Ce sunt alergiile alimentare şi cum ne protejăm de ele?
Sursa de Sănătate logo

mancare

mancare
Dietă şi frumusețe

1208 vizite

22-02-2012

0 comentarii

Ce sunt alergiile alimentare şi cum ne protejăm de ele?

Articol publicat de Dr. George-Mihail CLEIANU

Alergiile alimentare apar atunci când sistemul imunitar tratează un anumit aliment ca pe un corp străin. În cele mai multe cazuri, alergiile alimentare apar atunci când creşte permeabilitatea mucoasei tubului digestiv din cauza administrării antibioticelor, a excesului de alcool, infecţiilor intestinale, stresului fizic sau emoţional excesiv sau din alte motive.

Permeabilitatea crescută a mucoasei tubului digestiv permite proteinelor din alimente să ajungă în sânge, declanşând atacul celulelor sistemului imunitar. Sistemul imunitar ataşează intrusului anticorpi, formând com-plexe imune care sunt distruse cu ajutorul unor celule specializate, denumite fagocite, şi eliberează substanţe chimice reactive de tipul histaminelor care pot provoca multe din simptomele pe care le întâlnim în reacţiile alergice.

Principalele semne şi simptome clasice care pot să apară în caz de alergie alimentară sunt: stări de greaţă, dureri epigastrice, balonare, indigestie, constipaţie, flatulenţă, diaree, tuse, strănut, nas înfundat, greutate în respiraţie, senzaţie de sufocare, scăderea tensiunii arteriale, bătăi neregulate ale inimii, eczeme, erupţii urticariene etc.

Alergiile alimentare pot agrava sau chiar provoca unele boli cum ar fi: astm, boală Crohn, infecţii recurente ale tractului urinar, colită ulcero-necrotică, boala celiacă, dermatită alergică, eczemă, epilepsie, psoriazis, rinită alergică extrasezon, artrită reumatoidă, sindromul intestinului iritabil, depresie, autism, insomnie, spondilită anchilozantă etc.

Cei mai comuni alergeni alimentari sunt laptele de vacă, gliadina din grâu, glutenul din grâu, drojdia, albuşul şi gălbenuşul de ou, soia, nucile, migdalele, alunele etc. Consumul de fructe şi legume bogate în quercitină, o substanţă nutritivă antialergică cu acţiune antiinflamatoare, are ca efect ameliorarea alergiilor alimentare. Cele mai bogate fructe şi legume în quercitină sunt ceapa roşie, spanacul, merele, strugurii roşii, morcovii, afinele, broccoli, salata verde, prunele, murele etc.

Dr. George-Mihail CLEIANU Tel. 0723.385.346, 0758.630.295

Comentează aici

Articole recomandate

Cum scăpăm de durerea în gât Cum scăpăm de durerea în gât

661409 vizite | 57219 comentarii

Mătasea de porumb poate reduce glicemia și tensiunea arterială Mătasea de porumb poate reduce glicemia și tensiunea arterială

49928 vizite | 9149 comentarii

Cum ne pregătim sufleteşte pentru a avea un copil? Cum ne pregătim sufleteşte pentru a avea un copil?

17552 vizite | 1787 comentarii

Top 5 articole

Care sunt condiţiile pentru a deveni coasigurat la sănătate? Care sunt condiţiile pentru a deveni coasigurat la sănătate?

1431365 vizite

Noul sindrom care face ravagii printre copii. "Se manifestă foarte des la copiii cu vârste între 1 şi 12 ani" Noul sindrom care face ravagii printre copii. "Se manifestă foarte des la copiii cu vârste între 1 şi 12 ani"

1001505 vizite

Căpşunile, o adevărată porţie de sănătate Căpşunile, o adevărată porţie de sănătate

671642 vizite

Cum scăpăm de durerea în gât Cum scăpăm de durerea în gât

661409 vizite

HYDRA Deluxe SPA - tratamentul must-have al verii 2016 HYDRA Deluxe SPA - tratamentul must-have al verii 2016

577698 vizite

înapoi sus Vezi varianta de desktop
Sfatul medicului, boli şi afecţiuni, terapii alternative, dietă şi nutriţie - Revista de sănătate Cuget Liber. Pentru o viaţă sănătoasă.