Ce trebuie să ştii despre infecţia cu Helicobacter pilory
Sursa de Sănătate logo
Boli şi afecţiuni

2950 vizite

24-03-2016

0 comentarii

Ce trebuie să ştii despre infecţia cu Helicobacter pilory

Articol publicat de Andreea PERHAIŢĂ

Dacă din când în cândvă doare stomacul,fără motiv, aveţi senzaţiide greaţă şi chiar vărsaţi, este posibil să fiţi infectaţi cu Helicobacter pylori. Depistată târziu şi netratată, această infecţie ar putea duce la ulcer duodenalşi chiar cancer gastric.Din păcate, medicii specialişti ne avertizează că risculde infectare este extremde mare în ziua de astăzi.

„Heliobacter pylori reprezintă o bacterie ce colonizează mucoasa stomacului cu o frecvenţă destul de ridicată în rândul populaţiei, mai ales în ţările mediu şi slab dezvoltate, unde poate ajunge până la 80 la sută în cazul pacienţilor peste 50 de ani. Modalitatea de transmitere se realizează prin intermediul apei contaminate sau a mâinilor murdare (transmitere fecalo-orală), prin salivă (transmitere oral-orală)”, explică dr. Elena Petrovici, medic specialist medicină internă în cadrul Medstar General Hospital.

Potrivit acesteia, cei mai mulţi dintre noi nu prezentăm niciun fel de simptome atunci când am contactat bacteria, descoperirea infecţiei fiind deseori pur întâmplătoare. Alteori, sunt prezente simptomele date de boala ulceroasă sau gastrită. Acestea se manifestă prin dureri epigastrice, greaţă şi vărsături. „Cea mai frecventă afecţiune gastrică este dată de infecţia cu Helicobacter pylori, este reprezentată de ulcerul duodenal ce apare în 90 la sută din cazuri, urmată de cancerul gastric în 70 la sută din cazuri, şi doar într-un procentaj foarte mic poate apărea cancerul gastric”, mai explică medicul specialist.

Cumse diagnostichează infecţia

Din cauza simptomelor destul de diferite, de multe ori diagnosticul se stabileşte după excluderea altor cauze de dureri abdominale, cum ar fi infecţii bacteriene, parazitare, infecţii urinare etc.

„În prezent, există mai multe posibilităţi de diagnostic.Una dintre cele mai utilizate metode şi cu mare specificitate este determinarea antigenului HP din materii fecale. Aceasta are o specificitate şi o sensibilitate de peste 90 la sută. Se mai poate face testul rapid la urează. Acesta utilizează un fragment din mucoasa gastrică prelevată prin biopsie în timpul endoscopiei digestive. Are o specificitate aproape de 100 la sută. Alt beneficiu este reprezentat de aflarea rezultatului într-un timp foarte scurt, câteva minute, rareori o oră. Frecvent este folosită ca metodă de diagnostic şi detectarea anticorpilor HP din sânge. Trebuie totuşi ţinut cont de faptul că anticorpii pot persista chiar dacă boala a fost eradicată şi deci nu poate fi folosită ca metodă de diagnostic certă a infecţiei”, precizează dr. Elena Petrovici.

Alte teste sunt reprezentate de testul respirator cu uree marcată şi culturi bacteriene.

Cum tratăm infecţiaTratarea infecţiei este obligatorie la pacienţii cu ulcer gastric sau duodenal, gastrită atrofică, limfom MALT ori după operaţia de cancer gastric. „Simpla des-coperire a colonizării mucoasei gastrice cu Helicobacter pylori, dar fără leziuni nu justifică tratamentul. Tratamentul trebuie recomandat de medic, deoarece această infecţie dispare greu şi poate avea recidive frecvente. Cel mai des este folosită tripla terapie, adică asocierea a două antibiotice timp de 10 - 14 zile cu un antisecret gastric, timp de o lună. Testarea eradicării infecţiei se face la o lună de la încheierea terapiei”, completează medicul specialist.

Pentru informaţii şi programări pentru consultaţii, analize medicale, puteţi suna la numerele de telefon 0241/638.251, 072-MEDSTAR, 0722/574.250.

Taguri articol: boli şi afecţiuni Centrul Medical MEDSTAR 2000 infecţii

Comentează aici

Articole recomandate

Cum scăpăm de durerea în gât Cum scăpăm de durerea în gât

661393 vizite | 57218 comentarii

Mătasea de porumb poate reduce glicemia și tensiunea arterială Mătasea de porumb poate reduce glicemia și tensiunea arterială

48709 vizite | 8967 comentarii

Cum ne pregătim sufleteşte pentru a avea un copil? Cum ne pregătim sufleteşte pentru a avea un copil?

17546 vizite | 1787 comentarii

Top 5 articole

Care sunt condiţiile pentru a deveni coasigurat la sănătate? Care sunt condiţiile pentru a deveni coasigurat la sănătate?

1431308 vizite

Noul sindrom care face ravagii printre copii. "Se manifestă foarte des la copiii cu vârste între 1 şi 12 ani" Noul sindrom care face ravagii printre copii. "Se manifestă foarte des la copiii cu vârste între 1 şi 12 ani"

1001473 vizite

Căpşunile, o adevărată porţie de sănătate Căpşunile, o adevărată porţie de sănătate

671639 vizite

Cum scăpăm de durerea în gât Cum scăpăm de durerea în gât

661393 vizite

HYDRA Deluxe SPA - tratamentul must-have al verii 2016 HYDRA Deluxe SPA - tratamentul must-have al verii 2016

577661 vizite

înapoi sus Vezi varianta de desktop
Sfatul medicului, boli şi afecţiuni, terapii alternative, dietă şi nutriţie - Revista de sănătate Cuget Liber. Pentru o viaţă sănătoasă.