Ce trădează guşa tiroidiană şi cum o tratăm
Sursa de Sănătate logo
Sfatul medicului

7463 vizite

21-10-2015

67 comentarii

Ce trădează guşa tiroidiană şi cum o tratăm

Articol publicat de Andreea PERHAIŢĂ

Multe femei observă, la un moment dat, că au făcut guşă. Dincolo de partea inestetică, această guşă poate fi primul semn al unei boli grave, ce necesită tratament permanent.

Simptomele pe care le manifestă tiroida bolnavă sunt foarte variate, de la oboseală, palpitaţii, senzaţia de nod în gât, scăderea în greutate, la depresie, căderea părului, constipaţie, anemie, creşterea în greutate. Investigarea tiroidei începe cu efectuarea unei ecografii cervicale, care este cea mai bună metodă imagistică pentru detectarea şi caracterizarea nodulilor tiroidieni, apoi efectuarea câtorva analize de laborator (TSH, FT3, ATPO, etc.), pentru stabilirea statusului funcţional.

Despre guşa tiroidiană, am stat de vorbă cu dr. Manuela Garciu, medic specialist în cadrul Clinicii MEDSTAR Constanţa. Aceasta ne-a vorbit atât despre etiologie, diagnostic, cât şi despre metode moderne de tratament.

Ce este această guşă tiroidiană?


Guşa nodulară este o afecţiune prevalentă, dar 95 la sută dintre nodulii tiroidieni descoperiţi clinic sau ecografic sunt benigni. Din punct de vedere etiologic, nodulul benign poate fi un focar de tiroidită cronică, nodul dominant într-o guşă polinodulară, adenom folicular, chistiar nodulul malign poate fi carcinom papilar, folicular, slab diferenţiat, anaplastic sau carcinommedular tiroidian. Selectarea nodulilor cu risc de malignitate începe chiar din timpul anamnezei şi examenului clinic, suspiciunea fiind crescută în cazul nodulilor cu creştere continuă, progresivă, însoţită de disfagie, disfonie, disconfort.
Ce investigaţii sunt necesare pentru diagnosticul nodulilor tiroidieni?
Dintre investigaţiile paraclinice, ecografia este cea mai bună metodă imagistică pentru detecţia şi caracterizarea nodulilor tiroidieni, iar puncţia aspirativă cu ac fin este standardul de aur pentru diagnosticul diferenţial preoperator al unei leziuni. De asemenea, dozarea calcitoninei are valoare similară puncţiei aspirative pentru diagnosticul carcinomului medular tiroidian.
Care este atitudinea terapeutica pe care o recomandaţi pacientului tiroidian?
În majoritatea situaţiilor, plecând de la dimensiuni şi aspect ecografic, puncţia aspirativă cu ac fin este cea care precizează riscul de cancer tiroidian şi ghidează atitudinea terapeutică ulterioară. Tratamentul chirurgical este indicat nodulilor cu suspiciune de malignitate sau celor mari, compresivi faţă de celelalte categorii. În concluzie, problema principală legată de nodulii tiroidieni este aceea de a-i selecta pe aceia care necesită tratament chirurgical.

Operaţii cu succes

De peste cinci ani, în Constanţa, operaţiile de extirpare a tiroidei se efectuează cu succes în Spitalul Privat MEDSTAR 2000, în Clinica de Chirurgie, de către medicul dr. Manuela Garciu, medic specialist chirurgie generală cu pregătire în chirurgia tiroidei, atât în ţară, cât şi în străinătate, în Italia şi Franţa.

De un înalt profesionalism, dr. Manuela Garciu realizează intervenţiile chirurgicale tiroidiene după atenta investigare a bolnavilor şi urmărirea postoperatorie a pacienţilor în cadrul unui program de depistare a cancerului tiroidian în judeţul nostru, având sprijinul echipei medicale şi chirurgicale din Spitalul Privat MEDSTAR 2000. În urma experienţei acumulate, dr. Manuela Garciu recomandă pacienţilor ca investigaţiile tiroidei să devină de rutină, deoarece cancerul tiroidian, precum şi celelalte afecţiuni tiroidiene devin tot mai frecvente, mai ales la femei, dar sunt afectaţi destul de des şi tinerii.

Pacienţii operaţi vor necesita, ulterior, tratament hormonal de substituţie pentru tot restul vieţii. Pentru mai multe informaţii şi programări, puteţi apela numerele de telefon 0241/638.251, 0722/574.250, 0723/MEDSTAR.

Taguri articol: sfatul medicului tiroida Centrul Medical MEDSTAR 2000 dr. manuela garciu gusa

Comentează aici

30 comentarii

18 mai
Adiaea
Vmyvmq mrgttl

valtrex 500mg tablet - <a href="https://valacycucan.com/fluconazole/">diflucan where to buy</a> diflucan 100mg drug

17 mai
Jjifko
Qwarpn mpofep

zofran 4mg drug - <a href="https://ondactone.com/spironolactone/">aldactone 25mg price</a> zocor 20mg pill

30 aprilie
Rgosvf
Xqmiwz canzeb

buy generic mobic over the counter - <a href="https://moboxsin.com/abcelecoxib/">brand celebrex 100mg</a> tamsulosin 0.4mg cheap

25 aprilie
Jrvhxx
Uilmab wcvexk

order nexium pill - <a href="https://anexamate.com/topiramate/">order topamax 200mg pills</a> buy imitrex medication

24 aprilie
Jpgznh
Oobmkx gcwtnx

brand levofloxacin 250mg - <a href="https://levodarin.com/">how to buy levaquin</a> buy ranitidine 300mg generic

20 aprilie
Olhwcf
Jkyujb uhnawh

order coumadin 5mg pills - <a href="https://coumamide.com/metoclopramide/">buy reglan cheap</a> buy losartan paypal

17 aprilie
Aralil
Lryikk ehvner

buy inderal 20mg - <a href="https://indexatenol.com/amethotrexate/">order methotrexate generic</a> cost methotrexate

16 aprilie
Osozaa
Ulssio ompacs

buy motilium - <a href="https://domperycin.com/">purchase motilium sale</a> purchase cyclobenzaprine sale

9 aprilie
Lmxsgc
Vvorwb pmzldj

buy motilium for sale - <a href="https://domperycin.com/sumycin/">where can i buy tetracycline</a> purchase cyclobenzaprine for sale

6 aprilie
Yyflwz
Mijuad cyvdxd

order acyclovir for sale - <a href="https://aclovirzov.com/rosuvastatin/">crestor 20mg sale</a> order rosuvastatin 20mg for sale

123

Articole recomandate

Cum scăpăm de durerea în gât Cum scăpăm de durerea în gât

661416 vizite | 57220 comentarii

Mătasea de porumb poate reduce glicemia și tensiunea arterială Mătasea de porumb poate reduce glicemia și tensiunea arterială

50909 vizite | 9291 comentarii

Cum ne pregătim sufleteşte pentru a avea un copil? Cum ne pregătim sufleteşte pentru a avea un copil?

17565 vizite | 1787 comentarii

Top 5 articole

Care sunt condiţiile pentru a deveni coasigurat la sănătate? Care sunt condiţiile pentru a deveni coasigurat la sănătate?

1431373 vizite

Noul sindrom care face ravagii printre copii. "Se manifestă foarte des la copiii cu vârste între 1 şi 12 ani" Noul sindrom care face ravagii printre copii. "Se manifestă foarte des la copiii cu vârste între 1 şi 12 ani"

1001520 vizite

Căpşunile, o adevărată porţie de sănătate Căpşunile, o adevărată porţie de sănătate

671645 vizite

Cum scăpăm de durerea în gât Cum scăpăm de durerea în gât

661416 vizite

HYDRA Deluxe SPA - tratamentul must-have al verii 2016 HYDRA Deluxe SPA - tratamentul must-have al verii 2016

577726 vizite

înapoi sus Vezi varianta de desktop
Sfatul medicului, boli şi afecţiuni, terapii alternative, dietă şi nutriţie - Revista de sănătate Cuget Liber. Pentru o viaţă sănătoasă.