Cel mai amplu proiect pentru autişti, la final
Sursa de Sănătate logo

autisti-1377885421

autisti-1377885421
Familie

1040 vizite

03-09-2013

0 comentarii

Cel mai amplu proiect pentru autişti, la final

Articol publicat de Andreea Năstase
Proiectul „Şi ei trebuie să aibă o şansă!”, dedicat integrării sociale a persoanelor cu autism, a ajuns la finalul celor trei ani de desfăşurare.
Aproximativ 1.300 de persoane au putut beneficia de consiliere şi asistenţă din partea Fundaţiei Romanian Angel Appeal şi a partenerilor săi, Ministerul Muncii, Familiei, Protecţiei Sociale şi Persoanelor Vârstnice - Direcţia Protecţia Copilului şi Asociaţia de Psihoterapii Cognitive şi Comportamentale din România. Proiectul a realizat un pas important în îmbunătăţirea vieţii persoanelor cu autism din România, prin creşterea numărului de medici instruiţi în depistarea precoce a tulburării de spectru autist, creşterea numărului de specialişti în intervenţii terapeutice, dezvoltarea unei reţele naţionale de servicii gratuite pentru persoanele cu TSA, sporirea gradului de informare şi sensibilizare a publicului şi elaborarea unei Strategii Naţionale privind integrarea socială a persoanelor cu autism. Unul dintre principalele obiective ale proiectului a vizat crearea unui cadru favorabil care să contribuie la creşterea şanselor de integrare socială a copiilor şi tinerilor cu TSA, prin diagnosticare precoce şi acces la servicii şi programe de recuperare şi asistenţă specializată. Proiectul a pornit din dorinţa de a răspunde unei părţi a problemelor identificate în rândul comunităţii persoanelor afectate de autism, generate în special de diagnosticarea târzie cauzată de lipsa de informare şi instruire, lipsa unor intervenţii terapeutice accesibile, lipsa unui sistem de referire a persoanelor diagnosticate, către servicii specializate, lipsa acută de specialişti formaţi în intervenţii terapeutice, respingerea, izolarea şi lipsa accesului la educaţie şi integrare socială, din cauza slabei informări şi în absenţa unui cadru legislativ care să asigure respectarea drepturilor persoanelor cu autism. Persoanele cu autism au nevoie de terapie continuă, care vizează îmbunătăţirea sau dezvoltarea abilităţilor de comunicare, combaterea izolării sociale, formarea unei anumite rutine, acumularea de informaţii şi cunoştinţe, estomparea comportamentelor disruptive etc. Întreruperea terapiei sau fluctuaţiile de participare la şedinţele tera-peutice conduc, de cele mai multe ori, la înregistrarea unui regres sau la consecinţe ireversibile. Pe lângă terapia individuală, este nevoie şi de terapie de grup care să vizeze procesul de dezvoltare a propriei personalităţi sociale. Serviciile de evaluare şi terapie în domeniul TSA trebuie susţinute de servicii complementare, precum cele medicale, de logopedie, kineto-terapie sau de terapie ocupaţională, de la caz la caz.
Taguri articol: autism proiect sanatatea copiilor

Comentează aici

Articole recomandate

Cum scăpăm de durerea în gât Cum scăpăm de durerea în gât

660381 vizite | 20151 comentarii

Cum ne pregătim sufleteşte pentru a avea un copil? Cum ne pregătim sufleteşte pentru a avea un copil?

7761 vizite | 808 comentarii

De foarte multe ori, pacienţii dermatologici suferă şi de depresie De foarte multe ori, pacienţii dermatologici suferă şi de depresie

9202 vizite | 704 comentarii

Top 5 articole

Care sunt condiţiile pentru a deveni coasigurat la sănătate? Care sunt condiţiile pentru a deveni coasigurat la sănătate?

1429201 vizite

Noul sindrom care face ravagii printre copii. "Se manifestă foarte des la copiii cu vârste între 1 şi 12 ani" Noul sindrom care face ravagii printre copii. "Se manifestă foarte des la copiii cu vârste între 1 şi 12 ani"

1000173 vizite

Căpşunile, o adevărată porţie de sănătate Căpşunile, o adevărată porţie de sănătate

671441 vizite

Cum scăpăm de durerea în gât Cum scăpăm de durerea în gât

660381 vizite

HYDRA Deluxe SPA - tratamentul must-have al verii 2016 HYDRA Deluxe SPA - tratamentul must-have al verii 2016

577342 vizite

înapoi sus Vezi varianta de desktop
Sfatul medicului, boli şi afecţiuni, terapii alternative, dietă şi nutriţie - Revista de sănătate Cuget Liber. Pentru o viaţă sănătoasă.