Ce trebuie să ştim despre ochelari
Sursa de Sănătate logo

ochelari-de-vedere

ochelari-de-vedere

Catalina Optic (7)

Catalina Optic (7)
Boli şi afecţiuni

2462 vizite

18-12-2012

0 comentarii

Ce trebuie să ştim despre ochelari

Articol publicat de Catalina ROTARU
O pereche de ochelari care conferă o acuitate vizuală perfectă şi o comoditate mărită la purtare se poate recomanda doar după un control de specialitate.
Multe semne ne arată că ochii noştri au nevoie de ochelari de corecţie. Performanţa lentilelor şi estetica ramelor fac trecerea mai uşoară către purtarea acestora. O pereche de ochelari precisă şi estetică este o invenţie sigură în sănătatea ochilor noştri. Când avem nevoie de ochelari? Dacă observăm că vederea noastră slăbeşte, că ochii se înroşesc tot mai des sau când ne doare capul frecvent, în cazul în care lucrăm în faţa calculatorului sau dacă avem peste 40 de ani, probabilitatea de a avea nevoie de ochelari este tot mai mare. De ce este important controlul ochilor? O pereche de ochelari care conferă o acuitate vizuală perfectă şi o comoditate mărită la purtare se poate recomanda doar după un control de specialitate. Lentilă clasică sau lentilă de contact? Amândouă. Şi asta deoarece chiar şi purtătorii de lentile de contact au nevoie de ochelari clasici pentru a-şi odihni ochii, iar pe de altă parte, purtătorii de ochelari din când în când trec cu plăcere la lentilele de contact, asta în cazul unor activităţi sportive sau în cazul unor evenimente. Lentilă de plastic sau lentilă de sticlă? Când alegeţi lentilele, aveţi două soluţii: Lentile minerale (sticlă): - mai subţiri, rezistente la zgârieturi, dar sunt grele şi se sparg uşor. Lentile organice (plastic): - au greutate redusă la jumătate decât cele tradiţionale de sticlă, ca urmare confortul dumneavoastră este mult mai mare; - sunt mult mai rezistente la şoc asigurându-vă o protecţie mult mai bună în cazul accidentelor, avantaj foarte important pentru copii; - absorb mult mai bine radiaţiile UV protejându-vă astfel ochii de efectele foarte periculoase ale radiaţiilor invizibile existente în lumina diurnă, ce ar afecta corneea, cristalinul sau retina în funcţie de loc, anotimp, vârstă şi activitate; - se pot colora foarte uşor, uniform sau degrade, oferind purtătorului o protecţie optimă împotriva soarelui; - au unicul dezavantaj de a se zgâria mai uşor, dar prin acoperirea cu diferite tratamente de durificare, antireflex, hidrofob, oleofob devin opţiunea numărul unu, întreţinându-se şi curăţându-se mult mai uşor. Pentru ca lentilele să devină mai subţiri şi mai aspectuoase se folosesc indicii de refracţie ridicaţi. Prin adaptarea geometriei asferice lentilele devin mai plate, mai subţiri, cu aberaţii reduse şi cu un câmp vizual mai mare, vederea fiind mai bună şi mai confortabilă.   Cătălina ROTARU, optometrist Cătălina Optic [email protected]    
Taguri articol: lentile ochelari oftalmologie sfatul medicului vedere

Comentează aici

Articole recomandate

Cum scăpăm de durerea în gât Cum scăpăm de durerea în gât

659551 vizite | 16482 comentarii

Cum ne pregătim sufleteşte pentru a avea un copil? Cum ne pregătim sufleteşte pentru a avea un copil?

7575 vizite | 655 comentarii

De foarte multe ori, pacienţii dermatologici suferă şi de depresie De foarte multe ori, pacienţii dermatologici suferă şi de depresie

8998 vizite | 554 comentarii

Top 5 articole

Care sunt condiţiile pentru a deveni coasigurat la sănătate? Care sunt condiţiile pentru a deveni coasigurat la sănătate?

1429131 vizite

Noul sindrom care face ravagii printre copii. "Se manifestă foarte des la copiii cu vârste între 1 şi 12 ani" Noul sindrom care face ravagii printre copii. "Se manifestă foarte des la copiii cu vârste între 1 şi 12 ani"

1000150 vizite

Căpşunile, o adevărată porţie de sănătate Căpşunile, o adevărată porţie de sănătate

671438 vizite

Cum scăpăm de durerea în gât Cum scăpăm de durerea în gât

659551 vizite

HYDRA Deluxe SPA - tratamentul must-have al verii 2016 HYDRA Deluxe SPA - tratamentul must-have al verii 2016

577340 vizite

înapoi sus Vezi varianta de desktop
Sfatul medicului, boli şi afecţiuni, terapii alternative, dietă şi nutriţie - Revista de sănătate Cuget Liber. Pentru o viaţă sănătoasă.