Ciocolată sau fructe? Ce înseamnă „prea mult” dulce pentru copii
Sursa de Sănătate logo
Pediatrie

871 vizite

06-09-2019

0 comentarii

Ciocolată sau fructe? Ce înseamnă „prea mult” dulce pentru copii

Articol publicat de Florentina BOZÎNTAN

„Lasă-l să mănânce dulce, doar e copil, dacă nu mănâncă acum, când o va face?”. Părinții aud în mod obișnuit această replică, atunci când încearcă să împiedice ca prichindelul să primească o nouă bomboană, eugenie sau înghețată. Medicii atrag atenția însă că există „prea mult dulce” pentru copii!

De la primii pași în diversificare și până când copilul devine adult, alimentația este o temă controversată pentru părinți. Cât să mănânce prichindeii, îi „obligăm” să mănânce tot din farfurie sau îi lăsăm să aleagă numai ce vor ei și, mai ales, cât înseamnă „prea mult dulce”? Oricărui copil îi plac ciocolata, biscuiții sau bomboanele, dar părinții responsabili, care doresc să crească viitori adulți cu cât mai puține probleme de sănătate, își pun problema să nu exagereze cu dulciurile.

Dr. Cristina Maria Mihai, medic primar pediatru, supraspecializare diabet și boli de nutriție, atrage atenția că „prea mult dulce este atunci când este dat în fiecare zi!”.

„Nu este recomandat să se mănânce dulce în fiecare zi. Mulți părinți condiționează copiii: «Hai, mănâncă, îți dau ceva dulce după masă!» sau «Dacă mănânci, îți dau desertul!». Nu este bine, desertul poate să fie și fructe și chiar bucățele de legume. Recomandăm să se dea «dulce» copiilor o dată pe săptămână. Se poate să fie aleasă o zi, sâmbătă sau duminică, pe care cei mici să o petreacă împreună cu părinții, să aibă o masă comună, când să se mănânce ceva deosebit, ce nu consumă în fiecare zi. Și dulciuri sau eventual un pahar de suc. Nu trebuie să le restricționăm dulciurile de tot, dar nici să mănânce în fiecare zi”, a precizat, pentru „Cuget Liber”, dr. Cristina Maria Mihai.

Medicul afirmă că restricțiile respective trebuie să vizeze, bineînțeles, ciocolata, bomboanele, înghețata, dar și biscuiții sau alte produse care conțin zahăr și îndulcitori. „Inclusiv sucul. O doză de suc poate să conțină și 10 - 12 lingurițe de zahăr. Nici sucurile fără acid sau fresh-urile nu sunt indicate. Nu spun să nu se bea deloc, dar mai bine consumă fructul”, a mai afirmat pediatrul.

Reducerea cantității de dulciuri îi poate ajuta pe părinți să-și îndrepte atenția către variantele mai sănătoase. De exemplu, copiilor li se pot oferi diverse semințe, precum caju sau fistic. Sau, un alt exemplu, li se poate prepara în casă înghețata.

„Din iaurt cu 0% grăsimi și fructe, pusă la congelator și este un dulce de vară care poate fi consumat în fiecare zi”, a arătat reputatul medic constănțean.

Comentează aici

Articole recomandate

Te înţeapă inima? Iată care pot fi motivele Te înţeapă inima? Iată care pot fi motivele

296708 vizite | 40727 comentarii

Căpşunile, o adevărată porţie de sănătate Căpşunile, o adevărată porţie de sănătate

623768 vizite | 192 comentarii

SARCINA PE SĂPTĂMÂNI - totul despre evoluţia copilului şi a gravidei SARCINA PE SĂPTĂMÂNI - totul despre evoluţia copilului şi a gravidei

476745 vizite | 155 comentarii

Top 5 articole

Care sunt condiţiile pentru a deveni coasigurat la sănătate? Care sunt condiţiile pentru a deveni coasigurat la sănătate?

1333867 vizite

Noul sindrom care face ravagii printre copii. "Se manifestă foarte des la copiii cu vârste între 1 şi 12 ani" Noul sindrom care face ravagii printre copii. "Se manifestă foarte des la copiii cu vârste între 1 şi 12 ani"

950410 vizite

Căpşunile, o adevărată porţie de sănătate Căpşunile, o adevărată porţie de sănătate

623768 vizite

HYDRA Deluxe SPA - tratamentul must-have al verii 2016 HYDRA Deluxe SPA - tratamentul must-have al verii 2016

546963 vizite

Mâncarea sănătoasă adaugă ani buni vieţii Mâncarea sănătoasă adaugă ani buni vieţii

486863 vizite

înapoi sus Vezi varianta de desktop
Sfatul medicului, boli şi afecţiuni, terapii alternative, dietă şi nutriţie - Revista de sănătate Cuget Liber. Pentru o viaţă sănătoasă.