de sănătate

643740 vizite

HYDRA Deluxe SPA - tratamentul must-have al verii 2016 HYDRA Deluxe SPA - tratamentul must-have al verii 2016

556752 vizite

Mâncarea sănătoasă adaugă ani buni vieţii Mâncarea sănătoasă adaugă ani buni vieţii

495314 vizite

înapoi sus Vezi varianta de desktop
Sfatul medicului, boli şi afecţiuni, terapii alternative, dietă şi nutriţie - Revista de sănătate Cuget Liber. Pentru o viaţă sănătoasă.