Cezariana vă creează probleme? Iată cum vă puteți recupera mai repede!
Sursa de Sănătate logo
Sfatul medicului

708 vizite

18-10-2018

0 comentarii

Cezariana vă creează probleme? Iată cum vă puteți recupera mai repede!

Articol publicat de Mirabela ŞERBĂNESCU

Fiecare femeie trebuie să aibă mare grijă de ea după ce a născut, mai ales dacă bebeluşul a venit pe lume în urma unei operaţii de cezariană. „Tăietura abdominală şi uterină vă va da câteva bătăi de cap. Veţi primi medicamente care să vă uşureze durerile, însă o uşoară durere şi mâncărime pot persista până la controlul de şase săptămâni după naştere, când în mod normal cicatricea uterină ar trebui să fie consolidată. Între timp, nu ridicaţi nimic mai greu decât bebeluşul dumneavoastră, odihniţi-vă cât puteţi de mult şi mai ales cereţi ajutorul familiei”, au declarat reprezentanţii Spitalului de Obstetrică şi Gnecologie „Euromaterna”.

În ultimii ani, tot mai multe femei au optat pentru naşterea prin cezariană, aşa că ele trebuie să se informeze din timp şi cum se poate reface după intervenţie. Având în vedere faptul că această metodă de naştere implică o intervenţie chirurgicală, recuperarea durează o perioadă de câteva săptămâni. Înainte de toate, însă, imediat după venirea pe lume a celui mic, nu uitaţi să cereţi şi să folosiţi medicamentele pentru ameliorarea durerii. În privinţa alăptatului, acest lucru trebuie să-l faceţi cât de curând vă simţiţi în stare. Desigur, alăptarea poate fi destul de dificilă după operaţia de cezariană. Tocmai de aceea, trebuie să cereţi ajutor aşa încât să găsiţi o poziţie care să nu vă provoace dureri la incizia abdominală. Reţineţi că acest alăptat vă va ajuta foarte mult, pentru că mamele care alăptează imediat după naştere se simt mult mai bine, mai calme şi mai ales mai fericite.

Pentru a vă reveni după cezariană este nevoie şi de mişcare. Specialiştii spun că mămicile sunt chiar încurajate să se ridice din pat cât mai repede după operaţia de cezariană. Astfel, odată ajunsă acasă, ea se va ridica din pat şi va face scurte plimbări, ceea ce reprezintă un pas important în procesul de recuperare.

Drept urmare, la fiecare câteva ore, faceţi o scurtă plimbare, la început dintr-o cameră în alta şi tot mai mult cu fiecare zi. Bineînţeles, este absolut necesar să vă odihniţi, acesta fiind unul dintre cele mai importante sfaturi pentru recuperarea rapidă după cezariană. Deci, nu este momentul să vă suprasolicitaţi şi să faceţi treburi prin casă.

Cereţi ajutor de la membrii familiei şi odihniţi-vă cât mai mult, în special când bebeluşul doarme, încercaţi să trageţi un pui de somn odată cu el.

Între timp, evitaţi să solicitaţi muşchii abdominali, lăsaţi incizia să se vindece şi nu vă aplecaţi, nu ridicaţi obiecte grele, nu urcaţi sau coborâţi des scări şi aveţi grijă cum vă ridicaţi din pat. De asemenea, folosiţi o pernă pentru a presa uşor abdomenul, atunci când vă vine sa strănutaţi, să tuşiţi sau să râdeţi. Nu în ultimul rând, nu îndrăzniţi să începeţi exerciţiile fizice decât după aproximativ două luni de la naştere.

Şi consumul de lichide este extrem de indicat după cezariană, aşa că beţi cât mai multe lichide şi adoptaţi o dietă uşoară, cu alimente semi-solide (supe, fructe pisate, tocăniţe, piureuri, iaurturi) pentru a evita constipaţia. După aceea, urmăriţi modul în care decurge vindecarea după aproximativ o lună de la naştere, când incizia ar trebui să fie aproape vindecată: cicatricea este mică şi de culoarea pielii. Mâncărimile şi o anumită amorţeală sunt normale, dar alte semne pot indica o infecţie: înroşire, inflamare, căldura pielii, durere intensă, febră, scurgeri vaginale care rămân abundente etc.

Comentează aici

Articole recomandate

Cum scăpăm de durerea în gât Cum scăpăm de durerea în gât

659059 vizite | 16057 comentarii

Cum ne pregătim sufleteşte pentru a avea un copil? Cum ne pregătim sufleteşte pentru a avea un copil?

7564 vizite | 647 comentarii

De foarte multe ori, pacienţii dermatologici suferă şi de depresie De foarte multe ori, pacienţii dermatologici suferă şi de depresie

8971 vizite | 540 comentarii

Top 5 articole

Care sunt condiţiile pentru a deveni coasigurat la sănătate? Care sunt condiţiile pentru a deveni coasigurat la sănătate?

1429114 vizite

Noul sindrom care face ravagii printre copii. "Se manifestă foarte des la copiii cu vârste între 1 şi 12 ani" Noul sindrom care face ravagii printre copii. "Se manifestă foarte des la copiii cu vârste între 1 şi 12 ani"

1000150 vizite

Căpşunile, o adevărată porţie de sănătate Căpşunile, o adevărată porţie de sănătate

671438 vizite

Cum scăpăm de durerea în gât Cum scăpăm de durerea în gât

659059 vizite

HYDRA Deluxe SPA - tratamentul must-have al verii 2016 HYDRA Deluxe SPA - tratamentul must-have al verii 2016

577340 vizite

înapoi sus Vezi varianta de desktop
Sfatul medicului, boli şi afecţiuni, terapii alternative, dietă şi nutriţie - Revista de sănătate Cuget Liber. Pentru o viaţă sănătoasă.