Ce trebuie să mănânci în funcţie de vârstă
Sursa de Sănătate logo
Sfatul medicului

646 vizite

11-11-2018

0 comentarii

Ce trebuie să mănânci în funcţie de vârstă

Articol publicat de Mirabela ŞERBĂNESCU

Nevoile nutriţionale ale organismului tău vor varia pe parcursul anilor, spun specialiştii GoodFood. În acest context, nutriţionista Kerry Torrens este de părere că, indiferent de vârstă, alegerile corecte în materie de alimentaţie vor face diferenţa.

Ce mănânci la 30 de ani

Aceştia sunt nişte ani tumultoşi, în care te împarţi între carieră, copii şi viaţa de familie. Din păcate, fix atunci când ai nevoie de energie, metabolismul începe să se lenevească, iar masa musculară să scadă. Nu e de mirare că încerci să îţi regăseşti energia ronţăind dulciuri. Dacă doreşti să îţi întemeiezi o familie, trebuie să te gândeşti la maximizarea fertilităţii. Păstrează-ţi energia cu alimente care au indicele glicemic scăzut, mănâncă puţin şi des. Alimentele cu indice glicemic scăzut eliberează energia treptat, menţinând senzaţia de saţietate pentru un timp mai îndelungat, echilibrând astfel organismul. Opţiunile sănătoase includ pâine integrală sau de secară, prăjituri cu ovăz, orez basmati sau paste integrale. În plus, aceste alimente sunt bogate în nutrienţi, mult mai sănătoase faţă de produsele echivalente, rafinate. Pentru stimularea fertilităţii, include până la două porţii de peşte gras (somon sau păstrăv) care conţine uleiuri esenţiale, vitale pentru dezvoltarea copilului şi bune pentru echilibrul hormonal.

La 40 de ani

Procesul de îmbătrânire devine mai evident, iar îngrăşarea în zona abdomenului, cauzată de pierderea masei musculare, devine o problemă. Acesta este momentul oportun pentru a verifica în ce fel dieta şi stilul de viaţă se reflectă în nivelul colesterolului, al presiunii arteriale şi al hormonilor. Ca soluție, proteinele slabe (peste, pui, lactate slabe), combinate cu exerciţii fizice îţi vor păstra masa musculară. Este bine-venită şi creşterea uşoară a aportului de proteine, pentru a ajuta la arderea mai multor calorii şi la menţinerea energiei pentru mai multă vreme, fără a simţi nevoia de „ronţăieli”. Legumele verzi sunt necesare la orice vârstă, iar cele din familia cruciferelor (năsturel, broccoli, conopidă) sunt cu atât mai sănătoase, deoarece conţin un compus care ajută ficatul să elimine estrogen şi să menţină astfel echilibrul hormonal. Ca gustare, mănâncă o mână mică de alune în fiecare zi - sunt pline de grăsimi bune pentru inimă şi sunt o bună sursă de arginină, un aminoacid cu efecte deosebite. Acesta subţiază sângele, ajutând la controlarea nivelului de colesterol.

La 50 de ani

Alegerile alimentare sunt esenţiale în această etapă, deoarece digestia şi absorbţia alimentelor devin mai lente. Inima este cea mai importantă, aşa că trebuie să consumi sare cu grijă, fiindcă după menopauză nu mai eşti protejată de efectele benefice ale estrogenului. Un nivel mărit de sare va creşte riscul apariţiei pietrelor la rinichi şi a osteoporozei. Nici sănătatea ochilor nu trebuie neglijată. Înlocuieşte sarea cu ierburi, condimente, citrice, usturoi, ardei iute şi verifică etichetele alimentelor (peste 1,5 g de sare la 100 g este mult). Ai grijă de sănătatea ochilor tăi consumând spanac, porumb, dovleac şi alte legume şi fructe galbene şi portocalii. Acestea conţin doi antioxidanţi - luteină şi zeaxantină - ce acţionează ca un ecran de protecţie împotriva razelor solare. Mănâncă fibre mai solubile, precum mere, pere, fasole, ovăz, seminţe de in. Acestea ajută digestia şi contribuie la eliminarea excesului de colesterol. Seminţele de in conţin şi lignani, un tip de estrogen al plantei, care echilibrează nivelul hormonilor şi poate minimiza simptomele menopauzei. O porţie zilnică de iaurt cu conţinut redus de grăsimi îţi va asigura necesarul de calciu, iar bacteriile din acesta îţi vor creşte imunitatea. Alimentaţia corectă este foarte importantă, atât din punct de vedere fizic, cât şi mental. Zmeura şi murele sunt o sursă importantă de acid elagic, un nutrient care are grijă de creier pe măsură ce înaintezi în vârstă.

Comentează aici

Articole recomandate

Cum scăpăm de durerea în gât Cum scăpăm de durerea în gât

658465 vizite | 15577 comentarii

Cum ne pregătim sufleteşte pentru a avea un copil? Cum ne pregătim sufleteşte pentru a avea un copil?

7531 vizite | 621 comentarii

De foarte multe ori, pacienţii dermatologici suferă şi de depresie De foarte multe ori, pacienţii dermatologici suferă şi de depresie

8952 vizite | 531 comentarii

Top 5 articole

Care sunt condiţiile pentru a deveni coasigurat la sănătate? Care sunt condiţiile pentru a deveni coasigurat la sănătate?

1429100 vizite

Noul sindrom care face ravagii printre copii. "Se manifestă foarte des la copiii cu vârste între 1 şi 12 ani" Noul sindrom care face ravagii printre copii. "Se manifestă foarte des la copiii cu vârste între 1 şi 12 ani"

1000149 vizite

Căpşunile, o adevărată porţie de sănătate Căpşunile, o adevărată porţie de sănătate

671436 vizite

Cum scăpăm de durerea în gât Cum scăpăm de durerea în gât

658465 vizite

HYDRA Deluxe SPA - tratamentul must-have al verii 2016 HYDRA Deluxe SPA - tratamentul must-have al verii 2016

577339 vizite

înapoi sus Vezi varianta de desktop
Sfatul medicului, boli şi afecţiuni, terapii alternative, dietă şi nutriţie - Revista de sănătate Cuget Liber. Pentru o viaţă sănătoasă.