Ce trebuie să știți despre operația de cataractă
Sursa de Sănătate logo
Sfatul medicului

2275 vizite

10-07-2020

0 comentarii

Ce trebuie să știți despre operația de cataractă

Articol publicat de Mirabela ŞERBĂNESCU

Cataracta este o zonă densă și tulbure care se formează în lentilele ochiului. Aceasta îşi face debutul atunci când proteinele din ochi formează aglomerări care împiedică lentila să transmită imagini clare către retină. Retina, la rândul ei, funcționează prin transformarea luminii care trece prin lentilă în semnale. Ea trimite semnalele către nervul optic, care le duce la creier.

În general, cataracta se dezvoltă lent și, în cele din urmă, interferează cu vederea pacientului. De regulă, aceasta este frecventă la persoanele în vârstă. „Este mai riscant să trăieşti cu o cataractă, decât să te supui unei operaţii de cataractă”, este de părere medicul chirurg oftalmolog Hicham Mrini, iar argumentele sale sunt, în mod cert, convingătoare.

În astfel de intervenţii, anestezia se face prin intermediul unor picături locale, iar procedura în sine durează, de obicei, mai puţin de zece minute. Practic, lentila naturală a ochiului este lichefiată si îndepărtată printr-o deschidere de maximum 1,8 mm. Ce înseamnă acest lucru? O recuperare extrem de uşoară şi riscuri aproape inexistente.

La nivel mondial, operaţia de cataractă este considerată cea mai de succes intervenţie chirurgicală din medicina actuală. Mai mult, din experienţa sa şi a colegilor de peste hotare, cu care ţine constant legătura, chirurgul Hicham Mrini spune că nu puţine sunt cazurile în care, după operaţia de cataractă, pacientul ajunge chiar să vadă mai bine decât înainte de a dezvolta această afecţiune.

Practic, specialistul în microchirurgie oculară are acum posibilitatea de a-i pune pacientului reţeta de ochelari direct în ochi, prin implantul de cristalin. După operaţie, majoritatea pacienților pot efectua activități de rutină zilnică, fără a avea nevoie de ochelari, chiar dacă înainte depindeau de ei. Iar dacă vorbim despre un implant de cristalin multifocal, sau, altfel spus, cristalinul premium aflat în acest moment pe piaţă, atunci pacientul va ajunge la mult râvnita vedere perfectă.

Riscurile operației de cataractă

Dr. Hicham a precizat că riscul major al unei operaţii de cataractă este infecția oculară. Simptomele unei astfel de infecții includ înroșirea bruscă a ochiului și vederea încețoșată la câteva zile după operație. Infecţiile se tratează, însă, uşor şi fără urmări, plus că toate studiile făcute arată că doar unu din 4.100 de pacienţi dezvoltă o astfel de infecţie.

Chirurgia cataractei poate afecta retina în cazuri foarte rare. Totodată, aceasta poate provoca o detașare a retinei sau un exces de apă în maculă/pata galbenă (direcția privirii), iar acest lucru poate afecta negativ vederea.

Cert este că riscul de a duce o viaţă în ceaţă, în care nu distingeţi obiectele din jur, este cu mult peste cel al intervenţiei chirurgicale.

Opțiuni și alternative pentru operația de cataractă

În prezent, există mai multe soluţii atunci când vine vorba despre implantul de cristalin, iar alegerea stă în mâinile pacientului şi în ghidajul medicului. De exemplu, puteţi opta pentru implantul standard cu focalizare fixă. Ochiul nu poate focaliza automat, iar asta înseamnă că veți avea nevoie de ochelari de citit după operație, pentru orice activitate care necesită vederea de aproape.

Putem, de asemenea, menţiona monovederea, atunci când aveți un ochi focalizat pe apropiere, iar celălalt focalizat pe distanță. În această situație, atunci când priviți la distanță, puteți vedea brusc cu ochiul de distanță, iar ochiul de apropiere îl susține. Atunci când vă uitați la ceva apropiat, ochiul de apropiere vede clar, iar ochiul la distanță îl susține. Din această cauză, nu va mai trebui să purtați ochelari pentru sarcini de rutină de apropiere sau de distanță. Cu toate acestea, poate fi necesar să purtați ochelari simpli, atunci când este necesară o vedere cu precizie sporită.

Pacienţii care vor să scape definitiv de ochelarii de vedere pot opta pentru un cristalin multifocal, ce asigură atât vederea la distanţă, cât şi pe cea la apropiere. Indiferent de alegere, în mod cert, operaţia de cataractă înseamnă o viaţă cu mult îmbunatăţită pentru pacient. În primul rând, îi oferă acestuia libertate, din moment ce nu mai depinde de cei din jurul său şi o revenire la vederea naturală. De asemenea, cei care conduc, vor putea face acest lucru fără dificultăţi şi noaptea, şi în plus, vor scăpa de obositorii parteneri de pe noptieră, ochelarii. „Operaţia de cataractă le readuce pacienţilor mei ochii fericiţi şi sănătoşi la care sperau”, a concluzionat dr. Hicham Mrini.

Comentează aici

Articole recomandate

Cum scăpăm de durerea în gât Cum scăpăm de durerea în gât

659517 vizite | 16455 comentarii

Cum ne pregătim sufleteşte pentru a avea un copil? Cum ne pregătim sufleteşte pentru a avea un copil?

7575 vizite | 655 comentarii

De foarte multe ori, pacienţii dermatologici suferă şi de depresie De foarte multe ori, pacienţii dermatologici suferă şi de depresie

8998 vizite | 554 comentarii

Top 5 articole

Care sunt condiţiile pentru a deveni coasigurat la sănătate? Care sunt condiţiile pentru a deveni coasigurat la sănătate?

1429129 vizite

Noul sindrom care face ravagii printre copii. "Se manifestă foarte des la copiii cu vârste între 1 şi 12 ani" Noul sindrom care face ravagii printre copii. "Se manifestă foarte des la copiii cu vârste între 1 şi 12 ani"

1000150 vizite

Căpşunile, o adevărată porţie de sănătate Căpşunile, o adevărată porţie de sănătate

671438 vizite

Cum scăpăm de durerea în gât Cum scăpăm de durerea în gât

659517 vizite

HYDRA Deluxe SPA - tratamentul must-have al verii 2016 HYDRA Deluxe SPA - tratamentul must-have al verii 2016

577340 vizite

înapoi sus Vezi varianta de desktop
Sfatul medicului, boli şi afecţiuni, terapii alternative, dietă şi nutriţie - Revista de sănătate Cuget Liber. Pentru o viaţă sănătoasă.