Ce se întâmplă dacă nu înlocuim imediat dinţii pierduţi
Sursa de Sănătate logo

Taradent, dentist, stomatolog, Menabit Ghiuler

Taradent, dentist, stomatolog, Menabit Ghiuler
Boli şi afecţiuni

1271 vizite

20-06-2012

0 comentarii

Ce se întâmplă dacă nu înlocuim imediat dinţii pierduţi

Articol publicat de Redactor
Pierderea dinţilor are loc din diverse motive: complicaţia cariei dentare, boala parodontală sau un traumatism. Pierderea dinţilor afectează fizionomia, masticaţia, fonaţia, de aceea este recomandat să se corecteze din timp acest lips la medicul stomatolog prin lucrări protetice dentare fixe sau mobile în funcţie de numărul de dinţi restanţi ai pacientului. În afară de aceste perturbări, pierderea dinţilor şi neînlocuirea lor la timp duc la apariţia unor modificări ale poziţiei dinţilor şi oaselor care vor îngreuna o protezare dentară ulterioară. Printre problemele create de lipsa dinţilor şi neînlocuirea lor într-un timp relativ scurt se numără: - migrarea dinţilor în plan orizontal prin basculare. Dinţii limitanţi ai unei edentaţii (lipsă a dinţilor) au tendinţa să-şi „caute” vecinii, ei tinzând să înlocuiască spaţiul gol şi îşi modifică astfel poziţia pierzând alinierea normală; - migrarea dinţilor în plan vertical (când îşi caută antagoniştii de pe maxilarul opus). În această situaţie, ei au tendinţa să iasă din alveolă, astfel pierzându-şi din valoarea de implantare. Acest tip de migrare duce la instalarea bolii parodontale (parodontoză) la dinţii respectivi; - pacienţii evită să realizeze masticaţia pe partea în care lipsesc dinţii şi, astfel, cei rămaşi pe hemimaxilarul respectiv vor avea depozite mai mari de placă bacteriană şi tartru, ceea ce duce la instalarea bolii parodontale, iar cei de pe partea pe care se realizează masticaţia vor fi suprasolicitaţi, această supraolicitare ajungând până la nivelul articulaţiei temporo-mandibulare, manifestată clinic prin zgomote la deschiderea şi închiderea gurii, oboseală în maxilare, durere la mişcările mandibulei; - atrofia şi resorbţia suportului osos după extracţia dinţilor, care, în timp, vor îngreuna o protezare mobilă ce are sprijin muco-osos. Pentru a reduce aceste complicaţii este recomandată restaurarea sau înlocuirea dinţilor naturali şi a structurilor adiacente cu lucrări protetice fixe sau mobile în funcţie de situaţie pentru menţinerea funcţiilor orale, a confortului şi fizionomiei. Dr. Menabit GHIULER, medic stomatolog Clinica Dentară Taradent

Comentează aici

Articole recomandate

Cum scăpăm de durerea în gât Cum scăpăm de durerea în gât

661548 vizite | 57221 comentarii

Mătasea de porumb poate reduce glicemia și tensiunea arterială Mătasea de porumb poate reduce glicemia și tensiunea arterială

68121 vizite | 11768 comentarii

Cum ne pregătim sufleteşte pentru a avea un copil? Cum ne pregătim sufleteşte pentru a avea un copil?

17790 vizite | 1805 comentarii

Top 5 articole

Care sunt condiţiile pentru a deveni coasigurat la sănătate? Care sunt condiţiile pentru a deveni coasigurat la sănătate?

1431892 vizite

Noul sindrom care face ravagii printre copii. "Se manifestă foarte des la copiii cu vârste între 1 şi 12 ani" Noul sindrom care face ravagii printre copii. "Se manifestă foarte des la copiii cu vârste între 1 şi 12 ani"

1001785 vizite

Căpşunile, o adevărată porţie de sănătate Căpşunile, o adevărată porţie de sănătate

671682 vizite

Cum scăpăm de durerea în gât Cum scăpăm de durerea în gât

661548 vizite

HYDRA Deluxe SPA - tratamentul must-have al verii 2016 HYDRA Deluxe SPA - tratamentul must-have al verii 2016

578172 vizite

înapoi sus Vezi varianta de desktop
Sfatul medicului, boli şi afecţiuni, terapii alternative, dietă şi nutriţie - Revista de sănătate Cuget Liber. Pentru o viaţă sănătoasă.