Ce trebuie să ştiţi despre ECOGRAFIA abdominală şi ENDOSCOPIA digestivă
Sursa de Sănătate logo

FOND medstar investigatii boli digestive (1)

FOND medstar investigatii boli digestive (1)

FOND medstar investigatii boli digestive

FOND medstar investigatii boli digestive
Boli şi afecţiuni

3166 vizite

06-06-2013

0 comentarii

Ce trebuie să ştiţi despre ECOGRAFIA abdominală şi ENDOSCOPIA digestivă

Articol publicat de Elena PETROVICI
Ecografia abdominală este în general prima modalitate de investigaţie imagistică folosită pentru evaluarea ficatului, colecistului, pancreasului, splinei, rinichilor, tubului digestiv, aortei abdominale şi a altor vase abdominale.
Este extrem de valoroasă în diagnosticarea afecţiunilor abdominale (de exemplu, litiaza biliară veziculară şi coledociană, colecistita, calculi renali, pancreatita acută şi complicaţiile sale, apendicita acută, anevrism aortic) şi monitorizarea unor afecţiuni cronice (de exemplu, hepatite cronice, ciroza hepatică, pancreatita cronică, tumori). Ecografia doppler este folosită pentru a diagnostica afecţiuni vasculare, de tipul stenozelor arteriale, anevrismelor, trombozelor. Prin urmare, în cazul unui pacient ce se prezintă cu dureri abdominale, ecografia abdominală reprezintă o metodă facilă şi importantă de diagnostic. În multe cazuri, ecografia abdominală poate evita necesitatea unor investigaţii mai scumpe (CT, RMN). Endoscopia digestivă este o investigaţie modernă folosită pentru diagnosticul afecţiunilor tubului digestiv ce nu pot fi descoperite ecografic. Se bucură de o mare popularitate datorită calităţilor sale deosebite: rapidă, cu mare sensibilitate şi mai ales specificitate diagnostică, cu valenţe terapeutice şi aproape lipsită de complicaţii şi contraindicaţii. Endoscopia digestivă este recomandată în următoarele situaţii: În scop de diagnostic, în caz de: arsuri retrosternale; tulburări de deglutiţie; greaţă sau vărsături persistente; durerea abdominală de cauză neexplicată; hemoragie digestivă superioară (hematemeza, melena) sau inferioară (rectoragii); tulburări de tranzit intestinal recent apărute (constipaţie, diaree); anemie feriprivă sau megaloblastică de cauză neexplicată; scădere în greutate de cauză necunoscută; precizarea cauzei modificărilor din tractul digestiv găsite la examinarea ecografică, cu bariu, CT sau RMN; biopsia leziunilor suspecte de malignitate.

În scop de monitorizare (urmărire) în caz de: - Leziuni cunoscute de la nivelul tubului digestiv (varice esofagiene şi gastrice, polipi, diverticuli) - Urmărirea evoluţiei stomacului operat (care are risc de a dezvolta cancer gastric după zece ani de la operaţie) În scop de tratament, în următoarele situaţii: - Extragerea de corpi străini înghiţiţi - Dilatarea sau montarea de stenturi în cazul stenozelor esofagiene - Ligatura varicelor esofagiene - Injectarea de adrenalină în cazul ulcerelor cu vas vizibil - Extirpare de polipi Nu în ultimul rând, cea mai importantă etapă este cea de prevenţie a bolilor sau descoperirea lor în stadiu incipient. Din acest motiv, analizele de laborator şi explorările paraclinice de tipul celor descrise mai sus - ecografia şi endoscopia digestivă pot fi efectuate la pacienţii asimptomatici, ca metode de screening, mai ales la persoanele cu risc crescut de a dezvolta anumite boli ale tubului digestiv. Toate aceste tipuri de explorări şi consultaţii interdisciplinare necesare pentru diagnosticul şi tratamentul unor afecţiuni digestive se pot efectua în cadrul clinicii MEDSTAR 2000 , strada I. Lahovari nr 41 cu programări la 072MEDSTAR , 0241638251, 0725532545, 0722574250, 0341174600.   Dr. Elena PETROVICI Medic Specialist Boli Interne Clinica MEDSTAR 2000  

 
Taguri articol: boli interne Centrul Medical MEDSTAR 2000 Dr. Elena PETROVICI ecografia abdominala endoscopia digestiva gastroenterologie sfatul medicului familie boli şi afecţiuni boli de stomac

Comentează aici

Articole recomandate

Cum scăpăm de durerea în gât Cum scăpăm de durerea în gât

660418 vizite | 21952 comentarii

Cum ne pregătim sufleteşte pentru a avea un copil? Cum ne pregătim sufleteşte pentru a avea un copil?

7885 vizite | 835 comentarii

De foarte multe ori, pacienţii dermatologici suferă şi de depresie De foarte multe ori, pacienţii dermatologici suferă şi de depresie

9335 vizite | 726 comentarii

Top 5 articole

Care sunt condiţiile pentru a deveni coasigurat la sănătate? Care sunt condiţiile pentru a deveni coasigurat la sănătate?

1429224 vizite

Noul sindrom care face ravagii printre copii. "Se manifestă foarte des la copiii cu vârste între 1 şi 12 ani" Noul sindrom care face ravagii printre copii. "Se manifestă foarte des la copiii cu vârste între 1 şi 12 ani"

1000182 vizite

Căpşunile, o adevărată porţie de sănătate Căpşunile, o adevărată porţie de sănătate

671447 vizite

Cum scăpăm de durerea în gât Cum scăpăm de durerea în gât

660418 vizite

HYDRA Deluxe SPA - tratamentul must-have al verii 2016 HYDRA Deluxe SPA - tratamentul must-have al verii 2016

577343 vizite

înapoi sus Vezi varianta de desktop
Sfatul medicului, boli şi afecţiuni, terapii alternative, dietă şi nutriţie - Revista de sănătate Cuget Liber. Pentru o viaţă sănătoasă.