Cele mai simple moduri de a trata astenia de primăvară. „Ignorată, se poate transforma în depresie”
Sursa de Sănătate logo
Boli şi afecţiuni

4103 vizite

07-03-2017

0 comentarii

Cele mai simple moduri de a trata astenia de primăvară. „Ignorată, se poate transforma în depresie”

Articol publicat de Vali PAPATANASIU

Te simţi obosit, nervos, melancolic? Nu ai chef sa faci nimic, ai insomnii şi nu ştii ce se întâmpla cu tine? Acestea sunt principalele simptome ale asteniei de primăvară! În următoarele rânduri, veţi afla principalele cauze ale asteniei de primăvară, precum şi metodele prin care aceasta poate fi combătută.

Cu toate că astenia este considerată o problemă uşoară de sănătate, aceasta poate avea consecinţe pe termen lung, dacă nu este tratată.

Potrivit psihologului Laura Georgescu, din cadrul MEDSTAR General Hospital, astenia de primăvară nu este o boală, ci o tulburare de sănătate, care se tratează simplu cu ajutorul alimentaţiei, sportului şi odihnei. Această tulburare apare odată cu schimbările majore de temperatură şi luminozitate între iarnă şi primăvară. Atunci, organismul trebuie să se adapteze unui nou stil de viaţă, cu alte resurse energetice, mai ales dacă se confruntă cu o carenţă de vitamine şi minerale, din cauza alimentaţiei nepotrivite.

„Astenia de primăvară poate fi definită ca o senzaţie de oboseală sau slăbiciune fizică, apărută la trecerea dintre anotimpuri. În cazurile puternice de astenie de primăvară, neplăcerile se pot transforma chiar în depresie, în absenţa tratamentului necesar. «Ieşirea din hibernare» poate fi problematică, dar cu informaţiile necesare, se pot remedia simptomele asteniei”, explică psihologul Laura Georgescu.

Cum se manifestă astenia de primăvară

Principalele semne care vă pot da de înţeles că suferiţi de astenie de primăvară sunt: oboseala şi somnolenţa; stări de nervozitate, disconfort, anxietate; concentrare diminuată; scădere sau luare în greutate, prin creşterea bruscă a apetitului; lipsă de energie; cefalee; palpitaţii; melancolie; lipsa tonusului muscular; sentimente de vinovăţie, sensibilitate excesivă.

„Astenia de primăvară se poate trata prin autosugestie, exerciţii fizice, alimentaţie sănătoasă şi prin suplimente nutritive bogate în vitamine şi minerale. Plimbările prin parc, o vacanţă la munte, consumul de fructe şi legume, odihna şi relaxarea sunt indicate pentru a scăpa de astenie în scurt timp. Dacă este ignorată, astenia de primăvara se poate transforma în depresie, motiv pentru care prevenirea ei este soluţia cea mai bună, mai ales în cazul în care o persoană a suferit de unele simptome şi în anii trecuţi”, mai spune psihologul.

Persoanele stresate sunt predispuse să facă astenie

Potrivit specialistului, tratamentul şi modalităţile de prevenire ale acestei afecţiuni sezoniere coincid şi, în acelaşi timp, fac parte şi dintr-un stil de viaţă sănătos. Exerciţiile fizice şi petrecerea timpului în aer liber sunt două modalităţi excelente de a lupta cu astenia de primăvară.

Persoanele stresate, obosite în exces şi îngrijorate sunt predispuse să manifeste simptome de astenie. Aşadar, toate persoanele, indiferent de vârstă, trebuie să petreacă cât mai mult timp în aer liber şi să practice sporturi afară, cum ar fi mersul cu bicicleta, jogging-ul şi plimbările îndelungate. Pentru mămici, vremea frumoasă este o oportunitate foarte bună de a petrece timpul cu copiii în parcuri şi de a participa la jocurile acestora. În acest mod, se activează serotonina, opusă hormonului melatonină produs de glanda pineală la întuneric, responsabil pentru febra emoţiilor din timpul primăverii. Astfel de activităţi ajută la trecerea peste neplăcutele senzaţii specifice oboselii. O alimentaţie echilibrată, bogată în vitamine, evitarea dulciurilor concentrate, a zahărului în general şi a cafelei, alături de un somn odihnitor şi suficient, plus exerciţii fizice regulate sunt măsurile care trebuie luate de către persoanele atinse de astenia de primăvară, pentru a-şi recăpăta progresiv energia.

Pentru mai multe informaţii, programări şi consiliere, apelaţi numerele de telefon: 0241.638.251, 0722.574.250, 0241.940.

Taguri articol: boli şi afecţiuni astenie simptome vitamine depresie minerale astenia de primavara

Comentează aici

Articole recomandate

Cum scăpăm de durerea în gât Cum scăpăm de durerea în gât

657912 vizite | 15157 comentarii

Cum ne pregătim sufleteşte pentru a avea un copil? Cum ne pregătim sufleteşte pentru a avea un copil?

7514 vizite | 614 comentarii

De foarte multe ori, pacienţii dermatologici suferă şi de depresie De foarte multe ori, pacienţii dermatologici suferă şi de depresie

8930 vizite | 519 comentarii

Top 5 articole

Care sunt condiţiile pentru a deveni coasigurat la sănătate? Care sunt condiţiile pentru a deveni coasigurat la sănătate?

1429093 vizite

Noul sindrom care face ravagii printre copii. "Se manifestă foarte des la copiii cu vârste între 1 şi 12 ani" Noul sindrom care face ravagii printre copii. "Se manifestă foarte des la copiii cu vârste între 1 şi 12 ani"

1000148 vizite

Căpşunile, o adevărată porţie de sănătate Căpşunile, o adevărată porţie de sănătate

671436 vizite

Cum scăpăm de durerea în gât Cum scăpăm de durerea în gât

657912 vizite

HYDRA Deluxe SPA - tratamentul must-have al verii 2016 HYDRA Deluxe SPA - tratamentul must-have al verii 2016

577338 vizite

înapoi sus Vezi varianta de desktop
Sfatul medicului, boli şi afecţiuni, terapii alternative, dietă şi nutriţie - Revista de sănătate Cuget Liber. Pentru o viaţă sănătoasă.