Ciocurile osoase nu dau întotdeauna simptome
Sursa de Sănătate logo
Boli şi afecţiuni

30 vizite

22-11-2024

0 comentarii

Ciocurile osoase nu dau întotdeauna simptome

Articol publicat de Mirabela ŞERBĂNESCU

Osteofitele reprezintă acea modificare patologică manifestată prin proliferarea anormală a țesutului osos, în apropierea unei articulații. Acestea se mai numesc și ciocuri osoase sau pinteni osoși. Ele pot apărea la nivelul oricărei articulații, de la cele de la nivelul corpurilor vertebrale, până la călcâi. Apariția unui pinten sau osteofit la un anumit nivel nu exclude și apariția altuia, așa că această predispoziție trebuie investigată oriunde apare o suferință dureroasă în apropierea unei structuri articulare. Medicii susțin că osteofitele pot crește sau se pot dezvolta pe orice os, dar cel mai adesea apar în zona cefei, la nivelul coloanei cervicale, umărului, genunchiului, părții inferioare a spatelui (regiunea coloanei lombare), degetelor (în special a degetului mare de la picior), piciorului sau călcâiului, articulația șoldului.

Ciocurile la care facem referire tind să se formeze atunci când articulațiile au fost afectate de o formă de artrită. Osteoartrita (artroza) deteriorează cartilajul, acel țesut alb, dur și flexibil care acoperă oasele și permite articulațiilor să se miște cu ușurință. Cel mai adesea, artroza se dezvoltă la genunchi, șolduri, coloană vertebrală, articulațiile mici ale mâinilor și la baza degetului mare de la picior. Pe măsură ce articulațiile sunt din ce în ce mai deteriorate, noi oase se pot forma în jurul articulațiilor. Aceste excrescențe osoase se numesc osteofite și pot fi și un rezultat al spondilitei anchilozante. Osteofitele nu dau întotdeauna simptome, dar pot crea probleme dacă: se freacă de alt os sau alt țesut; limitează mișcarea; apasă sau presează nervii din apropiere; provoacă durere la mers, precum în cazul pintenilor calcaneeni.

Comentează aici

Articole recomandate

Cum scăpăm de durerea în gât Cum scăpăm de durerea în gât

661548 vizite | 57221 comentarii

Mătasea de porumb poate reduce glicemia și tensiunea arterială Mătasea de porumb poate reduce glicemia și tensiunea arterială

67722 vizite | 11687 comentarii

Cum ne pregătim sufleteşte pentru a avea un copil? Cum ne pregătim sufleteşte pentru a avea un copil?

17780 vizite | 1803 comentarii

Top 5 articole

Care sunt condiţiile pentru a deveni coasigurat la sănătate? Care sunt condiţiile pentru a deveni coasigurat la sănătate?

1431836 vizite

Noul sindrom care face ravagii printre copii. "Se manifestă foarte des la copiii cu vârste între 1 şi 12 ani" Noul sindrom care face ravagii printre copii. "Se manifestă foarte des la copiii cu vârste între 1 şi 12 ani"

1001774 vizite

Căpşunile, o adevărată porţie de sănătate Căpşunile, o adevărată porţie de sănătate

671682 vizite

Cum scăpăm de durerea în gât Cum scăpăm de durerea în gât

661548 vizite

HYDRA Deluxe SPA - tratamentul must-have al verii 2016 HYDRA Deluxe SPA - tratamentul must-have al verii 2016

578154 vizite

înapoi sus Vezi varianta de desktop
Sfatul medicului, boli şi afecţiuni, terapii alternative, dietă şi nutriţie - Revista de sănătate Cuget Liber. Pentru o viaţă sănătoasă.